На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У світі діє понад 5,8 млн. патентів і кожний день подається 2 тис. патентних заявок, в Україні зареєстровано 86 тис. патентів на винаходи
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Інтегративне патентування - як однозначне рішення проблеми патентних воєн високотехнологічних компаній

2013-01-20
Андрій (Гавріель) Лівшиць; Ярослав Ващук

Інноваційний театр одного корпоративного актора з перемінним успіхом триває, травмуючи винахідників, що дотримуються класичних методів і принципів ведення інноваційних справ

Ми вже неодноразово зупинялися на цьому питанні і намагалися довести, що нехтування інтегративної інженерної складової інноваційного процесу на користь сумнівних комерційно-юридичних комбінацій ніяких дивідендів нікому не принесе
Одним з негативних результатів цього деформованого та однобокого інноваційного процесу стане втрата значних фінансових коштів, які попливуть у бездонні кишені далеких від творчості адвокатів і будуть відняті у справжніх винахідників і відповідно загальмують подальший хід модифікації і модернізації продуктів масового попиту

Поступово прояснюється обстановка з найбільш спірними патентами, навколо яких власне і розгорталася ця не завжди зрозуміла простим смертним підкилимна боротьба

Патентне бюро США переглянуло патент № 7844915, виданий компанії Apple в 2010 році, повідомляє Apple Insider.

У патенті описується реакція електронного пристрою (наприклад, смартфона або планшета) на дотику до сенсорного екрану, зокрема, на жест "pinch-to-zoom", коли користувач, зводячи і розводячи два пальці, може змінювати масштаб зображення.

Переглянувши патент, Патентне бюро визнало недійсними всі його пункти (їх налічується 21) на тій підставі, що схожі рішення описувалися в більш ранніх патентах. (Залишається тільки дивуватися безпринципності патентного відомства і його екеспертов, чомусь не виявили цього раніше, перед прийняттям рішення про видачу патенту)

Точно такий же вердикт за два місяці до цього відомство винесло щодо ще одного патенту Apple - № 7469381. У ньому описується "пружна прокрутка" - візуальний ефект, які в iOS і OS X позначає верхні та нижні межі списків.

Патенти № 7844915 та № 7469381 входять в число патентів, у порушенні яких влітку 2012 року визнали винною Samsung. Присяжні засудили корейську компанію до виплати мільярдної компенсації на користь Apple.

У зв'язку з переглядом патентів Samsung звернулася до федерального суду в Сан-Хосе, який розглядає тяжбу між двома компаніями, з проханням про новий розгляд.

Apple і Samsung ведуть суперечку через патенти з квітня 2011 року. Компанія Тіма Кука намагається довести, що корейці скопіювали елементи інтерфейсу мобільного "операційки" iOS і вигляд пристроїв Apple.

Все це відбувається в нових високотехнологічних комерційних структурах, продукти яких в принципі являють собою тільки дорогі іграшки і які розгортають патентні війни навколо продуктів, рівень продажів яких піднявся навколо витончено і вміло спровокованого ажіотажного попиту

У той же час традиційні промислові галузі ведуть свою дослідницьку роботу і виробляють патентно-ліцензійну стратегію набагато більш професійно і комерційно надійно і ефективно

Наприклад питання втрати енергії в теплообмінниках систем промислового кондиціювання

Сьогодні для того, щоб підняти ефективність теплообміну застосовуються додаткові впорскування солей молібдену в воду, охолоджуючу поверхню теплообміну

Втрати величезні на вартість солей молібдену, на низьку ефективність теплообміну на роботу дозуючих насосів, що подають солі молібдену в басейни з охолоджуючою водою, витрати на постійний контроль концентрації молібдену у воді (приблизно 200 доларів в день)

Будь винахідник скільки знайомий з критеріями ідеального кінцевого результату і прийомами подолання суперечностей в об'єктах, скаже, що тут має місце ситуація, коли потрібно інтеграція декількох технологій для отримання ідеального кінцевого результату і подолання клубка протиріч об'єднуючих, кожне, кілька самостійних дисциплін

Далі наводимо приклад такого інтегративного технічного рішення, яке вирішує проблему абсолютно неочевидним методом і неадекватними прийомами
Інженери Массачусетського технологічного інституту створили водовідштовхувальне нанопокриття, з якого краплі конденсується пара зістрибують самостійно. Робота опублікована в журналі Nano Letters, а її короткий зміст можна прочитати на сайті інституту.

Створена авторами структурована поверхня виглядає під мікроскопом як газон з кристалів оксиду міді. При нанесенні на неї відповідного покриття, її водовідштовхувальні властивості стають настільки вираженими, що краплі конденсованої пари на ній практично не тримаються.

Більш того, при злитті двох більш дрібних крапель виділяється енергії стає достатньо для того, щоб вийшла велика крапля сама відстрибнула від поверхні.

