На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Прибутки від використання патентів у світі зросли від 3 млрд дол. у 1982 році до 120 млрд дол. у 2003 році
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

ТРИЗ і сучасні інтердисциплінарний технології, біотехнології та елементи генної інженерії: реальність та ілюзії (продовження, частина 10 - роль Інтернету)

2013-01-06
Андрій (Гавріель) Лівшиць

Інноваційний світ можна умовно розділити на два етапи, до виникнення Інтернету і після виникнення інтернету

Тридцятиріччя запуску Інтернету як діючої системи відзначається в перший день нового року в США. 1 січня 1983 всі комп'ютери, що входили в мережу ARPANET (мережа Управління дослідницьких програм Пентагону) були переведені на протоколи TCP / IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol - "Протокол управління передачею" і "Міжмережевий протокол"). Це і стало днем народження Інтернету.

Вінтон Серф, автор проекту, підкреслює у цій події саме його прикладний аспект: справа в тому, що на 2013 рік припадає і ще один ювілей - концептуальний.
У 1973 році Серф разом зі своїм співавтором Робертом Каном написав і представив першу теоретичну роботу про те, як можна налагодити межсетевое спілкування у віртуальному просторі. Таким чином, в новому році "ми відзначимо і 40-річчя ескізного проекту Інтернету", - уточнив він.

Заднім числом Серф дивується з того, як швидко Інтернет був "підхоплений" і отримав міжнародне поширення.

"Найбільше мене вражає обсяг інформації, якою люди діляться в мережі без будь-якої вигоди для себе - просто виходячи з розуміння того, що ці відомості можуть бути корисні комусь іншому", - говорить один з "батьків-засновників" мережі. "Лавина цієї інформації", на його переконання, стимулювала створення маси прикладних комп'ютерних програм, включаючи "пошуковики" і "браузери", а з часом привела і до появи "всесвітньої павутини", концепцію якої запропонував британець Тім Бернерс-Лі.

Зараз, за словами Серфа, доступ до Інтернету мають близько трьох мільярдів людей з приблизно семи мільярдів жителів Землі.

Але "павутиною" охоплені далеко не всі регіони, та й швидкість дії мережі подекуди залишає бажати кращого. Фахівець, що працює тепер у компанії Google, вважає, що роботи у нього попереду непочатий край, повідомляють американські ЗМІ.
Використовуючи можливості Інтернету тепер винахідник може набагато прискорити процес формування інноваційного технічного рішення, але це далеко не найважливіший аспект принципової новизни ситуації, що виникла за допомогою інноваційних інструментів Інтернету
Як раз в 1973 році, як раз в році опублікування першої теоретичної роботи за принципами організації та логістики Інтернету, з'явилося 10 додаткових прийомів усунення технічних протиріч
Спробуємо проаналізувати актуальність цих прийомів в умовах сучасного інноваційного процесу

ДОДАТКОВИЙ СПИСОК прийомів усунення технічних протиріч

Окрім 40 прийомів, по яких була велика статистика (80-100 прикладів сильного застосування), до початку 70-х років накопичилося ще й деяку кількість прийомів з меншою статистикою.
У 1973-му році була підготовлена і надіслана довідка по 10-ти додатковим прийомам. Зараз - у зв'язку з відновленням роботи над прийомами в силу того, що умови та інтелектуальні інструменти при наявності Інтернету принципово змінилися - є сенс повернутися до старого списку, поповнити приклади, використовувати цей матеріал при розробці нової системи прийомів.

41. ВИКОРИСТАННЯ ПАУЗ
Одна дія "вставлено" в паузи іншої дії.

Приклади.
А.с. 244 357. Спосіб продувки рідкого металу через фурм з імпульсною подачею кисню, ОТЧЦ (абревіатура: «Що відрізняється тим, що з метою» - прим. Офіційного Фонду Г.С. Альтшуллера) зниження температури реакційної зони і зменшення пилоутворення, в перервах між подачею кисню вдувають інертний газ або повітря.

А.с. 267 772. Спосіб дослідження процесу дугового зварювання з використанням додаткового освітлювача, ОТЧЦ суміщення спостереження як за самою дугою, так і за процесами плавлення електрода і переносу металу, яскравість додаткового освітлювача періодично змінюють від нуля до вічності, перевищує яскравість дуги.

Зйомку дуги ведуть в паузах, коли вимкнене додаткове освітлення; при додатковому освітленні знімають перенесення металу; виходять чергуються кінокадри, що суміщають при проекції.

А.с. 302 625. Спосіб контролю справності термопари шляхом підігріву її і перевірки наявності в ланцюзі термо-е.р.с., ОТЧЦ зменшення часу контролю, нагрівають термопару періодичними імпульсами струму, а в проміжках між ними перевіряють наявність термо-е.р.с.

