На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У наступних світових війнах буде розвертатися боротьба за інтелектуальну власність, а не за нафту
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Захист авторського права і суміжних прав. Матеріали звіту Держдепартаменту за 2002 рік

2003-05-31
Держдепартамент


Захист авторського права і суміжних прав здійснює Державне підприємство «Українське агентство з авторських та суміжних прав» (УААСП) як орган, створений на колективній основі з метою управління майновими правами авторів та забезпечення представництва інтересів авторів та суб’єктів суміжних прав щодо захисту їх прав.

У 2002 році в провадженні юридичного відділу УААСП знаходилось 113 судових справ, з них:
· 78 — за претензіями та позовами УААСП до театрів, державних цирків, філармоній (на загальну суму близько 1,5 млн. грн.);
· 12 — за претензіями УААСП до телеканалів на підставі актів фіксації порушень авторського права (направлено претензій на суму більш ніж 1 млн. грн.);
· 17 — за претензіями УААСП за заявами авторів, які звернулися за захистом порушених авторських прав;
· 6 — щодо визнання недійсними свідоцтв про державну реєстрацію.

Більшість справ, які знаходяться в провадженні юридичного відділу УААСП, вирішуються в досудовому порядку шляхом направлення претензій порушникам авторських майнових прав з пропозицією сплатити належну авторську винагороду без доведення справи до суду. За результатами листування переважна більшість порушників визнає суми претензій та поступово перераховує авторську винагороду на рахунок УААСП. За заявами авторів, які звернулися до УААСП за захистом порушених авторських прав, було пред’явлено 17 претензій. Серед них 11 претензій, пред’явлених у 2002 році, на суму близько 114 тис. грн., та 6 претензій на суму понад 200 тис. грн., що перейшли з 2001 року. У результаті роботи, пов’язаної з виплатою авторської винагороди, на рахунок УААСП уже надійшло понад 550 тис. грн. Решта порушників сплачує суми авторської винагороди на підставі винесених судових рішень. Протягом 2002 року прийнято 11 судових рішень про стягнення авторської винагороди за неправомірне використання творів.

Шість судових справ щодо визнання недійсними свідоцтв про державну реєстрацію знаходяться на розгляді, рішення за ними ще не прийняті.
З 2002 року УААСП здійснює моніторинг телерадіопростору щодо дотримання авторського права та суміжних прав. Моніторинг здійснюється 6-9 годин на добу. На підставі актів фіксації порушень надсилаються претензії до телеканалів.

Новим напрямом діяльності Державного департаменту інтелектуальної власності у 2002 році стало здійснення обліку організацій колективного управління та нагляд за їхньою діяльністю. Облік організацій колективного управління дає можливість встановити організації, яким суб’єкти авторського і/або суміжних прав на законних підставах доручили управління своїми майновими правами. Лише організації колективного управління, які мають свідоцтво Держдепартаменту про облік, можуть здійснювати управління майновими правами суб’єктів авторського права і/або суміжних прав. Організації, що знаходяться на обліку в Держдепартаменті, зобов’язані звітувати про результати своєї діяльності відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Нагляд за діяльністю організацій, перш за все, здійснюється з метою захисту інтересів суб’єктів авторського права та суміжних прав, а також захисту інтересів осіб, що використовують об’єкти авторського права і/або суміжних прав. Нагляд за діяльністю організацій колективного управління спрямовано на визначення стану дотримання організаціями норм законодавства про авторське права і суміжні права, визначення ефективності здійснення організаціями функції управління на колективній основі майновими правами суб’єктів авторського права і/або суміжних прав, визначення стану виконання організаціями зобов’язань, що випливають із договорів, укладених з суб’єктами авторського права і/або суміжних прав, договорів з користувачами об’єктів авторського права і/або суміжних прав, а також договорів з іншими організаціями, в тому числі іноземними.

Сьогодні на обліку в Держдепартаменті знаходяться такі організації колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і/або суміжних прав: УААСП, Всеукраїнська громадська організація — Гільдія Кінорежисерів «24/1», Всеукраїнське об’єднання суб’єктів авторських і суміжних прав «Оберіг», Дніпропетровська обласна громадська організація «Товариство інтелектуальної власності», Громадська організація «Об’єднання правоволодарів у сфері образотворчого мистецтва та архітектурної діяльності «Статус».

У 2002 році боротьба з виробництвом та розповсюдженням контрафактної продукції була одним з пріоритетних напрямів державної політики. Держдепартамент здійснює ефективні заходи щодо налагодження міжвідомчої практичної роботи, спрямованої на посилення контролю за дотриманням прав інтелектуальної власності та припинення правопорушень у цій сфері.

