На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
«Венчурний бізнес — це коли інвестуються 10 компаній, з них половина стає банкрутами, у трьох ви повертаєте свої інвестиції, одна дає 10-кратне зростання й у ще одній компанії прибуток в 100 разів перевищує вкладення» — Тім Дрейпер
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Пробіотики і їх інноваційна інтерпретація (частина перша, загальна інформація)

2013-03-03
Андрій (Гавріель) Лівшиць

Технічний прогрес в галузі біотехнологій, поява нових композитних продуктів харчування призводить до того, що на людський організм починають впливати і на жаль уже давно впливають нові не знайомі біологічні навантаження, які призводять до суттєвих змін у багатьох біологічних механізмах

Це вплив паралельно із збільшеним фактором застосування при вирощуванні рільничих культур і при вирощуванні молодняку в тваринництві генетично модифікованих продуктів виражається в серйозних змінах у метаболізмі організму людини

Це вимагає постійної модифікації мікрофлори шлунка і шлункового тракту та з метою здійснення зазначеної модифікації потребує постійного поповнення популяції мікроорганізмів шлунка і шлункового тракту

Одним з найбільш простих і безболісних варіантів такої модифікації є застосування пробіотиків у різних варіантах, поєднаннях і концентраціях

Пробіотики - це живі мікроорганізми, які при попаданні в шлунково-кишковий тракт людини в достатній кількості, зберігають свою активність, життєздатність і роблять позитивний вплив на здоров'я людини.

Натуральні бактерії в кишечнику виробляють кілька необхідних для організму корисних речовин. Вчені вважають, що крім цього вони виробляють побічні продукти, що зменшують ризик захворювання деякими видами раку, хворобами серця і травними проблемами, наприклад, виразковим колітом.

Також вважається, що занадто маленька кількість пробіотиків в організмі може призвести до раку внутрішніх органів. "Хороші бактерії" допомагають здоровому травному тракту всмоктувати кальцій, зменшуючи ризик захворювання остеопорозом (крихкість кісток).

Але на жаль, зруйнувати бактеріальний баланс мікрофлори травного тракту дуже легко (особливо, якщо ви приймали антибіотики), дозволивши шкідливим мікроби окупувати різні відділи шлунково-кишкового тракту і викликати болі в шлунку, здуття живота, нудоту і погане дихання.

Найпростіший спосіб заповнювати запаси хороших бактерій в шлунку - випивати по маленькій баночці живого йогурту, що містить лактобактерії або біфідобактерії,
кожен день (високі температури вбивають бактерії, тому пийте їх або з холодильника, або кімнатної температури, не нагрівайте). Замість йогуртів можна ковтати ацидофілус.

Оскільки в таблетках зазвичай міститься дуже мало живих бактерій, краще купувати пробіотики в замороженому / засушеному вигляді, які потрібно зберігати в холодильнику.

Хоча є сумніви в тому, скільки живих бактерій досягає шлунка (шлункова кислота вбиває якийсь відсоток), варто випивати хоча б одну пляшечку такого йогурту в день. Однак, якщо у вас ревматизм або артрит, потрібно порадитися з лікарем перед тим, як приймати пробіотичні добавки.

Крім йогурту ви можете употеблять інші продукти, що сприяють утворенню пробіотичних бактерій. До таких "пробіотичним продуктам" відносяться артишоки, козельці, геркулес, цибулю-порей, ріпчаста цибуля, коричневий хліб (з не просіяного борошна), овес і єрусалимські артишоки.

Величезна доза пробіотиків міститься в тарілці французького цибульного супу, посипаного сухариками з непросіяного борошна, або в декількох артишоках, окроплених розтопленим вершковим або оливковою олією.

На початку представлення пробіотиків у вашу дієту може привести до здуття живота, але це повинно скоро пройти, оскільки пробіотики борються якраз з тими шкідливими бактеріями, які викликають гази.

Фрукти теж володіють пробіотичним ефектом, особливо банани, але пам'ятайте, що фрукти та овочі з часом втрачають корисні властивості. Так що чим вони свіже, тим краще.

На закінчення, пробіотичні бактерії, наприклад, біфідобактерії, особливо необхідні новонародженим, чия імунна захист ще повністю не сформувалася. У грудному молоці містяться речовини, що сприяють утворенню біфідобактерій.

Але від молочних сумішей не так багато користі для мікрофлори шлунка, що пояснює, чому діти на грудному молоці більш стійкі до розладів шлунка і поносу.

