На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У наступних світових війнах буде розвертатися боротьба за інтелектуальну власність, а не за нафту
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Світовий досвід боротьби з піратством

2006-07-09

У США боротьба ведеться на основі ряду законів про захист інтелектуальної власності. Останній — «Акт про сімейний перегляд й авторські права» (2005) — припускає тюремне ув’язнення на строк до шести років за зйомку в кінотеатрі, до десяти років за виготовлення піратських копій для продажу й до п’яти років за поширення файлів з фільмами через комп’ютерні мережі. Створено групу прокурорів, що спеціалізується на подібних злочинах. Їй активно допомагають спецслужби. Так, в 2004 році в 27 штатах і десяти країнах світу під керівництвом ФБР пройшла операція Fastlink, у ході якої було арештовано близько 100 чоловік. З 2003 року заборонене розсилання членам Академії кіномистецтва касет і дисків з фільмами, висунутими на премію «Оскар», а в телесигнал уведений код для захисту від запису.

Серйозні заходи щодо боротьби з піратством приймає Китай. В 2002 році був прийнятий закон про авторські права, в 2004 році — виправлення, що посилюють покарання. За виробництво контрафакта на суму від $6 тис. передбачений тюремний строк від трьох до семи років. В 2006 році прийнятий закон про авторські права в інтернеті, по якому інтернет-піратів штрафують на суму до $12,5 тис. Крім того, створений суд по справах про порушення інтелектуальної власності й прийнятий план боротьби з піратством строком на два роки, що передбачає «суворе покарання» для чиновників, не здатних упоратися з порушеннями. Серед інших мір — заборона на використання нелегального софта в госструктурах і матеріальне заохочення громадян за інформування правоохоронних органів про факти поширення контрафакта.

У Великобританії дана сфера регулюється рядом актів, включаючи закон про захист авторських і патентних прав і прав в області конструкторських винаходів 1988 року. Покарання за їхнє порушення — від трьох місяців до десяти років в’язниці. Створено Федерацію по захисту авторських прав, що за допомогою приватних детективів проводить рейди, збирає доказу й допомагає ініціювати кримінальні справи. Уряд зобов’язався повертати позивачам у випадку перемоги в суді близько 60% витрат. Організація Business Software Alliance організувала гарячу лінію для працівників організацій, по якій за винагороду в розмірі 10 тис.$ можна повідомити про використання піратського ПО.

У Франції за поширення піратської продукції передбачене покарання у вигляді тюремного ув’язнення строком на два роки й штраф в ?150 тис. В 2001 році уведений податок на чисті CD/DVD-диски. За задумом їхні пірати, що купують, у такий спосіб частково компенсують збитки власникам авторських прав. У ряді великих міст діє система приведення до присяги агентів, що працюють у товариствах для охорони авторських прав. Вони можуть констатувати контрафактность, і їхньої заяви досить для порушення кримінальної справи.

На Україні закон про авторські права прийнятий ще в 1993 році, а за боротьбу з піратством відповідає МВС. Однак країна довгий час була одним з лідерів по виробництву контрафакта, що привело до введення в 2001 році санкцій з боку США. У липні 2005 року прийнятий закон, що встановлює кримінальну відповідальність за незаконний оборот CD й DVD, устаткування й сировини для їхнього виробництва, після чого санкції були скасовані.


джерело: КомерсантЪ
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100