На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Держава повинна побачити переваги людського потенціалу — знань, інтелектуальної власності, ідей — перед нафтою, газом, металом і нерухомістю: на відміну від природних копалин людський потенціал має здатність накопичуватися.
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

17. Керування активами інтелектуальної власності вашого МСП

2004-07-29
Всесвітня організація інтелектуальної власності

( (див. початок)

 

...

Керування активами ІВ підприємства — це щось більше, ніж просто придбання формальних прав ІВ через національне відомство ІВ. Права на патент або товарний знак не коштують багато чого, якщо вони адекватно не експлуатуються. Крім того, частина цінної ІВ компанії може не мати потребу в офіційній реєстрації, але може вимагати інших мір охорони (наприклад угод про конфіденційність). Підприємства, що бажають витягти усю вигоду від своїх ноу-хау і заповзятливості повинні робити належні кроки для розробки стратегії ІВ у сфері свого бізнесу і прагнути включити її у свою загальну ділову стратегію. Це у свою чергу означає облік аспектів ІВ при складанні бізнес-плану і стратегії маркетингу. Базова стратегія в сфері ІВ буде включати, щонайменше, що випливає:

ПОЛІТИКА ПРИДБАННЯ ІВ

Той самий продукт або послуга можуть охоронятися різними формами прав ІВ, що охоплюють різні аспекти цього продукту або послуги. МСП повинні розглянути питання про кращий пакет охоронних мір і переконатися в якнайшвидшому придбанні усіх формальних. МСП повинні також враховувати, що створення всебічного портфеля ІВ може виявитися важливим капіталовкладенням. Це має особливе значення для патентів. Тому МСП повинні уважно оцінювати витрати і вигоди від патентування в кожнім окремому випадку і розробити стратегію/політику по придбанню патентів, що підходить для них з урахуванням їх бюджету і ринкових можливостей (огляд стратегії в області патентів див. WIPO/IPR/MCT/99/5.A у форматі Adobe PDF).

ПОЛІТИКА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ІВ

Активи ІВ можуть експлуатуватися різним образом. Це може бути комерціалізація продуктів і послуг, охоронюваних правами ІВ; висновок угод по ліцензіях і франшизах; продаж активів ІВ іншим фірмам; створення спільних підприємств; використання ІВ для одержання доступу до технології інших компаній за посередництвом угод про перехресне ліцензування; або використання ІВ для забезпечення фінансування бізнесу. Підприємства повинні вирішувати в кожнім окремому випадку як щонайкраще експлуатувати свої активи ІВ як усередині країни, так і на міжнародному рівні.

ПОЛІТИКА МОНІТОРИНГУ ІВ

Регулярне звертання до баз даних по патентах і товарних знаках є важливим для виявлення останніх технічних досягнень і нової технології, ідентифікації нових партнерів по ліцензіях або постачальників, нових ринкових можливостей, контролю діяльності конкурентів, виявлення можливих порушників прав і запобігання порушення прав конкурентів див. також «Использование патентной информации на благо вашего МСП«і «Проведение поиска по фондам товарных знаков».

ПОЛІТИКА ЗАХИСТУ ІВ

Чітка політика по захисту ІВ є винятково важливою через ті втрати, що ви можете понести через наявність контрафактних товарів на ринку і великих витратах на врегулювання деяких суперечок у сфері ІВ. Див. «Что должно делать ваше МСП для урегулирования споров, связанных с интеллектуальной собственностью?»
Опис того, як різні компанії з різним рівнем технічних можливостей можуть розробляти стратегію ІВ, що відповідає їхнім власним потребам, міститься в документі ВОІВ «Управління правами інтелектуальної власності малих і середніх підприємств» (див. WIPO/ACAD/E/93/12, наявний у форматі Adobe PDF)...

(продовження)

джерело: Интеллектуальная собственность для бизнеса. Малые и средние предприятия (МСП)
корисний матеріал? Натисніть:


2020-11-20
Жива вода


2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100