На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У будь-якій цивілізованій країні права інтелектуальної власності повинні бути такими ж святими і непорушними, як і право приватної власності
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Пробіотики і їх інноваційна інтерпретація; Частина друга, загальна інформація про інноваційну складову пробіотиків

2013-03-03
Андрій (Гавріель) Лівшиць

Свідомі та / або заможні громадяни готові платити дорожче за органічні продукти харчування, однак як показує чергове дослідження, проведене в США, органічні продукти не є більш корисними, ніж звичайні. Єдина їх перевага - це відсутність нальоту від хімічної обробки.

Американські дослідники перевірили більше 200 найменувань різних продуктів - овочів, фруктів, м'яса, риби, молочних продуктів і яєць-і з'ясували, що з точки зору змісту в них корисних речовин, немає ніякої різниці між органічними та неорганічними продуктами.

Що ж стосується горезвісних хімікатів, то якщо в звичайних продуктів вони були виявлені в кожному третьому випадку, то в органічних - тільки в 7% від усіх перевірених продуктів.

Однак і в разі неорганічних продуктів навіть наявність хімікатів спостерігалося в помірній кількості, що не перевищує норму, за гранню якої продукт починає бути небезпечним для здоров'я. Однак саме за розкіш не вживати в їжу хімікати навіть в мінімальній кількості люди часом готові платити за один і той самий продукт подвійну ціну.

Значить істотну допомогу в збереженні здоров'я і уповільненні процесу старіння організму можуть надати інші фактори і якісні показники продуктів харчування
Мені видається, що це пробіотики, але не просто пробіотики, а їх інноваційне застосування

Пропоную повернутися до розгляду наукових основ оцінки прибутків і їх можливого впливу на корисні властивості продуктів харчування
Пробіотики - живі мікроорганізми, які при використанні в адекватному кількості надають позитивний ефект на здоров'я господаря.

До складу пробіотиків входять багато штамів нормальної кишкової мікрофлори, з яких найбільш часто використовуються Escherichia coli Nissle 1917, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidophilus W37 і W55, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus casei Shirota, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus casei і paracasei , Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus salivarius, Lactococcus lactis, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infantis, Saccharomyces boulardii, Streptococcus salivarius, Streptococcus thermophilus.

Бактерії, що входять до складу в пробіотиків, повинні володіти рядом важливих властивостей, що дозволяють надавати тільки позитивний ефект на макроорганізму: залишатися резистентними до дії жовчних кислот, соляній кислоті і панкреатичним ферментам і зберігати життєздатність при проходженні через шлунково-кишковий тракт (ШКТ); мати здатність до адгезії до кишкового епітелію; швидко розмножуватися і колонізувати кишечник; мати натуральне походження і бути безпечними при застосуванні у людини; володіти антагонізмом до патогенних і потенційно патогенним мікроорганізмам; надавати клінічно підтверджений позитивний ефект на здоров'я людини; залишатимуться стабільними при зберіганні.

У зв'язку з тим, що до складу більшості пробіотиків входять живі штами нормальної кишкової мікрофлори, їм притаманні більшість властивостей і функцій останньої.

Відомо, що мікрофлора травного тракту представляє собою складну екологічну систему, що включає поряд з кишковими бактеріями, слизові оболонки хазяїна, компоненти їжі, віруси, гриби.

Основна маса мікрофлори фіксована до специфічних рецепторів ентероцитів і колоноцитов слизової оболонки (СО) ЖКТ, утворюючи мікроколонії (мукозная мікрофлора), і лише незначна частина її перебуває у вільному стані в просвіті кишки (ВНУТРІШНЬОПРОСВІТНОГО мікрофлора).

Склад кишкових бактерій кожного біотопу травного тракту є постійним, що пов'язано зі здатністю мікроорганізмів фіксуватися до строго певних рецепторів епітеліальних клітин слизової оболонки. У той же час у складі нормальної мікробіоти кишки виявлені певні індивідуальні відмінності, на підставі яких виділені три варіанти нормального складу кишкових бактерій, названі ентеротіпамі.

За функціональної активності кишкові бактерії поділяються на три категорії: нейтральні мікроорганізми (наприклад, E. coli spp.); Потенційно патогенні мікроорганізми (наприклад, Bacteroides spp.) Та пробіотики, які сприяють підтримці здоров'я макроорганізму і включають певні штами Lactobacillus, Bifidobacterium і E. сoli.

