На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
В Україні на 01.10.2013 (з 1992 р.) зареєстровано 394423 охоронних документів на ОПВ, із них патентів: 108167 на винаходи, 83871 на корисні моделі, 25522 на промзразки, 176805 свідоцтв на знаки для товарів і послуг, 13 свідоцтв на топографії ІМС, 20 реєстрацій КЗПТ та 25 свідоцтв на право на використання зареєстрованих КЗПТ
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Комерціалізація винаходів, які створені на базі Теорії та Алгоритму рішення винахідницьких завдань, за допомогою біржових фінансових інструментів (продовження, частина друга)

2012-09-13
Андрій (Гавріель) Лівшиць; Ярослав Ващук

Тепер розглянемо як розвивається біржова історія самої успішної і найбільш інноваційної промислової компанії світу
Для початку погодимося з тим фактом, що винаходи цієї компанії постійно опиняються в центрі всіляких скандалів через те, що багато винахідників, що працюють в тій же сфері, що і Apple, не бачать істотної різниці між своїми винаходами і винаходами Apple;
Як ми неодноразово зазначали у своїх публікаціях на цю тему, компанія Samsung, завдяки компонентам якої і були створені інноваційні продукти компанії Apple і, яка має повне юридичне право застосовувати свої винаходи в своїх оригінальних розробках, тим не менш постійно змушена в буквальному сенсі битися за цей право
Ця боротьба йде з перемінним успіхом і біржа, як не дивно реагує на цю боротьбу дуже суб'єктивно
Простежимо цю неадекватну тенденцію на публікаціях по цій тематиці
... Акції компанії Apple відновили історичний максимум після рішення суду про патентне суперечці з Samsung, повідомляє в понеділок, 27 серпня, Agence France-Presse.
На початку торгів ціна акції Apple виросла на 1,8 відсотка, і тепер одна акція компанії оцінюється інвесторами приблизно в 675,13 долара. Таким чином, найбільша компанія в світі коштує 633 000 000 000 доларів.
Попередній історичний максимум Apple - 674 долара за акцію. Він був встановлений на початку торгів 21 серпня. Майже весь липень цінні папери Apple котирувалися вище позначки в 600 доларів.
Увечері в п'ятницю, 24 серпня, суд у каліфорнійському Сан-Хосе, розбираються патентну суперечку між південнокорейською корпорацією Samsung і американською компанією Apple, прийняв рішення на користь останньої. Суд постановив, що південнокорейська компанія копіювала технології, використані при створенні iPhone і iPad і зобов'язав її виплатити Apple компенсацію в розмірі мільярда доларів.
Як наслідок 27 серпня в перші години торгів на сеульської біржі акції Samsung обвалилися, втративши у вартості 7,7 відсотка.
Всьому цьому передували на біржі дуже схожі події, що трапилися кількома днями раніше
... Компанія Apple в ході торгів 20 серпня на біржі NASDAQ побила здавався вічним історичний максимум Microsoft, ставши найдорожчою фірмою в історії. Акції компанії до закриття досягли позначки в 665 доларів, встановивши тим самим ринкову капіталізацію на рівні 623,5 мільярда доларів. Корпорація Білла Гейтса в рекордний 1999 коштувала 620,6 мільярда. Досягнення Apple виглядають ще більш вражаючими на тлі катастрофічного провалу таких інтернет-компаній, як Facebook, Zynga і Groupon.
Логіка біржових спекулянтів ще як то з'ясовна, але як пояснити логіку серйозних інвесторів?
... Акції Apple впевнено зростали з самого початку року з різних причин, але їх різкий підйом в останні дні серпня пояснюється очікуванням виходу на ринок нового гаджета - чи то iPhone, чи то iPad, чи то їх обох. Інвестори розраховують, що апарат буде мати успіх, як і всі попередні, в результаті чого прибуток і оборот компанії зросте, а разом з ними і вартість акцій.
Apple можна вважати компанією, яка, на відміну від всієї економіки США, демонструє ударні темпи відновлення після кризи. C кінця листопада 2008 року котирування Apple зросли на 705 відсотків. Для порівняння, індекс NASDAQ, об'єднуючий найбільш великі компанії в галузі високих технологій США, піднявся за цей період лише вдвічі.