А.с. 336 120. Спосіб автоматичного керування термічним циклом контактного точкового зварювання, переважно деталей малих товщин, заснований на вимірюванні термо-е.р.с., ОТЧЦ підвищення точності управління при зварюванні імпульсами підвищеної частоти, вимірюють термо-е.р.с. в паузах між імпульсами зварювального струму.

А.с. 510 337. Спосіб електродугового зварювання з магнітотепловой обробкою для утримання розплавленого металу зварювальної ванни, при якому через зварювану деталь, що поміщається в пульсуюче магнітне поле, пропускають постійний струм, ОТЧЦ усунення впливу магнітного поля на зварювальну дугу і утримання розплавленого металу зварювальної ванни магнітним полем при зварюванні пульсуючою дугою, магнітне поле включають в паузах між імпульсами зварювального струму.

А.с. 778 981. Спосіб електрохімічної обробки деталей імпульсним робочим струмом з індукційним нагрівачем їх в процесі обробки, ОТЧЦ підвищення продуктивності, індукційний нагрів виробляють в паузах між імпульсами робочого струму.

42. ПРИНЦИП багатоступінчасті дії
Ефективність дії нарощують шляхом послідовного застосування групи однорідних об'єктів.

Приклади.

А.с. I26 079. Спосіб нарощування швидкостей обертання турбобуров, ОТЧЦ збільшення числа оборотів ротора турбіни при дотримання допустимих величин швидкостей руху потоку робочої рідини, турбобур складають з декількох секцій так, що вал ротора турбіни першої секції приєднують до корпуса турбіни третьої секції і т.д., при цьому швидкість обертання валів ротора зростає від першого до наступних.

А.с. 160 700. Вибуховою спосіб проходки свердловини, при якому руйнування порід на вибої свердловини досягають послідовними вибухами зарядів рідкого ВВ, ОТЧЦ зменшення витрати рідкого ВВ, останнім підривають в шпурах, попередньо пробурених по осі свердловини більш дрібними зарядами.

43. ЗАСТОСУВАННЯ ПІНИ
Приклади.

А.с. 329 084. Спосіб очищення конвеєрної стрічки із застосуванням механічного очисника, ОТЧЦ виключення можливості утворення пилу, конвеєрну стрічку попереднього обробляють піною.

А.с. 338 457. Спосіб транспортування пилеобразующих матеріалів на конвеєрі із застосуванням пилозахисних засобів, ОТЧЦ зменшення пилоутворення при транспортуванні матеріалу, його покривають шаром пилонепроникної піни.

А.с. 412 970. Спосіб подачі мастила на обробний інструмент, зокрема штампів, за допомогою газу, переважно повітря, ОТЧЦ поліпшення умов обслуговування обробного інструменту і зменшення витрати мастила, мастило перед подачею на інструмент спінюють.

А.с. 645 787. Електричний паяльник, що містить порожнистий корпус з розміщеним у ньому наконечником і електронагрівачем, ОТЧЦ спрощення конструкції паяльника, підвищення ККД і терміну служби, вільний простір корпусу заповнено спіненої масою.

А.с. 995 916. Спосіб очищення резервуарів для зберігання горючих продуктів шляхом заповнення резервуара інертною середовищем і механічного видалення осаду під шаром інертного середовища, ОТЧЦ спрощення способу при одночасному підвищенні його безпеки, в якості інертного середовища використовують газомеханіческую піну.

44. ЗАСТОСУВАННЯ вставні ЧАСТИН
а) Труднощі, пов'язані з виготовленням об'єкта, долають, виготовляючи частина об'єкта окремо і приєднуючи цю частину до основної частини изготавливаемого об'єкта.

б) Вставку використовують тільки на час виготовлення об'єкта, а потім видаляють (цей подпріем близький до прийому № 34).

Приклади.

А.с. 182 661. Спосіб виготовлення тонкостінних трубок з ніхрому, що включає волочіння та проміжні отжиги у вакуумі, ОТЧЦ отримання трубок з товщиною стінок близько 0,01 мм і забезпечення при цьому допуску відхилення по товщині стінки, в межах 0,002-0,003 мм і підвищення виходу придатного, волочіння на останніх операціях доводки здійснюють на деформівній алюмінієвому стержні, удаляемом після обробки витравлювання лугом.

А.с. 186 658. Спосіб виготовлення порожнистих скляних виробів за допомогою формувань пресуванням скломаси в матриці про допомогою керна, ОТЧЦ утворення циліндричної порожнини і виключення її розточки, в скломасу запресовують за допомогою керна попередньо нагріту скляну трубку, що має склад, однаковий зі складом виробу.

