На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
На земній кулі зареєстровано більше 30 млн. торговельних марок (в Україні – понад 100 тис.) і це число зростає щороку майже на мільйон
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

15. Яким образом колективні знаки, сертифікаційні знаки і географічні вказівки можуть бути корисні для МСП?

2004-07-25
Всесвітня організація інтелектуальної власності

( (див. початок)

 

...

Для малого і середнього підприємства (МСП) досягнення визнання споживачів і вірності покупців являє собою складну задачу. Незалежно від якості товарів, одержання доступу до магазинів роздрібної торгівлі, місцевим ринкам і мережам розподілу товарів, а також популяризація продуктів серед споживачів вимагають значних інвестицій, що можуть перевищити бюджет багатьох фірм. З урахуванням незначного масштабу виробництва, багато МСП відчувають труднощі в проведенні могутньої маркетингової кампанії, що дозволить їм розмістити на ринку їхні вироби, і створить репутацію для їхніх товарів, що буде залучати споживачів. Які тут можуть бути варіанти?

Стара приказка говорить: «Якщо ви не можете перемогти їх, приєднуйтеся до них». І в цих словах закладена велика мудрість. Працюючи разом, МСП можуть організувати спільну маркетингову кампанію для своїх продуктів, використовуючи колективні знаки. У дійсності, багато хто висловлять довід про те, що однією з головних проблем для МСП є не стільки їхній розмір, скільки їхня ізоляція. Колективні знаки можуть бути використані як корисна основа для встановлення зв’язків між різними МСП, що випускають аналогічні продукти, допомагаючи їм розширювати визнання і репутацію своїх продуктів.

МСП можуть також зареєструвати свій продукт як географічну вказівку, якщо вони вважають, що між їх продуктом і географічним районом, у якому він провадиться, існує чіткий зв’язок. Це буде гарантувати винятковість використання географічної вказівки (наприклад «шампанське» або «текіла») для реклами їхніх продуктів.

Нарешті, вони можуть використовувати сертифікаційні знаки для посвідчення відповідності продукту необхідним стандартам, вказуючи в такий спосіб споживачам на те, що їхній продукт був перевірений організацією, що вважається компетентною в питаннях сертифікації продуктів, і задовольняє необхідним вимогам. Це також може допомогти компанії розмістити на ринку свої продукти і домогтися поліпшення її іміджу серед споживачів.

КОЛЕКТИВНІ ЗНАКИ

У законодавстві по інтелектуальній власності більшості країн маються положення по охороні колективних знаків. Колективні знаки звичайно визначаються як позначення, що дозволяють відрізняти географічну вказівку, матеріал, спосіб виробництва або інші загальні характеристики товарів або послуги різних підприємств, що використовують колективний знак. Власником такого знака може бути або асоціація, у число членів якої входять такі підприємства, або будь-який інший суб’єкт, включаючи громадську організацію або кооператив.

Власник колективного знака несе відповідальність за забезпечення його членами відповідності визначеним стандартам (звичайно зафіксованим у положеннях, що стосується використання колективних знаків). Таким чином, функція колективного знака укладається в інформуванні публіки про деякі конкретні властивості продукту, у відношенні якого використовується колективний знак. Більшість країн вимагає, щоб до заявки на колективний знак був прикладений екземпляр положень, що регулюють використання колективного знака.

Колективні знаки часто використовуються для реклами продуктів, характерних для конкретного регіону. У таких випадках створення колективного знака не тільки допомагає розміщати такі продукти на внутрішньому, а іноді на іноземних ринках, але також забезпечує основу для співробітництва між місцевими виробниками. Фактично, створення колективного знака повинно здійснюватися одночасно з розробкою деяких стандартів і критеріїв і загальної стратегії. У цьому змісті колективні знаки можуть стати могутніми засобами місцевого розвитку.

Візьмемо зокрема продукти, що можуть мати деякі відмінності, характерні для виробників у даному регіоні, зв’язані з історичними, культурними і соціальними умовами даного району. Колективний знак може використовуватися для втілення таких особливостей, а також як основу для маркетингу згаданих продуктів, приносячи в такий спосіб користь усім виробникам.