В організмі людини нормальна мікрофлора виконує ряд важливих функцій. Так, кишкові бактерії беруть участь у формуванні колонізаційної резистентності, в основі якої лежить здатність нормальної мікрофлори інгібувати адгезію патогенних і факультативних бактерій до СО травного тракту за рахунок конкуренції за поживні речовини і рецептори для адгезії, зміни рН, продукції «бактеріоцинів» або інших пептидів з протимікробною активністю та ін.
В цілому ці механізми стабілізують бар'єр слизової, запобігаючи прикріплення патогенів, їх інвазію та транслокацію у внутрішнє середовище макроорганізму.

Нормальна мікрофлора синтезує вітаміни (В1, В2, В6, К, фолієву, нікотинову кислоту та ін), бере участь в процесах травлення і, в першу чергу, в гідролізі клітковини.

Компоненти їжі розщеплюються широким спектром бактеріальних полісахарідаз, гликозидаз, протеаз і пептидаз до олігомерів - глюкози і амінокислот, які, в свою чергу, ферментують до короткоцепочних жирних кислот, органічних кислот, водню, вуглекислого газу та інших продуктів. Кінцеві компоненти гідролізу харчового хімусу надають різноманітне дію на функції кишечнику.

Мікрофлора руйнує травні ферменти, різні стероли і стероїди, включаючи холестерин, декон'югірованние жовчні кислоти, андрогени і естрогени.

Враховуючи, що три останніх субстанції включаються в ентерогепатичну циркуляцію, руйнування їх мікрофлорою призводить до зменшення в крові андрогенів і естрогенів і підвищенню рівня холестерину. Бактеріальна продукція D-лактату може призводити до накопичення в крові D-молочної кислоти, що викликає розвиток стану, схожого на алкогольну інтоксикацію.

Надзвичайно важливою функцією нормальної кишкової мікрофлори є участь в активації захисних місцевих і загальних імунних реакцій, а також створення імунологічної толерантності макроорганізму.

Для відновлення мікрофлори кишечнику і підвищення захисних властивостей слизових оболонок, а також для купірування і попередження розвитку алергічних та інших імунологічних реакцій використовуються пробіотики. Пробіотичні бактерії проявляють свою активність на трьох рівнях організму.

На першому рівні (взаємодія мікроб-мікроб) пробіотичні бактерії інгібують життєдіяльність патогенних і потенційно патогенних штамів в результаті конкуренції за поживні речовини, а також здатності продукувати «бактеріоцини» та інші субстрати з протимікробною активністю.

На другому рівні (взаємодія мікроб-епітелій травного тракту) бактерії, що входять до складу пробіотиків, перешкоджають адгезії або витісняють з рецепторів для адгезії патогенну або потенційно патогенну мікрофлору, що забезпечує колонізаційної резистентність і підвищує бар'єрну функцію СО, перешкоджаючи транслокації кишкових бактерій у внутрішнє середовище макроорганізму .

Надзвичайно важливим механізмом дії пробіотиків (третій рівень: взаємодія мікроб-імунна система) є участь в активації захисних місцевих і загальних імунних реакцій, а також формування імунологічної толерантності макроорганізму.

Відомо, що слизова оболонка шлунково-кишкового тракту володіє власною лімфоїдною тканиною і відноситься до одного з незалежних компонентів імунної системи, відомої як асоційована з шлунково-кишковим трактом лімфоїдна тканина (gut associated lymphoid tissue - GALT).

При нормальному її функціонуванні розчинні бактеріальні субстрати і частинки, розміром до 150 мкм, а також бактерії проникають в GALT двома шляхами: в результаті персорбціі і за рахунок їх транспортування спеціальними М-клітинами, розташованими в СО кишки в зоні лімфоїдних фолікулів.

Надалі вони вступають в контакт з образраспознающімі рецепторами епітеліальних і імунокомпетентних клітин, головним чином, з Toll-подібними рецепторами (TLR - Toll-like receptors), що розпізнають екзогенні та ендогенні чужорідні субстанції. В результаті, за допомогою ланцюга послідовних біологічних сигналів, включається продукція широкого спектру медіаторів: прозапальних та протизапальних цитокінів, інтерферонів, регуляторних пептидів процесів регенерації і апоптозу та ін

Бактеріальні антигени на початку презентуються Т-хелперів (CD4) і макрофагам, які ініціюють синтез прозапальних цитокінів. Останні одночасно з антигенами активують незрілі В-лімфоцити з наступним дозріванням і міграцією їх із стінки кишки в лімфу, лімфатичні вузли, селезінку, в яких відбувається їх активна проліферація, дозрівання і трансформація в плазматичні клітини, які синтезують секреторний IgA (sIgA).

Надалі зрілі лімфоцити і плазматичні клітини з лімфоїдної тканини надходять у кров і розселяються у всіх слизових оболонках організму, при цьому до 80% їх кількості повертається в шлунково-кишковий тракт (homing-effect), де вони забезпечують адекватний синтез sIgA і підвищують колонізаційної резистентність слизових оболонок макроорганізму.