Коли дитина починає пити коров'яче молоко (його можна давати дітям до 12 місяців), ви виявите, що для запобігання і лікування таких шлункових проблем відмінно допомагає "живий" йогурт. Коли ми стаємо старше, пропорція корисних бактерій в шлунку падає, тому літні люди більш схильні шлунковим інфекціям і розладів шлунка.

Історично термін «пробіотик» має грецьке походження і означає «підтримує життя». Мова йде про дружні бактеріях, необхідних для нормальної діяльності травної системи.

Дисбаланс між хвороботворними і корисними мікроорганізмами в кишечнику може послабити імунну систему і привести до багатьох захворювань: розладу травлення, алергій, грибкових і хронічним інфекціям та ін

Прийом антибіотиків здатний повністю змінити співвідношення сил у кишковій флорі і привести до багатьох проблем зі здоров'ям. Прийом пробіотиків захищає організм від побічних ефектів лікування антибіотиками.

Дружні бактерії проходять процес висушування й заморожування для створення подвійного захисту, що охороняє їх від кислотного середовища шлунка: так пробіотики в цілості надходять в тонкий і товстий кишечник. Цей процес гарантує високу життєздатність корисних бактерій і тому немає потреби зберігати їх у холодильнику. (До цього методу ми ще повернемося в другій частині цієї статті)

Вперше термін «пробіотики» ужив і дав йому визначення Р. Паркер у 1974 році. Згідно з ним, пробіотики є «організмами і речовинами, які підтримують кишковий мікробіологічний баланс». У буквальному перекладі термін «пробіотик» означає «для життя», в той час як «антибіотик» - «проти життя».

С. Кроуфорд визначили пробіотики як «культуру специфічної життя мікроорганізмів (головним чином лактобацил), які імплантуються в організм і забезпечують ефективне встановлення корисних і патогенних мікроорганізмів».

Більш просте визначення дав Р. Фуллер в 1989 році: «Прибуток є бактеріями, які культивуються в лабораторних умовах, а потім використовуються для відновлення балансу мікрофлори, яка змінюється під дією стресу, захворювання або під впливом антибіотиків».

Здоров'я можна не просто підтримати, але і значно поліпшити, завдяки відновленню балансу мікрофлори.

У роботах М. Ванбелле пробіотики визначаються як «природні кишкові бактерії, які після прийому в ефективних дозах здатні засновувати колонії в травному тракті і підтримувати або збільшувати його нормальну флору для запобігання колонізації патогенних організмів та забезпечення оптимальної засвоюваності їжі».

Згідно з визначенням Р. Хавенаара і Дж. Хуісінтвелда, «пробіоткі є життєздатною моно-або змішаній культурою мікроорганізмів, які благотворно діють на господаря, завдяки поліпшенню властивостей місцевої флори». Це визначення має на увазі, що термін «пробіотики» може бути використаний не тільки для самих мікроорганізмів, але і для продуктів, що містять живі мікроорганізми.

Пробиотическое вплив - цілий розділ мікробіології людини, інтенсивно розвивається галузь науки. Успіх застосування пробіотиків грунтується на наступних фактах:

Заселення ШКТ пробіотичними мікроорганізмами перешкоджає розмноженню умовно-патогенних і патогенних бактерій, вірусів, грибів і дріжджів. Постійна присутність в кишечнику пробіотиків запобігає розмноженню патогенних агентів, їх проникнення в ентероцита (клітини епітелію кишечника) і проходження через кишкову стінку.

  • пробіотики сприяють поліпшенню балансу мікроорганізмів в кишечнику і усуненню дисбактеріозів і дисбіозів.
  • пробіотики сприяють корисної метаболічної активності, виробленню вітаміну К, біотину, ніацину, піридоксину і фолієвої кислоти; гідролізу жовчних солей і холестерину, регуляції його рівня.
  • пробіотики відіграють істотну роль і активно беруть участь в рециркуляції жіночих статевих гормонів. Дефіцит пробіотиків в кишечнику призводить до порушення рециркуляції естрогену, який потрапляє в ШКТ з жовчю, і розвитку патологічних станів в статевій системі.
  • пробіотики активно впливають на оптимізацію травлення і нормалізацію моторної функції кишечника і також регуляцію часу проходження їжі по шлунково-кишковому тракту.

Особливо важливо в сформованих умовах перманентної біологічного дисбалансу організму застосування та посилення за рахунок прибутків функції детоксикації та захисту організму.

