На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Патентний повірений на безоплатній основі надає консультації
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

2. Як може інтелектуальна власність підвищити ринкову вартість вашого МСП?

2004-07-03
Всесвітня організація інтелектуальної власності

( (див. початок)

 

...

Дуже часто МСП не оцінюють належним чином вартість інтелектуальної власності (ІВ) і недооцінюють її потенціал у плані надання можливостей для одержання в майбутньому прибутку. Однак, коли ІВ знаходиться під правовою охороною і мається попит на продукцію і/або послуги, охоронювані на ринку правами інтелектуальної власності, інтелектуальна власність може стати цінним діловим активом.

  • ІВ може принести доход вашому МСП завдяки ліцензуванню, продажеві або комерціалізації продуктів і послуг, охоронюваних правами інтелектуальної власності, що може істотно збільшити частку вашого підприємства на ринку і збільшити чистий прибуток.
  • Права ІВ можуть підвищити вартість або цінність вашого МСП в очах інвесторів і фінансових установ.
  • У випадку продажу, злиття або придбання активи ІВ можуть істотно підвищити вартість вашого підприємства і найчастіше можуть бути головними і єдиними істинно коштовними активами.

Тому стратегічне використання активів ІВ може істотно підвищити конкурентноздатність вашого МСП. МСП повинні переконатися в тім, що вони готові протистояти наявним проблемам і вжити заходів для використання своєї ІВ і можливої її охорони. Подібно матеріальним активам, активи ІВ повинні здобуватися і зберігатися (див. «Як може ваше МСП одержати і зберегти охорону інтелектуальної власності»), враховуватися, оцінюватися, знаходитися під пильним контролем і акуратно керуватися для того, щоб можна було ефективно задіяти їхню вартість («Керування активами інтелектуальної власності вашого МСП»). Але перш ніж зробити це МСП повинно визнати цінність ІВ і розглядати її як цінний діловий актив.

Інтелектуальна власність як діловий актив

У загальному плані активи підприємства можуть бути розділені на дві категорії: матеріальні активи — включаючи будинки, устаткування, фінансові активи й інфраструктуру — і нематеріальні активи — починаючи від «людського» капіталу і ноу-хау до ідей, клейма, дизайнів і інших невловимих результатів творчої й інноваційної діяльності компанії. Традиційно, матеріальні активи складають основну частину вартості компанії і вважається, що саме вони в значній мірі визначають конкурентноздатність підприємства на ринку. В останні роки ситуація в цьому питанні істотно змінилася. Усе в більшому ступені і головним чином у результаті революції в області інформаційних технологій і росту сектора послуг компанії усвідомлюють, що нематеріальні активи часто здобувають більшу цінність, чим матеріальні активи.
Коротше кажучи, могутнє програмне забезпечення і новаторські ідеї усе в більшому ступені заміняють величезні склади і фабрики як основне джерело доходу для великої і все зростаючої частки підприємств у світі. І навіть у тих секторах, де традиційна технологія виробництва залишається домінуючою, постійне новаторство і творчий процес стають ключовими для забезпечення більшої конкурентноздатності підприємства на жорстких конкурентних ринках як усередині країни, так і на міжнародному рівні. Тому нематеріальні активи залучають усе більше уваги підприємств і МСП повинні прагнути до кращого використання своїх нематеріальних активів.
Один з найважливіших напрямків у зусиллях по забезпеченню цього — це правова охорона нематеріальних активів і, у тих випадках, коли вони відповідають критерієві охорони інтелектуальної власності, придбання і збереження прав ІВ. Права ІВ можуть здобуватися зокрема для наступних категорій нематеріальних активів:

  • Новаторські продукти і процеси (за допомогою патентів на винаходи і корисні моделі);
  • Культурні, художні і літературні твори, включаючи також у більшості країн комп’ютерне програмне забезпечення і добірки даних (за допомогою охорони авторських і суміжних прав);
  • Художні дизайни, включаючи дизайни текстилю (за допомогою прав на промислові зразки);
  • Відрізняльні знаки (головним чином за допомогою охорони товарних знаків, включаючи колективні і сертифікаційні знаки, але в деяких випадках за допомогою географічних указівок; див. нижче);
  • Мікросхеми (за допомогою охорони топології інтегральних мікросхем);
  • Найменування для товарів даної якості або репутації, що відносяться на рахунок географічного походження (за допомогою охорони географічної вказівки);
  • Промислові секрети (за допомогою охорони нерозголошеної інформації комерційного характеру).

Охорона інтелектуальної власності як капіталовкладення

Правильне розміщення капіталовкладень винятково важливо для підвищення ринкової вартості вашого МСП. Капіталовкладення в устаткування, власність, розробку продукції, маркетинг і дослідження можуть істотно зміцнити фінансове становище вашої компанії, розширивши її базу активів і підвищивши майбутню продуктивність. Придбання інтелектуальної власності може мати такий же ефект. Вартість вашої компанії на ринку оцінюється з урахуванням її активів, поточних ділових операцій і очікуваного прибутку. На прогнози у відношенні майбутнього прибутку істотне значення може зробити придбання ключових патентів. Маються численні приклади МСП, що дуже швидко підвищили свою ринкову вартість після придбання важливих патентів у ключових технологіях.