Тому асоціації МСП можуть реєструвати колективні знаки з метою спільного маркетингу продуктів групи МСП і підвищення репутації продуктів. Колективні знаки можуть використовуватися разом з окремими товарними знаками виробника конкретного товару. Це дозволяє компаніям забезпечувати відмінність їхніх продуктів від продуктів конкурентів, у той же час користуючись довірою споживачів продуктів або користувачів послуг, пропонованих під цим колективним знаком.

Таким чином, колективні знаки можуть стати для МСП корисними засобами, що допомагають вирішувати деякі задачі, зв’язані з їх невеликим розміром і ізольованістю на ринку. Національні відомства промислової власності можуть надати більш докладну інформацію про процедури реєстрації і використання колективних і сертифікаційних знаків.

Як практичну ілюстрацію того, як працюють на практиці колективні знаки, дивися приклад «Чиримоя Кумбе»і «APDL Кахамарка».

ГЕОГРАФІЧНІ ВКАЗІВКИ
Що така географічна вказівка?

Географічна вказівка — це позначення, використовувана на товарах, що мають особливе географічне походження і мають властивості або репутацією, властивому цьому місцю походження. У більш загальному плані географічна вказівка складається з назви місця походження товарів. Типовим прикладом можуть бути сільськогосподарські продукти, властивості яких обумовлені місцем, де вони зроблені, і обумовлені такими особливими місцевими географічними факторами, як клімат і ґрунт. Функціонування позначення як географічну указівку визначається національним законодавством і сприйняттям споживачів. Географічні вказівки можуть використовуватися в зв’язку із широкою розмаїтістю сільськогосподарської продукції, як наприклад, «Tuscany» стосовно до маслинової олії, зробленій в особливому районі Італії (охороняється в Італії Законом № 169 від 5 лютого 1992 р.) або «Roquefort» у відношенні сиру, зробленого у Франції (охороняється в Європейському союзі відповідно до Правила (ЄС) № 2081/92 і у Сполучених Штатах відповідно до сертифікаційного реєстраційного знака № 571/798).

Чи можуть географічні указівки використовуватися тільки у відношенні сільськогосподарських продуктів?

Використання географічних указівок не обмежено сільськогосподарськими продуктами. Вони можуть також підкреслювати особливі властивості продукту, що є результатом людських факторів, властивому місцю походження цих продуктів, зокрема таких, як особливі навички і традиції виготовлення. Таким місцем походження може бути селище або місто, регіон або країна. Прикладом останньої може служити вказівка «Switzerland» («Швейцарія») або «Swiss» («швейцарський»), що у багатьох країнах сприймається як географічна вказівка товарів, виготовлених у Швейцарії, і зокрема, у відношенні годинників.
Що таке найменування місця походження?

Найменування місця походження товарів — це особливий вид географічної вказівки, використовуваного для позначення товару, особливі властивості якого винятково або головним чином визначаються характерними для даного географічного об’єкта природними умовами, у яких виробляються такі товари. Концепція географічної вказівки містить у собі найменування місць походження.
Яке призначення географічної вказівки?

Географічна вказівка вказує на особливе місце або регіон виробництва, що визначають особливі властивості товару, що відбуває з цього місця або регіону. Дуже важливо, щоб особливі властивості і репутація даного товару визначалися цим місцем. Оскільки особливі властивості залежать від географічного місця, де провадиться товар, існує особливий «зв’язок» між товарами і місцем, де вони були спочатку зроблені.
Чому географічні вказівки мають потребу в охороні?

Географічні вказівки розглядаються споживачами як показник походження і якості товарів. Багато які з них придбали цінну репутацію, що при відсутності належної охорони може бути перекручена нечесними комерційними ділками. Помилкове використання географічних вказівок особами, що не мають дозволу на таке використання, завдає шкоди споживачеві і законним виробникам. Споживачі є обмануті і введеними в оману в тім змісті, що вони купують нібито дійсний продукт, що володіє особливими якостями і властивостями, у той час як фактично вони здобувають імітацію, що не представляє ніякої цінності. Законним виробникам наноситься збиток, оскільки в них віднімають цінний бізнес і шкодять сталій репутації їхньої продукції.
Яка різниця між географічною вказівкою і товарним знаком?