Зростання акцій не припинився навіть зі смертю засновника компанії Стіва Джобса. Навпаки, подальше за нею рішення вперше за 17 років виплатити дивіденди тільки підняло котирування. У січні компанія стала найдорожчою в світі, випередивши нафтогазового гіганта ExxonMobil. У лютому - подолала позначку в півтрильйона доларів ринкової капіталізації. І ось тепер узято унікальний рекорд Microsoft, поставлене на самому угарі буму "дот-комів" у 1999 році.
Справедливості заради, інфляція за 13 років була істотною і порівнювати абсолютні показники не зовсім коректно. В сучасних цінах Microsoft коштував би 850 000 000 000 доларів і таким чином зберіг би титул найдорожчої компанії з великим відривом. Але показник Apple, як би там не було, є дивним.
Apple вперто зростає навіть незважаючи на те, що багато інших компаній хай-тека переживають не самі блискучі часи. Особливо це відноситься до інтернет-бізнесу - відразу кілька компаній у минулому і поточному році вийшли на біржу і провалилися там з тріском.

Так, знижковий сервіс Groupon з моменту IPO втратив три чверті своєї вартості. Найбільша у світі соціальна мережа Facebook за кілька місяців подешевшала наполовину, а видавець онлайн-ігор Zynga втратив 70 відсотків.
Така різниця в чому викликана невдачами онлайн-компаній, які спочатку були сильно переоцінені, маючи вкрай високі показники співвідношення ціни акцій і прибутку. По суті, на IPO вони виходили з великим авансом, в розрахунку на ажіотаж. Його, однак, не сталося. Apple же, навпаки, може похвалитися впевненими фінансовими результатами і рекордними прибутками. Так чому б його акціям і не рости?
Тим не менше, якщо придивитися уважніше, деякі ознаки "бульбашки" у безпрецедентному підйомі котирувань Apple знайти можна. Наприклад, капіталізація Applе майже на 10 відсотків зараз перевищує сумарну ринкову вартість Microsoft, Dell, Google, Facebook і Hewlett Packard. Тим часом, різниця між лідером і зазначеною групою компаній за обсягом виручки дворазова - і не на користь Apple.
Звичайно, можна сказати, що виручка при оцінці вартості акцій не є вирішальним показником. Тоді візьмемо EBITDA (прибуток до виплати відсотків, податків і амортизації). І тут більш ніж 10-процентне перевага на боці "збірної" провідних компаній хай-тека - при тому, що переоцінений Facebook швидше тягне цю групу вниз, ніж навпаки. Це може свідчити про дві речі - або Apple занадто дорога, або Microsoft і Dell співтовариші занадто дешеві. Враховуючи їх скромне поведінку на ринку останнім часом, доводиться схилитися до першого варіанту.
Далі, слід розуміти, що ринок часто живе за принципом "купуй на чутках, продавай на новинах". Такий стиль торгівлі особливо поширений під час ажіотажу, а зараз всі його ознаки наявні. Відповідно вихід нового смартфону або планшета може вже не так сильно вразити трейдерів. Якщо продукт виявиться не те що поганим, але хоча б просто не виправдає закладених очікувань споживачів, може послідувати масштабний розпродаж.
Що стосується бізнес-стратегії Apple, то і тут виникають певні запитання. 5-6 років тому завдяки виходу нових гаджетів компанія здійснила справжній прорив. Однак тепер конкуренти наздоганяють і, скажімо, в галузі виробництва смартфонів Samsung практично ліквідував цей відрив - про що свідчить обсяг продажів. Так що без нової революції в Apple будуть проблеми з тим, аби втриматися на заданих показниках. А чи вдасться здійснити таку революцію без Джобса - велике питання.
Не варто забувати, що попередній лідер, Microsoft, так досі й не зміг не те що перекрити, але хоча б наблизитися до свого рекорду ринкової капіталізації, хоча компанія функціонує цілком успішно і є одним із стовпів американського і світового IT-бізнесу. Немає ніяких підстав вважати, що Apple зуміє продемонструвати істотно кращі результати, ніж його попередник. А значить, здування міхура неминуче, питання лише в масштабах. Інша справа, що інвестори, які вклалися в Apple, поки він був пересічною крупною компанією, і які зуміють вчасно "зіскочити", будуть щедро винагороджені. Зрештою, такі потужні і довготривалі злети з акціями провідних корпорацій відбуваються не частіше пари раз у десятиліття - тим приємніше на цьому заробити.
