На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
В Україні на 01.10.2013 (з 1992 р.) зареєстровано 394423 охоронних документів на ОПВ, із них патентів: 108167 на винаходи, 83871 на корисні моделі, 25522 на промзразки, 176805 свідоцтв на знаки для товарів і послуг, 13 свідоцтв на топографії ІМС, 20 реєстрацій КЗПТ та 25 свідоцтв на право на використання зареєстрованих КЗПТ
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Перетворення абстрактної ідеї в реальну, як найважливіша частина сучасного інноваційного процесу

2012-12-17
Андрій (Гавріель) Лівшиць; Ярослав Ващук

Історія з перехресними патентними позовами останніх років між компаніями високих технологій змушує ще раз перевірити і уявити собі загальний склався у великих компаніях процес створення винаходів, на які потім ці компанії просять патент.

Отже, хто сьогодні в таких компаніях винаходить, так би мовити з виробничої необхідності або в рамках своїх прямих безпосередніх виробничих обов'язків?

Як правило всі виробничі підрозділи, що виготовляють продукт, винесені за межі компанії і знаходяться, в кращому випадку на підприємствах суміжниках або, що на жаль сьогодні типово, в Китаї.

Тобто, в компанії, обов'язок винаходити покладається в основному на програмістів, аналітиків різних рівнів і можливостей, але ніяк не на інженерів механіків або інженерів електромеханіків, яких у штаті цих компаній просто немає, при сформованій структурі компаній вони їй просто не потрібні, - вони потрібні в компаніях, в яких зосереджене виробництво.

Тобто можна сказати, що ідеї нових продуктів успішно генеруються, але не у вигляді технічного рішення, а у вигляді абстрактного алгоритму, математичної моделі, нарешті програми, і все це має дуже далеке відношення до класичних технічним рішенням, які можуть стати базовими для майбутнього винаходи
Комерція не може стояти на місці і природно заявляються тисячі патентних заявок не мають нічого спільного з винаходом, оскільки ні явно ні підспудно в них не міститься нічого порівнянного з повноцінним технічним рішенням.

Розмитість визначень і практично повна відсутність явних причинно-наслідкових зв'язків, незакінченість рішень призводять до того, що такі неповноцінні рішення сприймаються як абстрактні.

Мало того, так як у більшості випадків йдеться про засоби і методи мобільного зв'язку і планшетних комп'ютерах, то відрізнити одне від іншого дуже складно, а в принципі і неможливо.

Тут, як нам представляється головну роль має відіграти чітке і неупереджене патентне законодавство, що не допускає компромісів.

Як показує практика, лазівки і неточності в законодавстві, компроміси з немеханическим і не електро-механічним базовим вмістом винаходів повинні бути виключені законодавчо.

Сьогодні, на жаль, винаходять (в лапках) здебільшого юристи, які розглядають патент, як засіб тиску на конкурентів.

Корпорація Google, соцмережа Facebook і ще шість компаній висловилися проти IT-патентів, в яких описуються "абстрактні ідеї", передає TechCrunch. На думку компаній, такі патенти несуть в собі загрозу для технічного прогресу.

Компанії пропонують вважати неправомочним патенти і патентні заявки, які, по-перше, розповідають про "ідеї з високим ступенем узагальненості", і, по-друге, не повідомляють, як цю ідею можна реалізувати на практиці. В патентах йдеться лише, що розробку можна застосовувати "в комп'ютері" або "в інтернеті".

Якщо ж хтось придумає, як втілити "абстрактну ідею" в життя, то патентодержателя можуть подати на нього в суд за порушення своїх прав. Подібна система "гальмує, а не просуває технічний прогрес", стверджують компанії, оскільки права "надаються тим, хто не запропонував жодних істотних нововведень".

Ознаки неправомочних патентів вісім компаній-союзників описали в експертному висновку, який відіслали в американський апеляційний суд у п'ятницю, 7 грудня. Суду пропонується відхиляти позови, в яких фігурують патенти з "абстрактними ідеями".

Приводом для складання висновку стала тяганина між двома фінансовими компаніями - Alice Corp. і CLS. Предметом розгляду є "система обробки даних, що забезпечує обмін облігаціями між сторонами", яку запатентувала Alice Corp. На думку Google, Facebook і інших компаній-підписантів, система відноситься до класу "абстрактних ідеєю".