Подібним чином гарний товарний знак з гарною репутацією серед споживачів може також підвищити нинішню вартість вашої компанії і внести вирішальний вклад у забезпечення більшої привабливості для споживачів продукції і послуг вашої компанії. Тому капіталовкладення в створення цінного портфеля ІВ є не просто мірою захисту від потенційних конкурентів. Саме таким шляхом можна підвищити ринкову вартість вашої компанії і підняти прибутковість у майбутньому.

Вартість активів інтелектуальної власності

Важливою особливістю правового захисту інтелектуальної власності є той факт, що вона перетворює нематеріальні активи у виключні права власності, нехай навіть на обмежений період часу. Вона дозволяє вашому МСП пред’являти своє право власності на нематеріальні активи й експлуатувати їх у максимальному ступені. Коротше кажучи, охорона ІВ робить нематеріальні доходи «небагато більш матеріальними», перетворюючи їх у цінні виняткові активи, що часто можуть стати об’єктом торгівлі на ринку.

Якщо новаторські ідеї, творчі зразки і фабричні марки вашого МСП не охоплені охороною з погляду прав ІВ, то тоді вони можуть вільно і на законній підставі використовуватися без яких-небудь обмежень будь-яким іншим підприємством. Однак, якщо вони охороняються правами ІВ, вони здобувають конкретну вартість для вашого підприємства, оскільки вони стають правами власності, що не можуть бути пущені в оборот або використовуватися без вашого дозволу.

Усе частіше інвестори, брокери на ринку акцій і фінансових консультантів усвідомлюють цю реальність і дають більш високу оцінку активам ІВ. Підприємства в усім світі все частіше визнають цінність своїх активів ІВ і іноді включають них у свою балансову відомість. Багато підприємств, включаючи МСП, стали проводити періодичну інвентаризацію технологій і інтелектуальної власності. У ряді випадків підприємства розуміють, що фактично їхні активи ІВ коштують більше, ніж їхні матеріальні активи. Це часто відноситься до компаній, що діють у наукомістких і інноваційних секторах, або до компаній, що володіють добре відомою фабричною маркою.

Інвентаризація вашої інтелектуальної власності

Один зі способів, за допомогою якого ваше МСП може придбати кращі можливості для того, щоб перетворити в капітал потенційні переваги своїх активів ІВ і витягти з них усіляку користь — це провести інвентаризацію ІВ. В ідеальному випадку це повинно бути зроблено професійними експертами в області ІВ, але найчастіше попередню інвентаризацію ІВ можуть провести співробітники вашої компанії. Цей процес має на увазі ідентифікацію, контроль і оцінку активів ІВ вашого МСП для того, щоб ви могли переконатися, що використовуєте їх на сто відсотків. Починаючи такий крок, ваше МСП зможе прийняти інформоване рішення, коли встане питання про:

  • Придбання активів ІВ — Знання про інтелектуальну власність вашої компанії і про її цінності допоможуть вам, коли ви будете приймати рішення про те, який вид прав ІВ необхідно здобувати і зберігати і як краще керувати активами ІВ вашого МСП .
  • Злиттях і придбаннях — Інформація про те, які активи ІВ належать вашому МСП, може привести до істотного підвищення вартості вашого МСП. Це відбудеться тому, що інвестори будуть оцінювати компанію з урахуванням очікуваного прибутку, що у значній мірі може ґрунтуватися на експлуатації прав ІВ.
  • Ліцензуванні — Ваше МСП може збільшити приплив готівки (доходів), даючи ліцензію на свої права ІВ третій стороні. Інвентаризація ІВ допоможе вашому МСП визначити вартість вашої власної ІВ для того, щоб одержати максимальну користь від ліцензійних угод. Одержуваний від цього доход має потенційні можливості підвищити ринкову вартість вашого МСП.
  • Заставі — Добре організований портфель ІВ може також використовуватися як заставу. У таких випадках кредитори будуть використовувати ваші активи ІВ для визначення кредитоспроможності вашого МСП .
  • Захистові — Інформація про вартість ваших активів ІВ допоможе вашому МСП прийняти рішення про доцільність судового переслідування порушень і про вид таких дій, обумовленому в кожнім конкретному випадку.
  • Скороченні витрат — Правильно ведений реєстр ІВ допоможе вам виявити застарілі активи ІВ (тим самим дозволивши вам скоротити витрати на зміст активів ІВ), уникнути порушення прав ІВ інших людей, і т.д. Це безсумнівно приведе до скорочення витрат.

Формуючи культуру сертифікації й удосконалювання активів ІВ і стратегічно їх використовуючи, підприємство може збільшити свої доходи, одержати переваги над своїми конкурентами і зайняти міцні позиції на ринку. Такі міри стратегічного характеру можуть привести до підвищення ринкової вартості вашого МСП...

(продовження)

джерело: Интеллектуальная собственность для бизнеса. Малые и средние предприятия (МСП)
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100