На виконання положень прийнятого у січні 2002 року Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування» встановлено жорсткий державний контроль за правомірністю використання об’єктів авторського права та суміжних прав. З цією метою Держдепартамент присвоює СІД-коди виробникам дисків для лазерних систем зчитування. СІД-код, проставлений виробником на кожному виробленому диску, майстер-копії, матриці, дозволяє визначити виробника і виробниче обладнання, на якому виготовлялися диски. Налагоджено чітку систему перевірки СІД-кодів, нанесених на диски, що імпортуються, ліцензування виробництва, експорту та імпорту дисків.

Важливою подією з точки зору вдосконалення системи захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності стало створення у структурі Держдепартаменту підрозділу державних інспекторів з питань інтелектуальної власності, основним завданням якого є запровадження постійного державного контролю за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері інтелектуальної власності, зокрема у сфері виробництва дисків для лазерних систем зчитування.

Державні інспекторі діятимуть у всіх регіонах України, здійснюючи планові і раптові перевірки суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з використанням об’єктів інтелектуальної власності. При цьому державні інспектори співпрацюють з підрозділами правоохоронних та контролюючих органів (Міністерства внутрішніх справ, Державної податкової адміністрації, Державної митної служби України).

Відповідно до Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм» Держдепартамент продовжував видавати контрольні марки для маркування аудіо-, відеопродукції та вести Єдиний реєстр контрольних марок. Усього протягом 2002 року було видано 32363974 контрольні марки 266 суб’єктам підприємницької діяльності.

Держдепартамент постійно проводить роботу з удосконалення контрольної марки. З лютого 2002 року на кожну контрольну марку спеціальним способом наноситься інформація, яка ідентифікує її з відповідним примірником аудіовізуального твору чи фонограми. Така контрольна марка надасть споживачу можливість самому проконтролювати правомірність розповсюдження того чи іншого примірника аудіовізуального твору чи фонограми і переконатись, що він купує якісну ліцензійну продукцію. З липня 2002 року контрольна марка існує у вигляді голографічного захисного елемента. Властивості контрольної марки забезпечуватимуть її саморуйнування при спробі відокремлення її від упаковки примірника твору. Нова контрольна марка значно полегшить роботу правоохоронних та контролюючих органів стосовно виявлення примірників, що розповсюджуються з порушеннями законодавства про авторське право і суміжні права.

Для вдосконалення системи видачі контрольних марок та прискорення перевірки документів з жовтня 2002 року розпочало роботу ДП «Інтелзахист», що безпосередньо підпорядковане Держдепартаменту.

Враховуючи політичну, економічну і соціальну важливість питання забезпечення дотримання законодавства у сфері авторського права та суміжних прав, яка стосується програмного забезпечення, розпорядженням Кабінету Міністрів України у травні 2002 року затверджено Концепцію легалізації програмного забезпечення та боротьби з нелегальним його використанням.

Концепція спрямована на вдосконалення нормативно-правової бази з питань легалізації програмного забезпечення, розбудову вітчизняної індустрії програмного забезпечення, а також на створення механізму протидії нелегальному використанню програмного забезпечення.

Активно здійснюються заходи щодо реалізації положень Концепції. Восени 2002 року проведено інвентаризацію програмного забезпечення, наявного в органах виконавчої влади. Аналіз отриманої за її результатами інформації дав можливість встановити загальну кількість програмного забезпечення, що використовується, кількість ліцензійних програмних продуктів та попередні обсяги таких продуктів для забезпечення діяльності державних органів України.
З метою вдосконалення механізмів протидії розповсюдженню нелегальних програмних продуктів та забезпечення оптимального і раціонального використання державних коштів, Держдепартамент розробив практичні рекомендації для органів виконавчої влади щодо методів встановлення відповідності чинному законодавству програмного забезпечення, що придбавається чи розробляється для потреб цих органів та обліку таких програмних продуктів. Зазначені пропозиції доведені до відома органів виконавчої влади для врахування в процесі здійснення процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти та при проведенні господарських операцій із програмним забезпеченням.

Створено реєстр виробників та розповсюджувачів програмного забезпечення, що дасть змогу ефективніше захищати права авторів та їх правонаступників, пов’язані зі створенням та використанням комп’ютерних програм і баз даних.
Для надання консультативної допомоги і достовірної інформації стосовно правомірного використання і придбання комп’ютерних програм і баз даних, як об’єктів авторського права, в системі Держдепартаменту створено інформаційно-довідкову систему з питань розповсюдження та використання програмного забезпечення.

джерело: «Світ інтелектуальної власності», №13, 2003
корисний матеріал? Натисніть:


2020-11-20
Жива вода


2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100