А.с. 831 201. Спосіб виготовлення стрижневого скриньки, що включає з'єднання моделі еталона з каркасом з утворенням зазору між ними на товщину облицювального шару, заповнення зазору твердеющим матеріалом і відділення моделі-еталона після затвердіння облицювального шару, ОТЧЦ підвищення якості стрижнів без (формувальних ухилів по моделі-еталону з мінімальними відхиленнями , зазор між каркасом і моделлю-еталоном заповнюють легкоплавким матеріалом з наступним його видаленням при відділенні ящика від стрижня.
Інтернет в цьому методі або прийомі сьогодні відіграє основну роль, так як за допомогою Інтернету будь-який необхідний компонент можна отримати і перевірити його максимальну ефективність в перебігу процесу проектування, і, це дозволяє по перше виключити з патентних домагань ознаки, вже успішно реалізовапнние в конструкції і принципової схемою компонента, а по друге сконцентрувати увагу на більш загальних і, охоплюють більш широкий технологічний інноваційний сектор базових відмітних ознаках

45. БІ-ПРИНЦИП
Використовуючи одночасно два однотипних об'єкта з різними кількісними характеристиками, можна отримати якісно новий ефект (напр., біметалічні пластинки; биття, що виникають при додаванні двох коливань, і т.д.).

Приклади.

А.с. 304 461. Тензодатчик, що містить основу і дві плоскі тензорешеткі однаковою конфігурації, наклеєні одна на іншу так, що їх проекції на загальну основу збігаються, ОТЧЦ підвищення точності вимірювання, тензорешеткі виконані з матеріалів з різними коефіцієнтами тензочутливості і включені в суміжні плечі мостової вимірювальної схеми.

А.с. 325 543. Спосіб вимірювання концентрації і молекулярної ваги релаксуючих рідин, заснований на вимірюванні концентрацій і молекулярної ваги по в'язкості, ОТЧЦ підвищення точності вимірювання, вимірюють динамічну в'язкість досліджуваної рідини за допомогою двох вібраційних віскозиметрів, що працюють на різних частотах.

46. ЗАСТОСУВАННЯ вибухових речовин і пороху
Замінити окремі частини об'єкта вибуховими речовинами або порохами, займисті після введення об'єкта в важкодоступне місце.

Приклади.

Патент США 32281153. Запропоновано вибухову анкерний пристрій для ліній електропередач, радіощогл і т.д. Пристрій занурюють на необхідну глибину буровою установкою. Заряд вибухівки, що знаходиться в пристрої, створює порожнину в грунті і міцно закріплює в цій порожнині розсувні лапи анкерного пристрою.

А.с. 334 348. Спосіб герметизації стикового з'єднання елементів типу стекових панелей допомогою приміщення в стик полімерної композиції, змішаної з пороутворюючими матеріалом, ОТЧЦ дистанційного керування процесом герметизації, в порожнину стику поміщають змішану з пороутворюючими матеріалом і наповнювачем полімерну композицію, яку потім розігрівають безпосередньо в порожнині стику шляхом займання закладеного там ж піротехнічного матеріалу.

47. ЗБІРКА НА (В) ВОДІ
(Точніше було б говорити не тільки про збірку, але й про інші дії на воді, а сьогодні можна говорити взагалі про рідинах).

Приклади.

А.с. 343 898. Спосіб виготовлення суцільнометалевою оболонки, наприклад дирижаблів, що включає операції монтажу оболонки і заповнення її підйомним газом, ОТЧЦ виключення дорогих пристосувань - стапелів і лісів, монтаж здійснюють на плаваючому у водоймі понтоні, з якого по мірі збірки збірну частина оболонки опускають під воду шляхом повороту її навколо горизонтальній осі з одночасним подовжнім переміщенням, забезпечуючи при цьому горизонтальність осі її, наприклад, за допомогою поплавця з підвіскою регульованої довжини.

А.с. 932 349. Стенд для випробування транспортних засобів. Колеса стоять на циліндричних ковзанках - для руху на місці. Катки розташовані на поплавцях, що знаходяться в басейні з водою. Це дозволяє імітувати дорожні нерівності.

48. "МІШОК З вакууму"
Приклади.

