На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
«Венчурний бізнес — це коли інвестуються 10 компаній, з них половина стає банкрутами, у трьох ви повертаєте свої інвестиції, одна дає 10-кратне зростання й у ще одній компанії прибуток в 100 разів перевищує вкладення» — Тім Дрейпер
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Забуті можливості Алгоритму та Теорії рішення винахідницьких задач в виробці стратегії конкурентної боротьби

2012-09-18
Андрій (Гавріель) Лівшиць

Найважливішим опорним пунктом для формування технологічних основ і базового розуміння структури моделей розвитку інноваційних продуктів є закони розвитку технічних систем
Навіть найбільш багаті і могутні компанії нехтують цими найважливішими базовими знаннями, і, як результат з'являються сірі вироби, які пробивають собі шлях і місце на ринку за рахунок явно не технологічних і технічних досягнень і не за рахунок якихось комерційних унікальних достоїнств, які ринок не має і давно чекає
Розвиток технічних систем, як і будь-яких інших систем, підкоряється загальним законам діалектики. Щоб конкретизувати ці закони стосовно саме до технічних систем, доводиться знову-таки досліджувати патентний фонд, але вже на значно більшу глибину. Треба брати не "патентний шар", а, так би мовити, "патентну свердловину": патентні й історико-технічні матеріали, що відображають розвиток якоїсь однієї системи за 100 - 150 років. Зрозуміло, для виявлення універсальних законів потрібна не одна, а багато "патентні свердловини", - робота вельми і вельми складна. Але, знаючи закони розвитку технічних систем, можна впевнено відібрати найбільш ефективні прийоми усунення суперечностей і побудувати програму розв'язання винахідницьких завдань.
Що таке об'єктивні закони розвитку технічних систем? Розглянемо конкретний приклад. Кінознімальний комплекс - типова технічна система, що включає ряд елементів: кінознімальний апарат, освітлювальні прилади, звукозаписну апаратуру і т. д. Апарат веде зйомку з частотою 24 кадру в секунду, причому при зйомці кожного кадру затвор відкритий дуже невеликий проміжок часу, іноді всього одну тисячну секунди. А світильники працюють на постійному струмі (або на змінному, але володіють великою тепловою інерцією) і висвітлюють знімальний майданчик весь час. Таким чином, корисно використовується незначна частина енергії. В основному енергія витрачається на шкідливу роботу: стомлює артистів, нагріває повітря.
Зверніть увагу: основні елементи цієї системи "живуть" кожен в своєму ритмі. Уявіть собі тварину з мозком, що працює за 24-годинним циклом, і лапами, які воліють діяти, скажімо, по 10-годинному циклу: у мозку настає час сну, а лапи не сплять, вони сповнені сил, з їх "годиннику" полудень, треба бігати ... Еволюція безжально бракує такі організми. Але в техніці дуже часто створюють "організми з неузгодженою ритмікою" а потім довго мучаються через властивих їм недоліків.
Один з об'єктивних законів розвитку технічних систем те, що системи з неузгодженою ритмікою витісняються більш досконалими системами з узгодженою ритмікою. Так у наведеному прикладі потрібні безінерційні світильники, що працюють синхронно і синфазно обертанню шторки об'єктива. Тоді різко зменшиться витрата енергії, покращаться умови роботи артистів.
Узгодження ритміки частин системи - лише один із законів, що визначають розвиток технічних систем. Використовуючи "звід" таких законів, можна побудувати програму розв'язання винахідницьких завдань. Вона дасть можливість, не блукаючи по пошуковому полю, вийти в район вирішення, тобто скоротити число варіантів, скажімо, до десятка.