Метою інженерів при створенні незвичайній поверхні було збільшити теплопровідність теплообмінників в конденсаторах пара. Справа в тому, що при використанні для цього звичайних мідних труб на їх поверхні швидко утворюється водяна плівка, яка перешкоджає теплообміну.

Чим швидше віддаляються краплі рідини з теплообмінника, тим вище його ефективність, тому останнім часом набули поширення теплообмінники з яскраво вираженою гідрофобною поверхнею.

Автори показали, що нова поверхня дозволяє на третину збільшити швидкість перенесення тепла навіть у порівнянні з найсучаснішими гідрофобними теплообмінниками.

Оскільки подібні пристрої застосовуються у тому числі на електростанціях, таке зростання ефективності можна вважати дуже значним.

Раніше інша група інженерів (також з MIT) для вирішення задачі підвищення швидкості теплообміну використовувала подібний підхід. Вчені також створювали гідрофобну поверхню з мікротекстур, однак у минулому варіанті для цього використовувалася складна технологія фотолітографії, а не хімічна обробка.

Оспорювати такі технічні рішення неможливо, тут той хто раніше поінформував всіх про свій винахід виграв і судитися з ним не має сенсу, - його рішення є принципово новим, дає відчутну користь, є неочевидним і можливо до реалізації на рівні сьогоднішньої технології

Компанія Samsung відкличе з європейських судів раніше подані клопотання про вилучення з продажу пристроїв Apple, передає The Verge з посиланням на заяву представника компанії.

Клопотання знаходяться в судах Німеччини, Італії, Нідерландів, Сполученого Королівства та Франції. Туди Samsung звернулася із звинуваченнями проти компанії Тіма Кука. Корейці стверджують, що Apple порушила їх патенти на технології бездротового зв'язку.

Патенти, про порушення яких йдеться у позовах, відносяться до категорії "базових" (standard essential). Це означає, що Samsung зобов'язана видавати ліцензії на описані в них розробки на "справедливих, розумних і недискримінаційних" підставах.

Про намір відкликати клопотання корейці оголосив 18 грудня 2012 року. Днем раніше, 17 грудня, американська суддя Люсі Кох (Lucy Koh) вирішила не забороняти продажі в США двадцяти шести пристроїв Samsung, що порушують патенти Apple.

Apple і Samsung ведуть патентну суперечку з квітня 2011 року. Компанії подали один проти одного позови в суди десяти країн. Початок конфлікту поклала Apple, яка звинуватила корейців в копіюванні iPhone і iPad. Samsung у відповідь заявила, що Apple незаконно запозичує її технологічні розробки.

У цьому нескінченному суперечці судді звичайно не позаздриш, так як постійно оновлюваний патентне законодавство не допомагає в точної інтерпретації технічного рішення гідного стати базою винаходи і не дозволяє точно і однозначно ідентифікувати істотні відмітні ознаки, однозначно і повно відображають комплекс новизни інноваційних якостей та характеристик нового продукту

Суддя Люсі Кох (Lucy Koh), яка розглядає патентну тяжбу Apple і Samsung у США, висловила сподівання, що компанії підуть на перемир'я, передає Associated Press.

"Думаю, настав час загальносвітового перемир'я", - заявила Кох в четвер, 6 грудня, на судовому слуханні в Сан-Хосе, на якому були присутні юристи двох компаній. "Це (перемир'я - прим." Стрічки.Ру ") буде благом для споживачів, для індустрії і для сторін", - додала вона.

Юрист Samsung Чарльз Верхувен (Charles Verhoeven) відзначив, що його компанія готова вести з Apple переговори про врегулювання конфлікту. Представник Apple Харольд Макайхінні (Harold McElhinny) такого бажання на слуханні не висловив.

24 серпня 2012 американський суд присяжних засудив Samsung до виплати компенсації в розмірі 1,049 мільярда доларів на користь Apple за незаконне використання розробок компанії Тіма Кука (на початку цієї статті читачі мали можливість переконатися в тому, чого варті такі вироки, що виносяться на базі чого- те, що являє собою набір різних варіантів інноваційного словоблудства, а не справжніх саме технічних рішень, в яких причинно-наслідкові зв'язки дають ясно зрозуміти яким чином досягнута мета чи ідеальний кінцевий результат, - саме технічний, а не комерційний).

Люсі Кох належить розглянути заяви, які Apple і Samsung направили до суду після винесення вердикту в серпні 2012 року. Так, Apple наполягає на введенні на території США заборони на продаж 26 смартфонів і планшетів Samsung.
Південнокорейська компанія, в свою чергу, домагається зменшення компенсації або проведення нового розгляду.

На слуханні, яке тривало близько чотирьох годин, Кох сказала, що рішення у справі Apple і Samsung вона винесе в найближчі кілька тижнів.