Товарний знак — це позначення, використовуване підприємствами для того, щоб відрізнити їхні товари і послуги від товарів і послуг інших підприємств. Товарний знак надає власникові право забороняти його використання іншими особами. Географічна вказівка інформує споживачів, що товар зроблений у визначеному місці і має особливі властивості, що визначаються місцем його виготовлення. Воно може використовуватися усіма виробниками, що у позначеному географічною вказівкою місці роблять товари, що володіють характерними властивостями.
Як охороняється географічна вказівка?

Географічні вказівки охороняються відповідно до національного законодавства і відповідно до широкого спектра концепцій, зокрема, таких як законодавство по боротьбі з несумлінною конкуренцією, законодавство по охороні інтересів споживачів, законодавство по охороні сертифікаційних знаків або спеціальні закони по охороні географічних вказівок або найменувань місця походження. Власне кажучи, особи, що не мають належного дозволу, не можуть використовувати географічні вказівки, якщо таке використання може ввести публіку в оману у відношенні дійсного походження товарів. Застосовні санкції варіюються від судових заборон, що запобігають несанкціоноване використання, до відшкодування збитків і штрафів або, у випадку серйозних порушень, тюремного ув’язнення.

Як географічні вказівки охороняються на міжнародному рівні?

Ряд договорів, адміністративні функції яких виконує Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), передбачають охорону географічних указівок, головним чином це Паризька конвенція по охороні промислової власності 1883 р. і Лісабонська угода про охорону найменувань місць походження і їхньої міжнародної реєстрації. Крім того, Статті 22 — 24 Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС) регулюють міжнародну охорону географічних вказівок у рамках Всесвітньої торговельної організації (ВТО).
Що таке «родова» географічна вказівка?

Якщо назва місцевості використовується як позначення визначеного виду товару замість найменування місця походження цього товару, то такий термін більше не застосовується як географічна вказівка. Наприклад, «Dijon Mustard» («Діжонська гірчиця») — вид гірчиці, що відбуває з французького міста Діжон, з часом стала позначати визначений вид гірчиці, незалежно від місця його виробництва, у той час як раніш «Діжонська гірчиця» виготовлялася тільки в Діжоні.
Яка роль ВОІВ в охороні географічних указівок?

ВОІВ здійснює адміністрацію ряду міжнародних угод, що частково або цілком регулюють охорону географічних указівок (особливо Паризька конвенція по охороні промислової власності і Лісабонська угода про охорону найменувань місць походження і їхньої міжнародної реєстрації). Крім того, у рамках Постійного комітету з законодавства про товарні знаки, промислові зразки і географічні вказівки, у роботі якого беруть участь держави-члени ВОІВ і інші зацікавлені організації, ВОІВ досліджує нові шляхи удосконалювання міжнародної охорони географічних указівок.
Сертифікаційні знаки

Ряд країн також передбачає заходи для охорони сертифікаційних знаків. Сертифікаційні знаки звичайно видаються для посвідчення відповідності з визначеними стандартами, але вони не обмежені яким-небудь членством. Вони можуть бути використані будь-якою особою, що може засвідчити факт, що дані продукти задовольняють визначеним установленим стандартам. До числа добре відомих сертифікаційних знаків відноситься знак WOOLMARK, що засвідчує, що виробу, у відношенні яких він використовується, виготовлені з 100% вовни.

У багатьох країнах основне розходження між колективними і сертифікаційними знаками укладається в тім, що перші можуть використовуватися тільки визначеною групою підприємств, наприклад, членами асоціації, у той час як сертифікаційні знаки можуть використовуватися будь-як особою, що забезпечує виконання стандартів, визначених власником сертифікаційного знака. Важливою вимогою у відношенні сертифікаційного знака є те, що суб’єкт, що подає заявку про реєстрацію, вважається «компетентним для сертифікації» відповідних продуктів.

Сертифікаційні знаки можуть використовуватися разом з індивідуальним товарним знаком виготовлювача конкретного товару. Використовуваний як сертифікаційний знак ярлик буде свідченням того, що продукти компанії задовольняють конкретним стандартам, передбаченим для цілей використання сертифікаційного знака...

(продовження)

джерело: Интеллектуальная собственность для бизнеса. Малые и средние предприятия (МСП)
корисний матеріал? Натисніть:


2020-11-20
Жива вода


2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100