Як не дивно саме таке завдання можна чітко побачити в кожній інноваційної компанії, яка старається постійно модифікувати своє інноваційне дітище
Далі, здавалося б, зовсім просто: треба розглянути десять варіантів і вибрати потрібний. Але десять варіантів, отриманих при перекладі завдання на перший рівень, можуть якісно відрізнятися від десяти варіантів, необхідних для вирішення задачі, яка з самого початку була завданням першого рівня. У "природною" завдання першого рівня всі варіанти рішення зрозумілі винахіднику, вони зазвичай прямо відносяться до його спеціальності, не відлякують своєю складністю. "Штучна" задача першого рівня, отримана із завдання, скажімо, четвертого рівня, може мати рішення "дикі" або виходять за межі знань винахідника. Припустимо, аналіз задачі відсік все "порожні" варіанти, залишивши тільки одну можливість: "Завдання вдасться вирішити, якщо обертова в посудині рідину буде притискатися не до стінок посудини, а до його осі". Відомо, що на обертову рідина діють відцентрові сили, спрямовані до стінок посудини. Швидше за все, винахідник відкине отриманий варіант як явно суперечить фізиці ... Тим часом існують рідини, в яких всупереч звичайним уявленням-при обертанні виникають доцентрові сили! Це явище називається ефектом Вайссенберга. Воно виходить за межі вузівської фізики для інженерів, тому не всі інженери про нього знають.
Для впевненого вирішення завдань потрібна інформація про всій фізиці. Саме про всю, тому що вирішення важких завдань часто пов'язано з використанням маловідомих фізичних ефектів або маловідомих нюансів звичайних фізичних ефектів. Більш того, вся фізика повинна бути представлена в такому вигляді, щоб ефекти не доводилося перебирати поспіль. Іншими словами, потрібна не просто фізика, потрібні таблиці, що зв'язують типи винахідницьких завдань (або типи суперечностей) з відповідними фізичними ефектами. У такому ж вигляді повинні бути представлені і чисто винахідницькі прийоми, виявлені шляхом аналізу патентних матеріалів.
Але і цього, мало. Потрібно, щоб винахідник, діючи за програмою, не боявся відкидати варіанти, що здаються вірогідними, і не боявся йти до ідей, удаваним "дикими", тобто необхідно управління психологічними факторами.
Отже,
• ефективна технологія розв'язання винахідницьких завдань може грунтуватися тільки на свідомому використанні законів розвитку технічних систем;
• виходячи з цих законів, можна побудувати програму розв'язання винахідницьких завдань, що дозволяє без перебору варіантів зводити завдання вищих рівнів до завдань першого рівня;
• виходячи з цих законів, можна побудувати програму розв'язання винахідницьких завдань, що дозволяє без перебору варіантів зводити завдання вищих рівнів до завдань першого рівня;
• щоб звести задачу вищого рівня до задачі першого рівня, потрібно передусім знайти фізичне протиріччя, тому програма повинна містити оператори, що дозволяють за певними правилами виявляти фізичне протиріччя;
• для подолання фізичних протиріч програма повинна мати інформаційний фонд, що включає фонд винахідницьких прийомів, виявлений шляхом аналізу великих масивів сучасної патентної інформації; фонд прийомів повинен бути представлений у вигляді таблиць використання прийомів залежно від типу завдання або міститься в ній протиріччя;
• інформаційний фонд повинен включати також таблиці застосування фізичних ефектів;
• програма повинна мати засоби керування психологічними чинниками, насамперед засоби активізації уяви та засоби подолання психологічної інерції.

Що вийшло в реальності:
Компанія Apple представила нову модель смартфона iPhone-5. Новий апарат став тоншим і легшим попередньої моделі, отримав практично повністю металевий (алюмінієвий) корпус і 4-дюймовий екран. У комплекті - новий процесор А6 і камера з переробленим фотомодулем. На жаль для шанувальників продукції компанії, несподіванок у плані дизайну і технічних характеристик у нового флагмана Apple не виявилося. Таким чином, компанія продемонструвала повну неготовність до боротьби з конкурентами.
Незважаючи на деяке зростання акцій компанії після презентації нового смартфона, iPhone-5 не справив жодного враження на більшість аналітиків та оглядачів. Нових шанувальників смартфон завоює навряд чи. А ось адепти "яблука", звичайно, його собі обов'язково куплять.
"Людина, у якого є айфон, купить його тільки тому, що це - айфон. Я не думаю, що хтось керується іншими міркуваннями. Це не найкращий смартфон. У нього зовсім не кращі характеристики. Але це айфон. Він працює, як айфон. І це добре. Я його обов'язково куплю ", - говорить директор сайту любителів продукції Apple Німрод Бен-Моше.
У самій компанії також вважають новий смартфон величезним досягненням.