У той же час багато компаній, особливо виробники і розробники компонентів, вважають, що і вони повинні мати більше виграшу в цій великій біржовій грі
Акції Samsung в перші години торгів на сеульської біржі в понеділок, 27 серпня, втратили у вартості 7,7 відсотка. Як повідомляє Bloomberg, падіння котирувань акцій Samsung стало найбільшим з жовтня 2008 року.
Різке падіння котирувань акцій Samsung сталося після того, як пізно ввечері в п'ятницю, 24 серпня, суд у каліфорнійському Сан-Хосе, розбираються патентну суперечку між південнокорейською корпорацією і Apple, прийняв рішення на користь останньої.
Як повідомлялося, суд визнав, що Samsung незаконно копіював технології, використані Apple при створенні iPhone і iPad, і зобов'язав південнокорейську корпорацію виплатити опонентам компенсацію в розмірі 1,05 мільярда доларів. Представники Samsung заявили про намір опротестувати рішення суду.
Apple подала позов проти Samsung в квітні 2011 року, вимагаючи компенсацію у розмірі 2,5 мільярда доларів. Південнокорейська компанія, в свою чергу, звинуватила конкурентів у незаконному використанні її розробок, зажадавши 399 000 000 доларів компенсації, однак цей позов був відхилений.
За кілька годин до рішення американського суду суд у Сеулі визнав Apple і Samsung винними в порушенні патентів один одного і обмежив продаж їх пристроїв на території Південної Кореї. Компанії також були засуджені до виплати декількох тисяч доларів штрафу кожна.
Патентні розгляди між Apple і Samsung у даний час тривають в судових інстанціях декількох країн, зокрема, в Австралії і Великобританії.
Apple і Samsung є світовими лідерами по продажах смартфонів. На частку південнокорейській компанії припадає близько 35 відсотків ринку, в той час як американський виробник контролює 18 відсотків.
Нестійкість і суперечливість позицій компанії Apple в патентному захисту своїх популярних розробок, досить точно визначив наступний факт:
.., У п'ятницю суд Токіо став на бік Samsung, постановивши, що патенти Apple не були порушені. Троє суддів суду Токіо відмовилися заборонити продаж восьми моделі лінійки Galaxy у Японії. Компанії Apple доведеться також сплатити судові витрати.
Токійський суд встав на сторону корейської компанії Samsung в її патентній боротьбі проти Apple: на думку японських суддів, Samsung не порушувала патентів конкурента.
Представники компанії Apple стверджували, що смартфони і планшетні комп'ютери Samsung використовують зроблену на базі розробок Apple систему синхронізації музики та відеоданих з серверів.
Троє суддів суду Токіо відмовилися заборонити продаж восьми моделі лінійки Galaxy в Японии. Компанії Apple доведеться також сплатити судові витрати. Мова йде про відносно скромному успіху в порівнянні з хворобливим ураженням Samsung в США, де Samsung Electronics Co. було визнано винною в порушенні шести з семи належать Apple Inc. патентів на виробництво мобільних пристроїв і засуджена до виплати конкурентам компенсацію в розмірі більш ніж 1,05 мільярда доларів.
У той же день суд Південної Кореї ухвалив, що обидві компанії порушували патенти один одного, заборонив продаж деяких моделей гаджетів виробництва Apple і Samsung у країні і зобов'язав обидві компанії виплатити один одному компенсації.
Тепер уявімо собі, що патентно-ліцензійна стратегія обох гігантів побудована на базі Алгоритму і Теорії рішення винахідницьких задач
У цьому випадку всі винаходи і видані на їх патенти було б чітко сформульованими і всі патентні суперечки швидше за все не виникли б, а це дозволило б починаючим компаніям з хорошими ідеями і з малими грішми отримати для розвитку своїх технологій потужні біржові фінансові інструменти

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100