На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У світі діє понад 5,8 млн. патентів і кожний день подається 2 тис. патентних заявок, в Україні зареєстровано 86 тис. патентів на винаходи
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

ТРИЗ і сучасні інтердисциплінарний технології, біотехнології та елементи генної інженерії: реальність та ілюзії (частина перша)

2012-10-10
Андрій (Гавріель) Лівшиць

ТРИЗ замислювалася "як точна наука". Яке той час всі її закони та методи в принципі відповідали рівню розвитку і можливостей техніки і технології;

Що ж в даний час в дійсності представляє собою ТРИЗ? Як вплинули на його інтеграційні можливості сучасні високі технології і процесорна техніка?

Це не всі питання, які необхідно прояснити; Як важливий факт треба відзначити повсюдне явище пошуку в біологічних об'єктах аналогів майбутніх винаходів, особливо на базі біо-механічних досліджень; Як це поєднується з законами, методами і прийомами ТРИЗ?

В даний час більшість цікавих та ефективних винаходів виникає на базі відкриттів якихось елементів живої природи, які надихають винахідників на нові і нові технічні рішення, вирішальні незвичайні задачі за допомогою незвичайних методів і прийомів

Наведемо один з таких прикладів

Фізики з голландського Університету Твенте виявили, що у крапель води, що знаходяться на холодній поверхні, при замерзанні утворюються загострені вершини. Спостереження вчених опубліковано в журналі Physics of Fluids.
Вчені капали невелика кількість дегазованої і деіонізованої води на гладку поверхню. Температури води становила 20, температура поверхні -20 градусів Цельсія. За краплями спостерігали за допомогою спеціального мікроскопа. Формування фронту льоду було добре помітно через бічного освітлення.
Виявилося, що на вершині краплі при замерзанні утворюється загострена вершина. Це пояснюється поєднанням характерних для води властивостей: розширення при замерзанні і сильного поверхневого натягу.
Фронт замерзання рухається у краплі знизу вгору. Рідка частина постійно утримується на вершині силами поверхневого натягу. Вода при замерзанні розширюється, але через те, що крапля закріплена на поверхні, вона не може розширюватися в горизонтальному напрямку. В результаті, фронт замерзання набуває увігнуту форму. На останній стадії замерзання лід виштовхує рідину все вище і на кінці краплі утворюється гостра вершина. Цей феномен, за словами авторів, легко відтворюється навіть із звичайною водопровідною водою.
У інших рідин в подібних умовах гостра вершина не утворюється, так як вони не розширюються при замерзанні.
Цікаво, що після утворення на краплі гострого кінчика він стає точкою кристалізації водяної пари. При цьому на ньому виростає "крижане дерево" інею.
При аналізі та прогнозуванні із застосуванням методики та аналітичних прийомів ТРВЗ, при технолого-діалектичному синтезі це виявлене явище може дати реальні виходи на ефективне застосування в інноваційних процесах і особливо в процесах біотехнології та генної інженерії
Безсумнівним достоїнством ТРИЗ і стало те, що в ній була зроблена спроба використовувати для розв'язання винахідницьких завдань діалектичні підходи, пов'язані з виявленням і дозволом протиріч.
З цією метою в ТРИЗ був розроблений спеціальний алгоритм (Арізо), що представляє собою послідовність логічних процедур, спрямованих на представлення розв'язуваної винахідницької задачі у вигляді протиріч і ряд рекомендацій для їх вирішення.
Крім того, в книгах по ТРИЗ наводилося велика кількість цікавих прикладів і задач, які самі по собі мали велику пізнавальну цінність.
Але знаючи сьогоднішній стан справ, доречним стає можливість задати критично важливе питання, - а якщо протиріччя в його класичному розумінні не існує, тоді як долати не існуючі протиріччя? Як розвивати інноваційні технології використовуючи прийоми і методи ТРВЗ і одночасно використовуючи нові позитивні і ефективні прийоми?
Однак і без цього Теорія рішення винахідницьких задач мала і ряд суттєвих вад, які, очевидно, і призвели до застою в її розвитку після смерті автора, а також до суттєвих складнощів у практичному її застосуванні. У чому ж полягали ці вади.
1. У ТРИЗ була зроблена спроба сформулювати закони розвитку технічних систем, які повинні були лягти в основу ТРВЗ і в основу загальної методології вирішення завдань. Однак більшість з сформульованих законів такими не є. Їх швидше слід було б назвати закономірностями розвитку техніки, причому далеко не повними.
З цієї причини стрункої методології вирішення завдань, заснованої на законах розвитку так і не з'явилося. А сформульовані закони в основному використовувалися в якості методичних обгрунтувань до процитованими прикладам винаходів.
Абсолютно виключалися фактори комерційної доцільності і не бралося до уваги саме їхній вплив на прийоми використання постійно модифікуються законів розвитку технічних систем для такої модернізації, оптимізації і модифікації об'єкта, яка може еволюційно перетворити винахід в затребуваний інноваційний продукт
