На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
В Україні на 01.10.2013 (з 1992 р.) зареєстровано 394423 охоронних документів на ОПВ, із них патентів: 108167 на винаходи, 83871 на корисні моделі, 25522 на промзразки, 176805 свідоцтв на знаки для товарів і послуг, 13 свідоцтв на топографії ІМС, 20 реєстрацій КЗПТ та 25 свідоцтв на право на використання зареєстрованих КЗПТ
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Сучасний стан ринку об’єктів промислової власності

2003-06-01
За матеріалами звіту Держдепартаменту за 2002 рік



Важливим аспектом діяльності Державного департаменту інтелектуальної власності залишається регулювання відносин, пов’язаних з передачею та використанням прав на об’єкти промислової власності (ОПВ), шляхом внесення до відповідних державних реєстрів відомостей про передачу права власності на ОПВ та про видачу ліцензій на їх використання.

Станом на 1 січня 2003 року в Україні зареєстровано 3408 договорів про передачу прав на ОПВ, у тому числі: на винаходи — 1473; на корисні моделі — 37; на знаки для товарів і послуг — 1666; на промислові зразки — 232.

Кількість договорів про передачу прав на ОПВ постійно зростає. У 2002 році до Держдепартаменту надійшло 1552 договори про передачу права власності на ОПВ та ліцензійні договори на їх використання.

Загальна кількість реєстрацій у 2002 році склала 884, що на 80% більше ніж у 2001 році. Із загальної кількості договорів, зареєстрованих Держдепартаментом у 2002 році, 55% становлять договори про передачу права власності на ОПВ, 40% — ліцензійні договори на використання ОПВ та 5% — «відкриті» ліцензії на використання винаходів та корисних моделей.

Аналіз галузевої структури ліцензійних договорів на використання знаків для товарів і послуг свідчить про те, що у 1999-2001 роках найбільше договорів укладалося у лікеро-горілчаній галузі, проте у 2002 році їхня частка зменшилася до 13%, а на перше місце вийшла сфера послуг — 56%. Значною є кількість ліцензій у харчовій промисловості. У 2002 році зменшилася, порівняно з минулими роками, частка ліцензій, виданих у таких галузях промисловості, як приладобудування, легка промисловість, тютюнові вироби.

Право на використання винаходів передавалося здебільшого для виробництва та реалізації продукції в таких галузях, як харчова, медицина і фармацевтика, електроніка, переробна промисловість.

У 2002 році зменшилася, порівняно з минулими роками, частка ліцензійних договорів на використання винаходів, що належать до таких галузей промисловості, як видобувна, будівництво, машинобудування, металургійна, харчова і хімічна.

Аналіз галузевої структури ліцензійних договорів на використання промислових зразків показав, що перше місце (30%), як і в 2001 році, займає передача права на використання промислових зразків (здебільшого у вигляді етикеток) для лікеро-горілчаних виробів. У 2002 році збільшилася частка ліцензійних договорів на використання промислових зразків у таких галузях промисловості, як приладобудування, будівництво та у сфері надання послуг.

Дані щодо галузевої структури ліцензійних договорів на використання корисних моделей свідчать про те, що в 2002 році право передавалося для виробництва та реалізації продукції в таких галузях, як приладобудування та харчова промисловість (по 50% відповідно).

У 2002 році значно зменшилася, порівняно з 2001 роком, частка договорів, у яких стороною, що передає права на винаходи і корисні моделі, виступають фізичні особи. В той же час збільшилася, порівняно з 2001 роком, частка договорів, у яких стороною, що приймає права на всі ОПВ, виступали фізичні особи.

Змінилися показники активності державних установ у передачі прав на ОПВ — у 2002 році частка реєстрацій щодо передачі права власності за їх участю в цілому зменшилася.

Що стосується показників активності недержавних установ, то частка зареєстрованих у 2002 році договорів за їх участю як сторони, що передає право на винаходи та корисні моделі, значно збільшилася, а договорів за участю недержавних установ як сторони, що приймає право на корисні моделі та промислові зразки, значно зменшилася.

Ліцензійні договори на використання винаходів, корисних моделей, знаків для товарів і послуг укладалися здебільшого між недержавними установами, на використання промислових зразків — між фізичними особами та недержавними установами.

Змінилися показники активності державних установ — у 2002 році частка ліцензійних договорів за їх участю зменшилася за всіма об’єктами.

Збільшилася, порівняно з 2001 роком, частка ліцензійних договорів на використання винаходів та промислових зразків, у яких ліцензіаром виступає фізична особа.

Що стосується показників активності недержавних установ, то в 2002 році частка ліцензійних договорів за їх участю як сторони, що передає право на використання винаходів та корисних моделей, зменшилася, а частка договорів за участю недержавних установ як сторони, що приймає право на винаходи та промислові зразки, збільшилася.

Активність іноземних фірм на українському ринку товарів і послуг, порівняно з минулими роками, продовжує зменшуватися. Так, частка ліцензійних договорів на використання знаків, у яких ліцензіаром виступають іноземні особи, у 2002 році склала 16,7% від загальної кількості договорів.

Найбільшу активність, як і в минулі роки, виявляють фірми-власники товарних знаків із США, Німеччини та Великобританії. Серед відомих фірм на українському ліцензійному ринку представлені такі фірми, як Брітіш Амерікен Тобакко (Брендз) Інк., Гуччіо Гуччі С.п.А. (сос’єте італіенне), Філіп Морріс Продактс С.А., Сос’єте де Прдюі Нестле С.А. Юнілевер Н.В., ОАО «Нефтяная компания «Лукойл», Реемтсма Сігареттенфабрікен ГмбХ.

У 2002 році зберігалася тенденція зростання активності українських фізичних та юридичних осіб у передачі прав на знаки для товарів і послуг. Частка договорів про передачу права власності, сторонами яких виступають українські особи, збільшилася до 45%, ліцензійних договорів — до 82%.

Як позитивний фактор слід відзначити те, що зберігається тенденція збільшення кількості ліцензійних договорів на використання ОПВ, у яких сторонами виступають українські учасники. Так, частка ліцензійних договорів, у яких українські учасники виступають ліцензіарами, в 2002 році становила 89% від загальної кількості ліцензійних договорів, частка договорів, у яких українські учасники виступають ліцензіатами — 95,5%. Це свідчить про зміцнення позицій національних виробників на внутрішньому ринку.

Розвиток українського ліцензійного ринку починався з торгівлі ліцензіями на винаходи. Так, у 1995-1996 роках частка зареєстрованих ліцензійних договорів на використання винаходів становила понад 80% від їх загальної кількості. Проте з 1997 року спостерігається постійне збільшення реєстрацій відомостей про видачу ліцензій на використання знаків для товарів і послуг. У 2002 році їхня частка досягла 66% (234 ліцензійні договори) від загальної кількості реєстрацій, що, насамперед, пов’язано з розвитком вітчизняного ринку товарів і послуг.

У 2002 році збільшилася і кількість реєстрацій відомостей про видачу ліцензій на використання винаходів та промислових зразків. Порівняно з 2001 роком їхня кількість зросла на 45% та 55% відповідно, що свідчить про розширення комерціалізації зазначених ОПВ.


джерело: «Світ інтелектуальної власності», № 14, 2003
корисний матеріал? Натисніть:


2020-11-20
Жива вода


2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100