А.с. 271 860. Спосіб визначення пластичних деформацій при дослідженні процесів гарячої обробки металів тиском з застосуванням координатної сітки, нанесеної на поверхні досліджуваного зразка, ОТЧЦ підвищення точності визначення пластичних деформацій, в оболонку, виконану з пластичного матеріалу, поміщають зразок, внутрішній об'єм оболонки вакуумируют і після навантаження зразка спостерігають формоїзмененіє координатної сітки, видрукуваної на поверхні оболонки,

А.с. 306 978. Спосіб отримання зображень на поверхні довільної конфігурації, що полягає в тому, що поверхню, призначену для нанесення зображення, покривають шляхом пульверизації шаром фоторезиста, виробляють підсушування шару і експонування під гнучким негативом, ОТЧЦ покращення якості зображень і спрощення процесу їх відтворення, перед експонуванням негатив накладають на поверхню, призначену для нанесення зображення, і здійснюють контакт з нею шляхом її приміщення в герметизований прозорий пластмасовий корпус і подальшого створення вакууму усередині нього.

А.с. 340 576. Спосіб запобігання зсуву сипучих вантажів у трюмі судна шляхом притиснення вільної поверхні вантажу, ОТЧЦ зменшення витрат часу на операцію притиснення, вільну поверхню вантажу покривають еластичною прокладкою, що герметизує вантажний простір, в якому потім створюють вакуум, що забезпечує притиснення за рахунок атмосферного тиску.

49. Дисоціація-АСОЦІАЦІЯ
Цей прийом можна розглядати як "поділ-об'єднання" на молекулярному рівні. "Дисоціація-асоціація" сильніше "поділу-об'єднання". Вона дозволяє речовині, коли треба, роздвоюватися, а коли треба знову перетворюватися в одну речовину.

Приклади.

А.с. 282 342. Застосування в якості робочого тіла для контурів бінарного циклу енергетичної установки хімічно реагуючих речовин, диссоциирующих при нагріванні з поглинанням тепла і зменшенням молекулярної ваги і рекомбінує при охолодженні до вихідного стану.

А.с. 224 743. Двофазне робоче тіло для компресорів теплосилових установок, що складається з газу і дрібних частинок твердого тіла, ОТЧЦ додаткового стиснення газу в холодильнику і компресорі і додаткового розширення в нагрівачі, в якості твердої фази використані сорбенти із загальною або виборчої поглинальною здатністю.

50. ПРИНЦИП САМООРГАНІЗАЦІЇ
Приклади.

А.с. 237 491. Спосіб захисту охолоджуваних елементів, наприклад. газотурбінних лопаток, від впливу високотемпературного швидкісного газового потоку за допомогою нанесення на них захисного покриття, ОТЧЦ збільшення надійності і довговічності за рахунок забезпечення стійкості захисного покриття, поверхня елемента попередньо обробляють для віддання їй шорсткості, після чого на неї наносять природні або штучно вводяться тугоплавкі компоненти робочого потоку з підтриманням заданої товщини покриття за рахунок динамічної рівноваги, причому динамічну рівновагу при перевищенні заданої товщини покриття забезпечується як шляхом оплавлення зовнішньої поверхні покриття, так і шляхом застосування руйнівних впливів, а при зменшенні товщини - за рахунок осадження з потоку. (Попросту: зробили лопатку шорсткою, і ямочки самі стали затримувати тверді частинки з потоку).
До новим інноваційним можливостям поряд з виключно позитивними аспектами додаються і кілька курйозні аспекти, сьогодні у непосвячених викликають посмішку або здивування, але змушують дуже серйозно замислитися ініціаторів інноваційної гонки
Як стало відомо напередодні, при Кембріджський університеті буде відкрито Центр з вивчення глобальних ризиків (CSER). Фахівці центру буде вивчати ризик повстання роботів. Також увага буде приділена таким загрозам, як зміна клімату, ядерні війни і неконтрольований розвиток біотехнологій.

На чолі дослідницької групи, яка почне діяти в 2013 році будуть стояти професором філософії з Університету Кембріджа, і професор космології й астрофізики Мартін Рис а також співзасновник Skype ЯанТаллінн.

Вчені вважають, що настане час, коли роботи і комп'ютери стануть розумнішими людей.

Тоді ми можемо опинитися у владі «машин, які не є шкідливими, але чиї інтереси не включають нас».

«Є невідповідність між суспільним сприйняттям різних ризиків і їх реальною небезпекою.

Ми надзвичайно турбуємося про наявність канцерогенів в їжі, аваріях, однак забуваємо про малоймовірних подіях з глобальними наслідками », - вважає Мартін Рис.

Варто відзначити, що, на думку Рис, людство ризикує припинити своє існування вже в 2100 році.

Тема повстання розумних машин вже давно є однією з центральних у науковій фантастиці. Такі фільми як "Матриця" або "Термінатор" зображують закабалення людства роботами і системами штучного інтелекту. Подібна система Skynet, яка фігурує у фільмах з серії "Термінатор", була розроблена американськими військовими.

корисний матеріал? Натисніть:


2020-11-20
Жива вода


2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100