На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
На земній кулі зареєстровано більше 30 млн. торговельних марок (в Україні – понад 100 тис.) і це число зростає щороку майже на мільйон
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Apple добилася заборони на продаж планшета Galaxy Tab 10.1 в Європі

2011-08-23

Суд у Німеччині наклав тимчасову заборону на продаж планшетів Samsung Galaxy Tab 10.1 на території всього Європейського союзу за винятком Нідерландів. На введення заборони наполягла компанія Apple, яка звинувачує південнокорейського виробника в копіюванні своїх мобільних пристроїв. Раніше Apple вдалося відстрочити старт продажів Galaxy Tab 10.1 в Австралії.

Планшет Galaxy Tab 10.1 Samsung представила в лютому 2011 року на виставці Mobile World Congress в Барселоні. Були оголошені характеристики пристрою - Десятидюймовий екран, "Планшетна" ОС Android Honeycomb, гігагерцевий двоядерний процесор Nvidia Tegra 2, вага 600 грамів. У продаж в США Galaxy Tab 10.1 мав надійти у березні. У самому початку березня Apple показала світу iPad 2. Поглянувши на виріб американської компанії, Samsung чомусь випускати свій планшет навесні передумала. Реліз перенесли на літо. За рахунок відстрочки південнокорейці встигли довести свій пристрій до стану "крутіше, ніж у Apple". Начинку міняти, звичайно, не стали, але от зробити Galaxy Tab 10.1 легше і тонше, ніж iPad 2, у них вийшло. Стару версію Samsung перейменувала на Galaxy Tab 10.1v, а нову пред'явила на виставці CTIA Wireless, яка пройшла в кінці березня. У квітні Samsung одержала від Apple патентний позов. Американська компанія звинуватила Samsung у копіюванні iPad і iPhone.

Samsung не залишилася у боргу і лічені дні потому подала зустрічну скаргу. За весну й літо компанії встигли залучити до свого спору суди в США, Японії, Південної Кореї та Німеччини, а заодно і Комісію з міжнародної торгівлі.

9 серпня земельний суд у Дюссельдорфі ввів заборону на продаж Galaxy Tab 10.1 в Європі. Постанова вступало в силу в той же день - і на всій території Євросоюзу. Єдиною країною в ЄС, в якій Galaxy Tab 10.1 не оголосили поза законом, залишаються Нідерланди. Якщо виробник планшета Samsung порушить заборону суду, йому загрожуватиме штраф у розмірі до 250 тисяч євро. При виявленні повторних порушень керівники компанії можуть отримати тюремні терміни.

Строго кажучи, європейським магазинам продавати планшети ніхто не забороняв. Пристрій в Європі купити як і раніше можна - за умови, що воно є в наявності у рітейлера або на складі. Є свідчення, що в Німеччині Galaxy Tab 10.1 можна придбати в мережі MediaMarkt. Інша розмова почнеться, коли запаси вичерпаються планшетів - тому що поставляти нові партії товару компанія Samsung як раз не має права.

Промисловий зразок планшета, на який посилається Apple у своїй скарзі. Зображення з сайту oami.europa.eu Ведучий блога FOSS Patents Флоріан Мюллер (Florian Muller) з'ясував, що скаргу на Samsung компанія Apple подала до суду в Дюссельдорфі 4 серпня. Він же навів текст скарги. У ній говориться, що Galaxy Tab 10.1 копіює художньо-конструкторське рішення (простіше кажучи, дизайн) планшета iPad. Невелика примітка - якщо художньо-конструкторське рішення зареєстровано у відповідних інстанціях ЄС, воно носить назву "зареєстрований промисловий зразок Євросоюзу" (RCD) і охороняється законами про інтелектуальну власність.

