На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У світі діє понад 5,8 млн. патентів і кожний день подається 2 тис. патентних заявок, в Україні зареєстровано 86 тис. патентів на винаходи
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Проблеми криміналізації порушень авторського права і суміжних прав, вчинених службовими особами

2005-07-27
Коваль Антон

«Порушення авторського права і суміжних прав, вчинене службовою особою, має визнаватись особливо кваліфікованим складом даного злочину


На відміну від ст. 136 Кримінального кодексу УРСР (1960 р.) «Порушення авторських прав», яка містила лише один відповідний склад злочину, у ст. 176 КК України (2001 р.) «Порушення авторського права і суміжних прав» законодавець сформулював три різні за своєю юридичною природою склади злочину (ч. 1 ст. 176, ч. 2 ст. 176 та ч. 3 ст. 176), за кожен з яких встановлено різні покарання. На нашу думку, така конструкція даної статті КК України дає можливість більш широко реалізувати принцип індивідуалізації кримінальної відповідальності винних у порушенні авторського права і суміжних прав осіб, а також більш ефективно забезпечувати охорону зазначених прав кримінально-правовими засобами.

Водночас, як свідчить аналіз науково-практичної літератури з кримінального права, увагу в ній здебільшого приділяють аналізу та з’ясуванню змісту юридичних ознак саме перших двох із наведених складів злочину. При цьому традиційно констатується, що у ч. 1 ст. 176 КК України сформульований основний склад злочину «Порушення авторського права і суміжних прав» (незаконне відтворення, розповсюдження творів науки, літератури і мистецтва, комп’ютерних програм і баз даних, а так само незаконне відтворення, розповсюдження виконань, фонограм, відеограм і програм мовлення, їх незаконне тиражування та розповсюдження на аудіо- та відеокасетах, дискетах, інших носіях інформації, або інше умисне порушення авторського права і суміжних прав, якщо це завдало матеріальної шкоди у великому розмірі), а у ч. 2 наведеної статті — кваліфікований (ті ж самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або ті, що завдали матеріальної шкоди у особливо великому розмірі) з посиленням покарань за вчинення відповідних діянь. Переважне застосування зазначених положень порівняно із положеннями ч. 3 ст. 176 КК України можна спостерігати і у судово-слідчій практиці, оскільки у більшості випадків кримінальні справи про порушення авторського права і суміжних прав порушуються за ознаками злочинів, передбачених саме частинами 1, 2 ст. 176 КК України.

На нашу думку, наразі недостатньо уваги надається складу злочину, сформульованому у ч. 3 ст. 176 КК України. Водночас, аналіз даного складу злочину виявляє низку проблем, на яких ми б хотіли зупинитись більш детально...”


Основні проблеми, висвітлені в статті:
­ проблема назви
­ суб’єкт злочину на посаді чи службі?
­ проблема криміналізації злочинних діянь
­ основний склад злочину та встановлені покарання
­ склад злочину, який містить вчинення відповідних діянь службовою особою, та встановлені покарання
­ пом’якшення відповідальності службових осіб не відповідає конституції
­ шляхи вирішення


Повний текст статті на сторінці сайту



джерело: Інтернет-сайт
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100