Що виникли останнім часом патентні суперечки між найбільшими технологічними компаніями світу, показують і доводять, що закони розвитку технічних систем сформульовані в ТРИЗ не можуть відбити всього різноманіття завдань, функцій та ознак сучасного багатофункціонального об'єкта і з урахуванням всіх нових виниклих і продовжують виникати факторів, що характеризують інноваційний об'єкт, необхідно заново сформулювати ці закони зв'язавши їх із законами розвитку комерційних структур і комерціалізації інноваційних ідей
Новітні інноваційні моделі розвитку найскладніших біо-систем ще належить адаптувати до прийомів і методів ТРИЗ, а процеси і прийоми генної інженерії, що з'явилися значно пізніше ТРИЗ і її подальших модифікацій слід взагалі класифікувати і виявити в цих інтегративних процесах закономірності взагалі технічних систем і зокрема принципи розвитку біо-механічних, біо-хімічних і біо-опто-електронних комплексних систем синтезу новітніх матеріалів і повторення природних речовин і з'єднань
Вчені з Університету Кіото навчилися створювати з ембріональних і індукованих стовбурових клітин мишей повноцінні яйцеклітини. При заплідненні та імплантації сурогатної матері з таких яйцеклітин виходять здорові мишенята. Робота опублікована в журналі Science, її короткий зміст наводить NatureNews.
Спершу дослідники обробляли стовбурові клітини мишей коктейлем різних сигнальних білків, щоб запустити в них програму перетворення в гоноцити (primordial germ cells). Ці клітини у звичайного ембріона є попередниками будь-яких статевих клітин - і яйцеклітин, і сперматозоїдів. До отриманих гоноцити додавали допоміжні клітини з тканини донорських яєчників, попередньо видаливши з них усі статеві клітини. Після цього автори імплантували отриману суміш в яєчники мишей.
Усередині організму гризунів з гоноцити і донорських допоміжних клітин формувалися структури, схожі на яєчники. У такому стані штучні гоноцити дозрівали і перетворювалися в яйцеклітини. Яйцеклітини виділяли і проводили штучне запліднення. Отриманий ембріон імплантували сурогатній матері. "Штучні" мишенята народилися здоровими, без яких-небудь помітних відхилень.
Раніше ця ж група вчених змогла перетворити стовбурові клітини в чоловічі статеві клітини - сперматозоїди. Цей процес очікувано виявився дещо простіше - в той раз вченим не було потрібно, наприклад, використовувати допоміжну донорську тканину. Індуковані гоноцити можна було напряму ін'єктувати в насінники стерильних мишей.
Перетворення стовбурових клітин в статеві вдалося здійснити лише зараз через те, що розвиток статевих і нестатевих (соматичних) клітин відбувається дуже різними шляхами.
У всіх багатоклітинних організмів з самого початку росту ембріона статеві клітини відокремлюються в особливу лінію (germline) і не змішуються зі звичайними, соматичними клітинами.
Крім того, статеві клітини при дозріванні діляться особливим чином (мейозом) - так, щоб вихідний подвійний набір хромосом у клітині перетворився на одинарний. Регуляція цього процесу у ссавців - то, як сигнали навколишніх тканин впливають на включення такої програми ділення у статевих клітин, ще погано відома. Відтворення цього процесу в пробірці допоможе краще зрозуміти механізми, які ним керують.
Вчені також розробили новий метод перетворення клітин у стволові без використання ДНК. Стаття з описом технології опублікована в журналі Cell Stem Cell. Коротко результати дослідників описує журнал The Scientist.
Стовбурові клітини відрізняються від "звичайних" тим, що здатні розвиватися по декількох шляхах. Іншими словами, вони можуть перетворюватися на різні типи клітин. Доля нестовбурних клітин жорстко зумовлена. Як обмежувачі виступають певні модифікації ДНК, яких немає у стовбурних клітин.
В останні роки вчені розробили декілька способів перепрограмування нестовбурних клітин. Всі вони вимагали введення в клітину певних генів. Додавання чужорідного генетичного матеріалу робить методики потенційно небезпечними, оскільки ДНК може вбудуватися в геном клітини і викликати серйозні порушення його роботи. Більшість методик увазі введення ДНК за допомогою спеціального інфекційного агента, і це істотно підвищує ймовірність встройки.
Автори нового дослідження змогли перетворити фібробласти на плюрипотентні стовбурові клітини, не вводячи в їх ядра ДНК. Дослідники використовували "коктейль" з декількох транскрипційних факторів. Цим терміном називають білки, що сприяють зчитування інформації з певної ділянки геному. Білки у великій кількості виробляли генетично модифіковані клітини кишкової палички Escherichia coli. Дослідники виділяли їх, очищали і додавали в культуру фібробластів - спеціалізованих клітин сполучної тканини.
В порівнянні з технологією, що використовує інфекційні агенти, ефективність перетворення була на порядок нижче - 0,006 відсотків проти 0,067 відсотків. Тим не менш, метод має великі перспективи для використання в медичній практиці. Безпечний спосіб отримання стволових клітин необхідний, наприклад, для вирощування здорової серцевої тканини замість пошкодженої.
Як кваліфікувати весь величезний комплекс робіт і застосованих при цьому новацій для синтезу всіх біологічних об'єктів, як класифікувати всі локальні біо-технічні рішення на відповідність критеріям міжнародної класифікації винаходів, ці та ще безліч питань потребують аналітичної обробки і однозначних висновків і відповідей ...

Далі буде ...

корисний матеріал? Натисніть:


2020-11-20
Жива вода


2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100