"Ми створюємо приголомшливу продукцію, яка допомагає нам долати нові віхи. За останній квартал ми продали більше 400 мільйонів копій iOS - операційної системи, на якій працює айфон. Це чудово. Такого успіху ніхто не очікував. Сьогодні ми переходимо на наступний рівень і здійснюємо величезний стрибок. Ми збираємося повідомити вам кілька новин про наш новий айфон ", - говорить генеральний директор Apple Тім Кук.
Ніхто не сперечається з тим, що новий айфон став на півдюйма більше, на 29% легше і на 18% тонше. Він тепер підтримує нову стільникову технологію LTE, в два рази швидше обробляє графіку, краще ловить бездротовий інтернет за рахунок посиленої антени і має поліпшену фотокамеру. До речі, на презентації, фотокамері було приділено дуже багато уваги. Мабуть, в Apple все-таки здогадуються, що більше їм похвалитися нічим.
"Давайте подивимося разом і порівняємо фотографії, зроблені за допомогою iPhone-5 зі знімками зі звичайною фотокамери. На фотографіях з iPhone-5 океан здається більш синім, діти більш щасливими, а світ - прекрасніше", - говорить віце-президент Apple з міжнародного маркетингу Філ Шиллер.
Може бути, Філ Шиллер і прав. Але, якщо у нього вийде відірватися від красивого екрану п'ятого айфона і поглянути в очі реальності, рожеві тони відразу пропадуть. Новий айфон за своїми технічними характеристиками апріорі програє моделям конкурентів, які вийшли на ринок кілька місяців тому. І, що найстрашніше для Apple, кардинально поступається головному конкурентові - Самсунг Галаксі 3: екран менше на дюйм, двоядерний процесор старої моделі Кортекс, проти нового чотириядерних Ексінус у Самсунга. І нехай старий процесор в Apple гордо називають А6, його показники від цього не ростуть. Та й ємність батареї iPhone-5 менше в три рази, ніж у конкурента.
Таким чином, більшість аналітиків роблять невтішний висновок - концепції та напрацювання Apple з 2007 року не змінилися. Нових ідей немає. А те, що було інновацією п'ять років тому, сьогодні виглядає, в кращому випадку, понуро.
Основні закони розвитку технічних систем 3.1 Закон прогресивної еволюції техніки 3.2 Закон повноти частин системи 3.3 Закон розширення безлічі потреб-функцій 3.4 Закон відповідності між функцією і структурою 4. Витіснення людини з технічних систем 4.1 Закон стадійного розвитку техніки 4.2 Роботизація і закони робототехніки 5.
Прогнозування розвитку технічних систем Список літератури Введення Розвиток людства, вже багато століть пов'язано з розвитком техніки. Протягом багатьох років люди покращували і модернізували існуючу техніку і винаходили нову. Техніка ж допомагала люди розвиватися самим, покращувати свої навички та здібності. Як і весь наш світ техніка існує і розвивається на основі законів.
На еволюційний розвиток і удосконалення необхідно час, модифікується і модернізована система повинна дозріти і бути готовою прийняти і абсорбувати нові технічні ідеї
Розробка законів розвитку технічних систем велася вже достатньо давно. Першу роботу за законами розвитку техніки написав Георг Гегель в параграфі «Засіб» роботи «Наука логіки». «Техніка механічна і хімічна тому і служить цілям людини, що її характер (суть) полягає у визначенні її зовнішніми умовами (законами природи)».
У 1843 році В. Шульц описав прототип закону повноти частин системи.
Він писав, що «можна провести межу між знаряддям і машиною: заступ, молот, долото і т.д системи важелів і гвинтів, для яких, як би майстерно вони не були зроблені, рушійною силою служить людина ... все це підходить під поняття знаряддя; між тим плуг з рушійною його силою тварин, вітряні млини слід зарахувати до машин ». Трохи пізніше деякі закони розвитку техніки були описані К. Марксом і Ф. Енгельсом.
Статика
1. Закон повноти частин системи
Необхідною умовою принципової життєздатності технічної системи є наявність і мінімальна працездатність основних частин системи.
Наслідок із закону 1:
Щоб система була керованою, необхідно, щоб хоча б одна її частина була керованою.
2. Закон "енергетичної провідності" системи
Необхідною умовою принципової життєздатності технічної системи є наскрізний прохід енергії по всіх частинах системи.
Наслідок із закону 2.
Щоб частину технічної системи була керованою, необхідно забезпечити енергетичну провідність між цією частиною і органами управління.
