На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
«Венчурний бізнес — це коли інвестуються 10 компаній, з них половина стає банкрутами, у трьох ви повертаєте свої інвестиції, одна дає 10-кратне зростання й у ще одній компанії прибуток в 100 разів перевищує вкладення» — Тім Дрейпер
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

16.Охорона інновацій за допомогою корисних моделей

2004-07-28
Всесвітня організація інтелектуальної власності

( (див. початок)

 

...

ЩО ТАКЕ КОРИСНА МОДЕЛЬ?

Корисна модель — це надане на винахід виключне право, що дозволяє правоутримувачу перешкодити іншим використовувати в комерційних цілях охоронюваний винахід без його дозволу протягом обмеженого періоду часу. У своєму основному визначенні, що може мінятися в залежності від країни (де така охорона мається), корисна модель схожа з патентом. У дійсності корисні моделі часто називають «малими патентами» або «інноваційними патентами».

Основні розходження між корисними моделями і патентами полягають у наступному:

Вимоги для придбання корисної моделі є менш жорсткою, чим для патентів. У той час як вимога про «новизну» завжди повинна дотримуватися, вимога про «винахідницький рівень» або про «неочевидності» може бути менш строгою або бути відсутньою зовсім. На практиці охорона корисних моделей часто запитується для інновацій досить інкрементального характеру, що не відповідають критеріям патентоспроможності.

Термін охорони корисних моделей коротший, ніж термін охорони патентів, і є різним у різних країнах (звичайно від 7 до 10 років без можливості продовження або поновлення).

У більшості країн, де мається охорона корисних моделей, патентні відомства не розглядають заявки власне кажучи до реєстрації. Це означає, що процес реєстрації є найчастіше більш простим і швидким, займаючи в середньому 6 місяців.

Корисні моделі значно дешевше одержати і зберегти.

У деяких країнах охорону корисної моделі можна одержати лише у відношенні деяких сфер технології і тільки у відношенні продукції, а не процесів.

Вважається, що корисні моделі підходять особливо для тих МСП, що вносять «незначні» поліпшення і зміни в існуючу продукцію. Корисні моделі головним чином використовуються для механічних інновацій.

«Інноваційний патент», недавно введений в Австралії, з’явився в результаті всебічних досліджень потреб малих і середніх підприємств із метою надання «недорогого доступу до системи інтелектуальної власності».

Лише невелике, але досить істотне число країн, надають можливість охорони корисної моделі...

(продовження)

джерело: Интеллектуальная собственность для бизнеса. Малые и средние предприятия (МСП)
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100