На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У наступних світових війнах буде розвертатися боротьба за інтелектуальну власність, а не за нафту
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Науково-технічна документація є об’єктом права інтелектуальної власності, тому в податковому та бухгалтерському обліку визнається нематеріальним активом

2005-07-10

Підприємство купує розробки — технічну документацію на виробництво устаткування кабельного ТВ, сертифікує це устаткування. Чи є ці розробки НМА і чи можна їх амортизувати, якщо на них немає патенту?

Відповідно до Закону від 25.06.1993 р. №3322-ХII «Про науково-технічну інформацію» (далі — Закон про НТІ), інформаційні ресурси науково-технічної інформації — це систематизоване зібрання науково-технічної літератури і документації (книги, брошури, періодичні видання, патентна документація, нормативно-технічна документація, промислові каталоги, конструкторська документація, звітна науково-технічна документація з науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, депоновані рукописи, переклади науково-технічної літератури і документації), зафіксовані на паперових чи інших носіях. Відповідно до ст. 6 Закону про НТІ, підставою для виникнення права власності на науково-технічну інформацію є створення науково-технічної інформації своїми силами і за свій рахунок; виконання договору про створення науково-технічної інформації; виконання будь-якого договору, що містить умови переходу права власності на інформацію до іншої особи.

Отже, виконання договору купівлі-продажу дає підстави для виникнення права власності. А відповідно до ст. 2 Закону про НТІ, науково-технічна інформація, що є продуктом інтелектуальної творчої праці, становить об’єкт права інтелектуальної власності, а відносини щодо її придбання, зберігання, переробки, використання і поширення регулюються чинним законодавством.

З точки зору Закону про прибуток нематеріальний актив — це об’єкти інтелектуальної, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані у порядку, встановленому відповідним законодавством, об’єктом права власності платника податку. А оскільки ст. 2 Закону про НТІ визнала науково-технічну документацію об’єктом права інтелектуальної власності, то у податковому обліку ніщо не заважає визнати сплачені за придбання такої…


Повний текст статті на сторінці сайту


корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100