3. Закон узгодження ритміки частин системи
Необхідною умовою принципової життєздатності технічної системи є узгодження ритміки (частоти коливань, періодичності) всіх частин системи
Кінематика
4. Закон збільшення ступеня ідеальності системи
Розвиток усіх систем йде в напрямку збільшення ступеня ідеальності.
5. Закон нерівномірності розвитку частин системи
Розвиток частин системи йде нерівномірно; чим складніше система, тим нерівномірний розвиток її частин.
6. Закон переходу в надсістему Вичерпавши можливості розвитку, система включається в надсістему в якості однієї з частин; при цьому подальший розвиток йде вже на рівні надсистеми
Динаміка
7. Закон переходу з макрорівня на мікрорівень Розвиток робочих органів системи йде спочатку на макро-, а потім на мікрорівні.
8. Закон збільшення ступеня вепольний
Розвиток технічних систем йде в напрямку збільшення ступеня вепольний.
1) винаходів, в яких рішення отримано введенням "порожнечі", дуже багато; 2) "порожнечу" можна вводити по-різному, наприклад зовні об'єкта і всередині об'єкта. "Прагнення" технічних систем з'єднатися з "порожнечею" обумовлено дією закону збільшення ступеня ідеальності. "Порожнеча" дає можливість об'єкту збільшити - без обважнення - число виконуваних функцій.
Найпростіший шлях до збільшення числа функцій - перехід до бісістеме і підсистемі. Але такий перехід пов'язаний з множенням вихідного об'єкта. Виникає протиріччя: об'єднуватися треба, щоб збільшити число виконуваних функцій, і об'єднуватися не можна, щоб не зменшувати ступінь ідеальності об'єкта. Вирішення протиріччя полягає в об'єднанні з "порожнечею": об'єднання є й об'єднання як би немає ...
Розробники компанії Apple пішли по шляху збільшення числа виконуваних функцій, що постійно зменшує ступінь ідеальності об'єкта і в сукупності визначає причину того, що їх інноваційне ще 5 років тому виріб сьогодні перетворилося в сірий аморфний продукт ...
Неважко помітити загальний напрямок лінії: збільшується взаємодія між об'єктом і "порожнечею" - аж до перетворення цих компонентів в єдину систему. Наявність загального напрямку не означає, однак, що в принципі неможливий "зворотний хід"; зустрічаються задачі на усунення шкідливої або непотрібної "порожнечі". Існують і бічні лінії: на кожному етапі можливе збільшення динамічності, структурованості, перехід до бі-і полісистема.
Слід також підкреслити: "об'єктом", що розвиваються по лінії збільшення "порожнистості", можуть бути інструмент, виріб, зовнішнє середовище і різні поєднання цих компонентів системи. Тому збільшення ступеня "порожнистості" аж ніяк не така лінія, як може здатися на перший погляд.
Раніше ми говорили: "моносістеми переходить в бісістему". Або: "Ступінь дисперсності системи збільшується". Просто і невизначено! Тепер з'ясовується, що переходи не одноактна; це лінії з багатьма етапами. Наші уявлення про механізми еволюції систем починають зазнавати чергову зміну. Вони стають глибше і складніше.
Наукові уявлення повинні відбивати об'єктивну реальність. А ця реальність нескінченно складна. Тому в міру совершествованія апарату ТРИЗ - уявлення, інструменти, ідеї, інформаційний фонд і т.д. - Неминуче ускладнюється. Так відбувається у всіх науках і з усіма технічними системами. Сучасний літак незмірно складніше літаків початку століття, але сучасний літак здатний літати зі швидкістю, немислимою для літака бр. Райт.
Сучасна ТРВЗ вчиться брати усе більш важкі задачі; природно, теорія при цьому ускладнюється. Це настільки очевидна закономірність, що, здавалося б, і нагадувати про неї не потрібно.
Однак саме тут проходить сьогодні головний фронт неприйняття ТРИЗ. Є, звичайно, дрімучі опоненти, взагалі не бажають чути про управління процесом вирішення творчих завдань.
Але основне неприйняття ТРИЗ сьогодні мотивується інакше: ТРИЗ і Аріз складні і продовжують ускладнюватися ... простіше користуватися, наприклад мозковим штурмом, що і закономірно призводить до результатів получившимся у Apple

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100