Ескізи "промислового зразка", який, на думку Apple, скопіювала Samsung, в тексті скарги також наводяться. Ознайомитися з ними можна також на сайті Бюро ЄС з реєстрації товарних марок і промислових зразків. Важливо відзначити, що зразок, про який йде мова в скарзі, був зареєстрований в 2004 році - тобто аж за шість років до виходу першого iPad. На супровідних ілюстраціях зображений не iPad, а якийсь абстрактний планшет - з таким же успіхом це може бути і Galaxy Tab, і HP Slate, і PlayBook і Motorola Xoom. Чому Apple вибрала для скарги саме цей зразок, хоча в базі є фотографії цього iPad, залишається загадкою.

Як довго Європа залишатиметься без Galaxy Tab 10.1, неясно. The Telegraph повідомляє, що Samsung має право оскаржити постанову Дюссельдорфського суду. Подана апеляція повинна бути розглянута в чотиритижневий термін і тим самим суддею, який виніс рішення на користь Apple. Британська газета наводить ще один цікавий факт: Galaxy Tab 10.1, що надійшов у продаж у Великобританії в перших числах серпня, став у цій країні самим "швидко продається" пристроєм після iPad 2.
Чи планує Samsung подавати апеляцію, теж невідомо. Компанія розповсюдила заяву, в якій повідомляла, що "розчарована" рішенням суду, передає Reuters. Samsung наголосила, що його не поінформували про скаргу Apple і не дали можливості захиститися. "Ми зробимо всі необхідні заходи для того, - йдеться в заяві, - щоб інноваційні мобільні пристрої Samsung були доступні споживачам з Європи і зі всього світу".

Весь світ Samsung згадала невипадково - без Galaxy Tab 10.1 ризикують залишитися ще й Австралія, Нідерланди та США. В Австралії вихід планшета був намічений на серпень, але Samsung погодилася затримати початок продажів до зняття протиріч. У Нідерландах, де пристрій поки не заборонено, Apple подала на Samsung окрему скаргу. Вказують, що це може бути обумовлено як різницею в законодавстві Німеччини і Нідерландів, так і тим, що в останній країні знаходяться великі порти, через які в Європу потрапляють доставляються морем товари. Нідерландська суддя повинен визначитися з рішенням про долю Galaxy Tab 10.1 до 15 вересня. У США Apple направила скаргу до окружного суду в Північній Каліфорнії і також висловила в ній прохання ввести тимчасову заборону на продажу планшета. Американський суд винесе вердикт у жовтні, але тут у Apple менше шансів - американські і європейські суди розглядають позови патентні по-різному, вказує Флоріан Мюллер.

Радісно, що Росію патентні війни Apple і Samsung поки не торкнулися. Так, ми отримаємо новий планшет з невеликим запізненням - 25 серпня, але зате напевно.

Попередні матеріали по темі
Знайшли до чого причепитися [22.04.2011]
Apple і Samsung Electronics обмінялися патентними позовами

Посилання по темі
• Apple's complaint that led to the EU-wide preliminary injunction against the Galaxy Tab 10.1 - FOSS Patents, 10.08.2011
• Samsung says "disappointed" with Galaxy Tab sales ban in EU - Reuters, 10.08.2011
• Samsung Galaxy Tab 10.1 blocked in Europe - The Telegraph, 09.08.2011
• Стала відома дата початку продажів планшета Galaxy Tab 10.1 в Росії - Lenta.ru, 11.08.2011
• Apple добилася заборони на продаж Samsung Galaxy Tab 10.1 в Європі - Lenta.ru, 09.08.2011
• Samsung поскаржилася на Apple в Комісію з міжнародної торгівлі США - Lenta.ru, 29.06.2011
• Apple подала новий патентний позов проти Samsung - Lenta.ru, 24.06.2011
• Samsung подала ще один позов проти Apple - Lenta.ru, 29.04.2011
• Samsung подала у відповідь позов проти Apple - Lenta.ru, 22.04.2011
• Apple звинуватила Samsung у копіюванні iPhone і iPad - Lenta.ru, 19.04.2011

Сайти по темі
• Apple

джерело: Інтернет-сайт
корисний матеріал? Натисніть:

групи: порушення прав; світ
теги: промисловий зразок; судова практика; Apple; Росія; США; Німеччина; комп'ютерні технології; дизайн




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100