Аналогічні ефекти надають антигени нормальної мікрофлори, в тому числі і входять до складу пробітіков.

У клінічній практиці пробіотики знайшли широке застосування для профілактики і лікування ряду захворювань ШКТ, переважно асоційованих з інфекцією, а також патологічних процесів, в патогенезі яких важлива роль належить імунологічним розладам.

В даний час розроблено рекомендації щодо використання пробіотиків для профілактики і лікування інфекційної та антибіотико-асоційованої діареї, при запальних захворюваннях кишечнику, синдромі подразненої кишки, алергії.

В останні роки з'явилася достатня кількість робіт, що підтверджують позитивний вплив прийому пробіотиків на ерадикацію Helicobacter pylori, на перебіг виразкового коліту, а також у профілактиці раку товстої кишки, в терапії печінкової енцефалопатії у хворих на цироз печінки.

Останнім часом було доведено, що біологічні властивості та функції пробіотичних бактерій істотно розрізняються. Із загальної маси кишкових бактерій були виділені штами, які мають досить суттєві відмінності у механізмах дії і володіють рядом узкоспектральних функцій, що дозволило підійти до розробки, створення і впровадження в практику нових пробіотичних препаратів для диференційованої терапії різних захворювань.

Так, основною властивістю значної частини пробіотичних бактерій є продукція біологічних антибактеріальних засобів стосовно патогенної і потенційно патогенної кишкової мікрофлори. Дані штами виконують свої функції на першому рівні - пригнічують ріст патогенної і умовно-патогенної мікрофлори в просвіті кишки.

Значне число пробіотичних бактерій стійке до дії більшості антибіотиків, і препарати, до складу яких вони входять, можуть призначатися для профілактики антибіотикоасоційованої діареї одночасно з антибактеріальними засобами. Частина кишкових бактерій продукує субстанції, здатні підвищувати перистальтику кишечника і пригнічувати ріст умовно-патогенних мікроорганізмів, присутніх у великій кількості в мікрофлорі кишечника пацієнтів з запорами.

Відмічені істотні відмінності у впливі пробіотичних штамів на різні ланки локальних і загальних імунних реакцій. Виявилося, що деякі види бактерій індукують сильний імунну відповідь організму хазяїна, а інші є слабоіммуногеннимі або неіммуногеннимі. Дані літератури свідчать, що призначення пробіотиків здатне модулювати імунні реакції макроорганізму.

В даний час для лікування захворювань, у патогенезі яких провідна роль відводиться імунологічним розладів (алергія, хронічні запальні захворювання кишечнику та ін) використовуються пробіотичні штами, що діють на третьому рівні, здатні модулювати як локальні, так і системні імунні реакції.

З практичних позицій при виборі пробіотика необхідно враховувати як показання для його призначення, так і склад вхідних в нього бактерій, а також рівень, на якому він повинен діяти.

Отже, якщо у пробіотичний препарат входить один бактеріальний штам, то його здатність виконати основні функції, властиві безлічі нормальних кишкових бактерій, а також впливати на вищезазначені рівні представляється маловірогідною.

Timmerman H. M. et al. запропонували класифікацію пробіотичних продуктів, виділивши одноштаммовие, що містять один штам, мультіштаммовие, до складу яких входять декілька штамів одного виду мікроорганізмів, і мультівідовие, що складаються з штамів різних видів, що належать до одного або, що більш переважно, до різних сімейств кишкових бактерій.

Мультівідовие пробіотики володіють явною перевагою над одноштаммовимі і навіть над мультіштаммовимі пробіотиками, так як здатні надавати свою дію на трьох рівнях, в різних біотопах ШКТ і відтворювати складну екосистему в просвіті кишечника.

Таким чином, в клінічній практиці з урахуванням біологічних властивостей пробіотичних бактерій, їх активності на різних рівнях взаємодії з макроорганізмом можливо розробити диференційований підхід до вибору оптимального препарату для лікування певного захворювання, з урахуванням провідної ланки його патогенезу.

З цих позицій в практиці мультівідовие і мультіштаммовие пробіотики, що складаються з декількох штамів, що володіють односпрямованим ефектом, є препаратами вибору. Тим не менш, слід зазначити, що крім провідного ефекту, за наявністю якого визначається основне показання для призначення даного препарату, у різних штамів і видів використовуваних бактерій відзначається велика різноманітність і інших пробіотичних властивостей.

Наукові підходи до створення нових пробіотичних засобів та технології їх виробництва постійно удосконалюються. Так, за участю провідних фахівців університетських клінік Нідерландів був розроблений інноваційний ряд прибутків, іменованих Ecologic ®, призначених для науково обгрунтованого управління мікрофлорою кишечника.

