На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Патентний повірений на безоплатній основі надає консультації
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Захист авторських прав в Україні

2003-02-13
Ярослав Ващук

В усьому світі питання захисту авторських прав є повсякденними і дуже актуальними. В Україні ще з 1994 року (в 2001 році прийнята нова редакція) діє Закон “Про авторське право і суміжні права”, але населення нашої держави, нажаль, здебільшого малообізнане в правовому відношенні, Закон мало хто читав, крім вузького кола спеціалістів, але саме він покликаний захищати права автора на наукові, літературні, аудіовізуальні, кінематографічні твори, а також комп’ютерні програми і бази даних.

Закон визначає особисті і майнові права автора твору. До особистих прав відносяться: вимога визнання свого авторства, нагадування імені автора в зв’язку з використанням твору, або навпаки, вибирати псевдонім, бажання автора обнародувати твір, протидіяти змінам у творі або іншим зазіханням на твір, що можуть ушкодити репутації автора. До майнових прав відносяться: виключні права на використання твору, на привселюдне виконання його або показ, переклад, поширення шляхом продажі або будь-яка інша форма відчуженості, надання в оренду і т.д.

Автор може зареєструвати своє авторське право на створений твір в Державному агентстві з авторських і суміжних прав, а може і не реєструвати, а скористатися спеціальним знаком © із нагадуванням імені і року першої публікації твору.

РЕКОМЕНДАЦІЇ АВТОРАМ

1. Якщо автор не зареєстрував свій твір, він повинен мати можливість у будь-який момент довести, що саме він є автором твору: зберігати чернетки, першу копію, різноманітні варіанти твору тощо.

2. Якщо автор створює твір за замовленням, він повинний подбати, щоб договір з замовником передбачав умови дотримання авторського права на твір, а також розміри і форми авторської винагороди.

3. Якщо твір створений у ході роботи автора у роботодавця, а питання про авторське право не було урегульовано в трудовому договорі й автор не одержав авторської винагороди, він може надалі користуватися всіма майновими й особистими правами, визначеними в законі, тобто продавати свій твір, укладати ліцензійні договори від свого імені.

4. Майте на увазі, що майнові права автора переходять у спадщину і спадкоємці автора мають право захищати авторство на твір і протидіяти змінам у творі, якщо останні можуть ушкодити репутації автора.

5. Авторське право захищається протягом усього життя автора і ще 70 років після його смерті.

6. Автор може зажадати від порушника його прав відшкодування збитків, або повернення отриманого відповідачем від незаконної торгівлі твором прибутку, або ж одержання компенсації у розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат.

джерело: Інтернет-сайт «ВЯПат»
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100