На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Патентний повірений на безоплатній основі надає консультації
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Інноваційна микроминиатюризация високоенергетичних лазерних технологій

2013-04-15
Андрій (Гавріель) Лівшиць


У будь інноваційної ідеї, що базується на фундаментальних наукових відкриттях, завжди є дві крайності, - або щось величезне або щось малюсіньке;

Лазери відкрили цілу сторінку в новітній фізиці та їх застосування завжди можна віднести до великого діапазону аплікацій від стратегічних величезних до медичних крихітних, віднесених до світу мікро-систем і навіть нано-компонентів

До сьогоднішнього дня зазвичай перш за все результати наукових відкриттів завжди намагаються застосувати у виробах і проекти, що мають стратегічне значення

Відкриття лазерів не стало винятком, - в першу чергу їх постаралися застосувати у військовій справі

У 2014 році на озброєння американського військово-морського флоту надійде нова зброя: лазерні гармати, призначені для знищення ворожих безпілотних літальних апаратів і катерів.

Як заявляє CBS News, лазерні гармати будуть спалювати цілі "як паяльна лампа".

У репортажі наголошується, що йдеться про перший реальному бойовому застосуванні спрямованого енергетичного зброї.

Хоча нелетальної засліплювати лазерну зброю і лазерне наведення давно використовуються багатьма арміями світу, охоронними компаніями та спецслужбами.

Контр-адмірал Метью Кландер, який очолює дослідний відділ ВМФ США, повідомив CBS, що лазерна зброя буде встановлено на кораблях, що діють в Перській затоці, де іранські катери і БПЛА деколи турбують американські судна.

Мова йде про зброю, яка може бути застосована як для "засліплення" шпигунської камери, так і для знищення цілі.

Причому лазерна гармата в змозі повністю вивести з ладу спостережну апаратуру, не знищуючи літак, або виробити попереджувальний постріл.

Качка не впливає на точність наведення, навіть при сильному хвилюванні на море лазерна гармата може "утримувати мета".

На даний момент, мова йде про зброю, яка не може знищувати ракети або реактивні літаки супротивника. Ще одним обмеженням застосування є погодні умови: густа хмарність, туман і т.п.

Але, як підкреслюється в репортажі CBS, йдеться про порівняно дешевому зброю: протягом шести років на проект було витрачено всього 40 мільйонів доларів. А вартість пострілу лазерної гармати, за словами Кландера, становить приблизно 1 долар.

ВМС США мають намір змонтувати експериментальну лазерну установку на десантний транспорт-док «Понсе» типу «Остін», повідомляє The Wall Street Journal. Цей корабель входить до складу П'ятого флоту ВМС США, зоною відповідальності якого є західна частина Індійського океану і Персидської затоки.

Лазерна гармата, вартість якої складає 40 мільйонів доларів, буде використовуватися для поразки іранських легких катерів і безпілотних літальних апаратів.

За даними військових, зброя зможе ефективно працювати в кліматичних умовах в районі Перської затоки.

Як повідомляє Jane's, лазерна зброя буде встановлено на борт «Понсе» на початку 2014 року. Раніше гармата була встановлена на есмінець «Дьюї» типу «Арлі Берк». У серпні та вересні 2012 року зброю взяло участь у випробуваннях, в ході яких зуміло вразити три безпілотних літальних апарата.

Пізніше лазерна гармата також провела декілька пострілів по катерам-мішенях. У загальній складності зброю вразило 12 цілей з 12. За оцінкою військових, вартість одного пострілу гармати склала один долар.

Розробка лазерної гармати для ВМС, що отримала позначення LaWS, ведеться в США з 2007 року. У зброї використовується твердотільний лазер. Воно не здатне вражати цілі на великих дистанціях, але придатне для ураження малих літальних апаратів на малих і середніх дистанціях.

Крім того, LaWS може бути використана для засліплення оптичних систем спостереження безпілотників і кораблів.

В даний час на лазерній установці проводяться роботи з її підготовки до тривалої службі в морських умовах.

В даний час в США ведеться розробка декількох проектів бойових лазерів, які можуть бути використані для ураження наземних, морських і повітряних цілей, для вибухових пристроїв і їх подальшого знищення, засліплення оптичних систем спостереження військової техніки.

Зокрема, реалізацією таких проектів займається американський концерн Boeing, а також компанії Lockheed Martin і Northrop Grumman.

Але в набагато більшому ступені у вдалих застосуваннях лазерних технологій насамперед потребують мініатюрні технічні рішення, особливо в операційних інструментах для ендоскопії в офтальмології

Особливо прискорений розвиток зазначена мікро і нано техніка отримали з появою оптичних волокон


Увазі читачів пропонується кілька винаходів міжнародного колективу винахідників, які заклали основу технічних рішень в областях мікро-оптики, що дозволили в результаті їх інтеграції в техніку і технологію інструментарію для офтальмології отримати буквально мікронні параметри інструментів

Значення цього важко переоцінити, оскільки пропорційно зменшенню розмірів інструменту знижується залежність результатів операцій від після-операційного травматизму

Випробування лазерних ендоскопів показаних на фотографіях, дали результати на порядок перевищують кращі результати ендоскопів, побудованих на базі традиційних технологій












корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100