В результаті було створено шість спеціальних пробіотиків Ecologic ®, які диференційовано використовуються при антибіотикоасоційована діарея, діареї мандрівників, алергії, запальних захворюваннях кишечника, запорах і вагінальних інфекціях. У кожен пробіотик входять спеціальні штами різних видів бактерій, що володіють односпрямованим властивостями, здатні виконати конкретні функції, властиві нормальної кишкової мікрофлори, і які призначаються за певними показниками.

Завдяки наявності у складі пробіотиків Ecologic ® спеціального матриксу для бактерій, що входять до їх складу, характерна висока активність, гарна виживаність в ШКТ і здатність зберігатися при кімнатній температурі без попереднього заморожування не менше 2 років.

З 2011 року на російському продовольчому ринку представлені два нових багатовидову пробіотика, іменованих РіоФлора Баланс та РіоФлора Імуно, розроблених на основі інноваційних технологій. РіоФлора Баланс - пробіотик, що включає збалансовану комбінацію 8 пробіотичних мікроорганізмів: Bifidobacterium lactis, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus W37 і W55, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus salivarius, які впливають на трьох рівнях організму.

Кожна капсула містить не менше двох з половиною мільярдів (2,5 × 109 КУО / капсула) пробіотичних мікроорганізмів. Прийом РіоФлори Баланс надає широкий спектр позитивних ефектів: знижує ризик розвитку кишкових розладів, викликаних прийомом антибіотиків, нормалізує склад мікрофлори кишечнику, сприяючи поліпшенню функціонального стану кишечника при діареї, запорах, забезпечує нормальне травлення, а також природний захист організму від інфекцій і впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища.

У зв'язку з тим, що бактерії, що входять до складу РіоФлори Баланс, не чутливі до більшості антибіотиків, даний засіб можна використовувати одночасно з прийомом антибіотиків. Призначається дорослим та дітям старше 3 років по 2 капсули 2 рази на день, бажано натщесерце (вранці і перед сном). Можливо розчинення вмісту капсули в теплій воді, молоці або йогурті (при неможливості проковтнути цілу капсулу). Тривалість прийому 10-14 днів. При необхідності прийом продукту можна повторити.

РіоФлора Імуно містить збалансовану комбінацію 9 штамів пробіотичних мікроорганізмів: Bifidobacterium lactis NIZO 3680, Bifidobacterium lactis NIZO 3882, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactococcus lactis, Bifidobacterium longum, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus salivarius, Streptococcus thermophilus. Кожна капсула містить не менше одного мільярда (1,0 × 109 КУО / капсула) пробіотичних мікроорганізмів, які сприяють зміцненню імунітету, зниженню ризику розвитку застуди та грипу, збільшення адаптаційних можливостей при стресі, нераціональному харчуванні.



Крім того, входять до пробіотичний комплекс бактерії нормалізують склад мікрофлори кишечника, сприяють зниженню ризику розвитку кишкових розладів (діарея, запори, здуття живота та ін.) У період епідемій, при ослабленому імунітеті прийом пробіотика РіоФлора Імуно дозволяє нормалізувати баланс мікрофлори кишечника і зміцнити імунітет.

Дорослим і дітям старше 3 років призначається по 1 капсулі на день, бажано натщесерце (вранці або перед сном). Можливо розчинення вмісту капсули в теплій воді, молоці або йогурті (при неможливості проковтнути цілу капсулу). Тривалість прийому - 1-2 місяці. При необхідності прийом продукту можна повторити.

Таким чином, наші знання про структуру, біологічних властивостях нормальної кишкової мікробіоти, а також про її взаємини з макроорганізмом постійно розширюються.

Відповідно удосконалюються і пробіотичні засоби, уточнюються показання і розробляються нові стратегії їх призначення. В даний час пробіотики як у вигляді харчових добавок, так і лікарських засобів знайшли широке застосування для підтримки здоров'я, лікування та профілактики багатьох захворювань. При цьому вдосконалюються технології виробництва пробіотиків у напрямку створення інноваційних засобів, що мають вузькоспрямованими механізмами діями, призначеними для науково обгрунтованого управління мікрофлорою кишечника.

Але головне інноваційне досягнення в застосуванні пробіотиків полягає в переході на мікро капсулювання, яке дозволяє мати в продукті сукупне, рівномірно розподілене за обсягом, кількість мікро капсул пробіотика

Загальна кількість пробіотичних бактерій, що містяться в одному з пропонованих далі інтегрованих батончиків становить два мільярди одиниць, що при більш поной засвоюваності забезпечує максимальний ефект

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100