До числа заслуг пробіотиків можна віднести запобігання негативного впливу радіації, хімічних забруднювачів, канцерогенів, токсичних ендогенних субстратів, незвичної їжі за рахунок посилення імунітету - вироблення інтерферону, інтерлейкінів, збільшення фагоцитарної здатності макрофагів та ін

Перераховані властивості пробіотиків активно вивчаються і сприяють зростаючому інтересу з точки зору їх практичного застосування. Активно ведеться пошук штамів з найбільш вираженими імуногенними властивостями.

Резидентна мікрофлора контролює вироблення токсинів в кишечнику, попереджаючи їх попадання в кров.

В результаті метаболізму пробіотиків забезпечується розщеплення ендотоксинів, алергенів і антигенів в кишечнику. Це також стосується всмоктування в кишечнику частково переварених білків, у тому числі сприяючих розвитку непереносимості їжі і алергічних реакцій.

Доведена пряма зв'язок більшості хронічних екзематозних поразок: червоного вовчака, псоріазу та ін, - з недоліком пробіотиків в організмі або зниженням їх функціональної активності.

Всмоктування в кишечнику патогенних мікроорганізмів і неутилізованих метаболітів обумовлює надходження останніх в кров, що провокує розвиток таких патологічних станів, як хвороба Крона, ревматоїдний артрит.

Детоксіцірующая функція пробіотиків вивчається не тільки у зв'язку з питаннями імунітету. Багато робіт присвячено, наприклад, придушення лактобацилами кишкових і мікробних ферментів, що беруть участь у канцерогенезі, токсичного дії їх метаболітів на пухлинні клітини.

У сучасних умовах пробіотики служать важливим інструментом захисту організму.

Більш широке використання пробіотиків має сприяти зменшенню застосування антибіотиків і хіміопрепаратів, що особливо актуально при зростаючої стійкості мікроорганізмів до антибіотиків.

Пробиотическое вплив не тільки коригує функціонування шлунково-кишкового тракту, але і сприяє підтримці здорової внутрішнього середовища, нормальному функціонуванню організму в цілому.

Отже перший висновок:

  • Пробіотичні бактерії або пробіотики - це живі мікроорганізми, які, отримані в необхідній кількості, сприятливо впливають на травний тракт і здоров'я організму в цілому.

Відомі і доведені функції і завдання пробіотичних бактерій:

• забезпечувати правильний рівень кислотності в кишковому тракті;
• діяти як натуральний антибіотик в борьте з небажаними мікроорганізмами - бактеріями, грибками і вірусам;
• стимулювати всмоктування мінеральних речовин і вітамінів з їжі;
• сприяти всмоктуванню кальцію, що має велике значення в профілактиці остеопорозу;
• активізувати виробництво вітамінів групи В;
• зменшувати непереносимість лактози;
• підтримувати печінкову функцію;
• нормалізувати звільнення кишкового тракту;
• брати участь в обмін холестерину.
Пробіотики , розвиваючись в кишковому тракті, виробляють молочну кислоту, вітаміни та антибактеріальні речовини, які борються з зухвалими хвороби мікроорганізмами.

З цією функцією найкраще справляються бактерії сімейства Lactobacillus, Bifidobacterium і Streptococcus.

Лактобактерії дуже важливі для нормального процесу всмоктування поживних речовин.

Вони живуть у тонких кишках і зміцнюють їх стінки. Крім того, бактерії Lacto стимулюють утворення вітамінів, допомагають переносити лактозу, перетравлювати пишу, усувають погане дихання.

У свою чергу, біфідобактерії беруть участь у процесі всмоктування води і їжі, знижують здуття живота і метеоризм, беруть участь в ефективному виведенні відхідних речовин.

Помилково вважати, що регулярно вживаючи йогурт і інші молочні продукти, можна забезпечити себе достатньою кількістю цінних бактерій.

На жаль, концентрація прибутків в їжі не може бути достатньою, щоб відновити організм, який послабили шкідливі бактерії, і відновити рівновагу мікрофлори кишечнику.

Щоб відновити або зберегти мікрофлору кишечника, необхідно додатково приймати пробіотичні бактерії.

Тепер звернемося до методів введення пробіотиків в організм;

В цих методах криються найбільш інноваційні рішення не завжди тільки біологічні;

У цих рішеннях завжди багато інноваційного синтезу

Як наприклад рішення по рівномірному розподілу мікро капсул пробіотиків в масі, наприклад композиційного вершкового масла

Ось як виглядає таке вершкове масло в якому капсули пробіотиків виглядають як макові зерна

Про методи і обладнанні для їх реалізації у другій частині статті

... далі буде ...

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100