Apple і Samsung, два найбільших в світі виробника смартфонів, ведуть тяжбу через патенти з квітня 2011 року. Компанія Тіма Кука звинувачує Samsung у копіюванні вигляду iPhone і iPad і елементів користувальницького інтерфейсу.

Розгляди ведуться на території декількох країн. В деяких судах перемогу вдалося здобути Samsung: так, британський суддя Колін Бірс (Colin Birss) заявив, що планшети Samsung "не так круті", як iPad, і на цій підставі відкинув звинувачення Apple в копіюванні (хоча після неупередженого знайомства з цими апаратами можна чітко і виразно зробити висновок про те, що апарати Samsung за технічним рівнем стоять набагато вище апаратів Apple).

Після довгих роздумів суд прийняв рішення багато в чому приголомшило адвокатів Apple і придавшее впевненість винахідникам в тому, що поворот в оцінці рівня винаходів Apple здійснений на базі реального і правильного прочитання нового патентного законодавства

Каліфорнійська суддя Люсі Кох (Lucy Koh) відхилила клопотання Apple про введення на території США заборони на продаж пристроїв Samsung, передає Associated Press.

Компанія Тіма Кука вимагала припинити продажі в країні двадцяти шести апаратів Samsung, які порушують її патенти. Факти порушення патентів встановив у серпні суд присяжних.

Кох, аргументуючи свій вердикт, заявила, що "телефони (Samsung - прим." Стрічки.Ру ") розташовують широким набором функцій, і лише мала частина цих функцій підпадає під дію патентів Apple".

"Apple зацікавлена в тому, щоб подати певні можливості як ексклюзивні, - зазначила суддя. - Однак це не означає, що з ринку треба прибирати цілі продукти лише тому, що серед безлічі їх функцій є кілька захищених".

Тут має сенс зупинитися докладніше на значенні цього, воістину революційного рішення; Для винахідника це рішення означає, що вибір зроблено на користь інтегративних технічних рішень, в яких захищено, пов'язане причинно-наслідковим зв'язком все безліч функцій будь-якого інноваційного продукту

У той же час Кох не задовольнила прохання Samsung почати у справі про порушення патентів новий розгляд. Корейська компанія визнала, що старшина присяжних співчував Apple, і засумнівалася в об'єктивності прийнятого рішення.

Присяжні порахували, що пристрої Samsung порушили п'ять патентів Apple, і засудили корейську компанію до виплати компенсації в розмірі 1,05 мільярда доларів США. Вердикт винесли 24 серпня 2012 року.

В ході розгляду між Apple і Samsung Кох, яка є головуючої суддею, вводила заборони на продаж у США двох продуктів корейської компанії - смартфона Galaxy Nexus і планшета Galaxy Tab, - але пізніше ці заборони були зняті (успіх цих продуктів на ринку США підтверджує той факт , що вимогливий і вимогливий американський покупець підтвердив правильність рішення судді).

Наслідки всіх цих патентних воєн і найголовніше відсутність у компанії Apple розуміння важливості інтегративного патентування і, звичайно, відсутність фахівців здатних організувати, сформувати відповідні технічні рішення і реалізувати процес інтегративного патентування, не змусили себе довго чекати

Акції технологічної компанії Apple на початку торгів 14 січня 2013 подешевшали з 520,3 до 499,8 долара. Таким чином, спад склав майже чотири відсотки; котирування впали до мінімуму за 11 місяців.

Станом на 19:30 по Москві акції виробника iPhone торгуються по 503,4 долара.

Цінні папери Apple подешевшали після публікації повідомлень про зниження попиту на iPhone 5. 13 січня The Wall Street Journal повідомила з посиланням на неназвані джерела, що компанія скорочує замовлення на компоненти для цієї моделі через слабкий попит.

Зокрема, за інформацією джерел видання, Apple скоротив замовлення на сенсорні екрани в січні-березні майже в два рази в порівнянні з об'ємом, який раніше планувалося замовити.

Видання робить висновок, що такі показники свідчать про зниження попиту на iPhone на тлі конкуренції з боку пристроїв на базі Android, вироблених Samsung і іншими компаніями.

Крім того, про спад замовлень на комплектуючі для iPhone написала японська Nikkei.

Разом з цим повідомлення про можливе зниження попиту на iPhone вже з'являлися раніше. Зокрема, такий сценарій в кінці минулого року пророкували китайська газета Digi-Times, а також банки Jefferies, UBS, Citibank, Susquehanna.

За інформацією International Data Corporation (IDC), в третьому кварталі 2012 року частка iPhone на ринку смартфонів становила 14,6 відсотка, тоді як у четвертому кварталі 2011-го і та першому кварталі 2012 року цей показник становив 23 відсотки. Частка Samsung, навпаки, збільшилася - з 8,8 відсотка в третьому кварталі 2010 року до 31,3 відсотка в третьому кварталі 2012 року.

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100