Представники Google і раніше критикували американське патентне законодавство. Так, влітку 2011 року Google заявила, що Microsoft, Apple і Oracle намагаються задавити ОС Android за допомогою патентних позовів. Тоді ж головний юрист компанії Девід Драммонд (David Drummond) назвав патенти "зброєю проти інновацій".
На жаль боротьба юристів відволікає значні кошти, які віднімаються у справжніх винахідників

Корпорації Microsoft, Apple і Oracle організували кампанію проти Android, метою якої є підняти ціни на пристрої на цій платформі. Про це заявив головний юрист Google Девід Драммонд (David Drummond) в офіційному блозі компанії.

Основною зброєю, яке використовують компанії в боротьбі проти Android, Драммонд називає патенти. На його думку, тактика Microsoft, Apple і Oracle і деяких інших компаній полягає в тому, щоб викрити Google в порушенні патентів і змусити виробників пристроїв на Android виплачувати відрахування патентодержателя.

В якості прикладів Драммонд наводить позови Microsoft і Apple до компаній Samsung, Barnes & Noble, HTC і Motorola. У всіх цих позовах предметом спору є пристрої на базі Android. Головний юрист Google також відзначає, що Apple і Microsoft вирішили взяти участь у купівлі патентів Novell і Nortel для того, щоб ці патенти не дісталися Google.

"Патенти, - відзначає Драммонд у своєму пості, - були придумані для того, щоб заохочувати інновації, зараз же вони, навпаки, служать зброєю проти них".
Драммонд підкреслив, що Google має намір захищати платформу Android. Компанія вітає звістку про те, що обставини покупки патентів Nortel привернули увагу американського антимонопольного регулятора. Крім того, Google розраховує збільшити власне патентне портфоліо, повідомив Драммонд. Нагадаємо, що в липні компанія придбала пакет з більш ніж 1000 патентів в IBM.

На тлі цієї цілком негативної інформації, обнадійливо виглядають повідомлення з також компаній високих технологій, але компаній виникли не в інтернеті або в соціальних мережах

Ці компанії створюють винаходи на базі класичних принципів, якими вони керувалися при створенні винаходів ще до створення інтернету та соціальних мереж
Такі компанії не мають наміру з ким то боротися за визнання чи невизнання їх патентів, вони просто мають намір виробляти свої інноваційні продукти і продавати учасникам патентних суперечок по обидві сторони.

Ось кілька прикладів таких винаходів.

Інженерам компанії IBM вдалося створити набір пристроїв, в яких електричний і оптичний спосіб передачі інформації інтегрований в одній мікросхемі, виробленої за стандартною КМОП-технології. Повідомлення про це опубліковане на сайті IBM, а деталі роботи автори обіцяють представити на конференції IEDM-2012.

Серед пристроїв, які вдалося розробити IBM, мультиплексори, що переводять електронні сигнали в оптичні на різних довжинах хвиль, детектори, що виконують зворотну задачу і різні модулятори. Всі вони виконані у вигляді інтегрованої мікросхеми, а не окремих компонентів.

Одне з представлених пристроїв - трансивер, що передає інформацію по оптичному каналу зі швидкістю в 25 гігабіт на секунду на канал. Пристрій здатний посилати кілька потоків даних в один оптичний канал завдяки використанню світла різних частот.

У 2010 році IBM вже доповідала про успіхи в розробці нанооптіческіх пристроїв. Головне завдання, яке вдалося вирішити інженерам на цей раз, полягала в тому, щоб для їх виробництва використовувати вже існуючі технології створення кремнієвих мікрочипів.

Так, всі представлені зразки виготовлені стандартного (і, якщо говорити про мікропроцесори, навіть вже трохи застарілому) 90-нанометровим методу виробництва.
Раніше інша група інженерів представила мікроскопічні кремнієві джерела закрученого світла, який, як припускають учені, можна буде використовувати для ще більшого прискорення передачі даних у комп'ютерах.

Аналогічні приклади можна привести і по інших компаніям, що працюють в області патентування за класичними схемами і принципам.

В якості висновку хотілося б запропонувати наше уявлення про формування технічного рішення, яке стає основою винаходу.

Так як основні відмінні ознаки мають місце в компонентах складного інтегративного продукту, то причинно-наслідкові зв'язки необхідно вишукувати в адаптації та інтеграції зазначених інноваційних компонентів в цьому продукті.

Так як можна припустити, що аналогічні компоненти можуть бути застосовані і в інших продуктах, то цілком ймовірно патент отримає той, хто вперше застосував цей компонент.

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100