На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У світі діє понад 5,8 млн. патентів і кожний день подається 2 тис. патентних заявок, в Україні зареєстровано 86 тис. патентів на винаходи
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Алгоритм взаємодії Теорії рішення винахідницьких завдань та основних принципів комерціалізації винаходів (частина перша)

2012-08-17
Андрій (Гавріель) Лівшиць; Ярослав Ващук

Компанія Intel, це локомотив процесу розвитку високих технологій у всьому світі; Абсолютно несподівано з'явилася досить вражаючою інформація:
Компанія Berkshire Hathaway мільярдера Уоррена Баффета заявила про продаж всіх акцій корпорації Intel, найбільшого виробника мікропроцесорів в світі. Про це пише Huffington Post. Баффет продав 7,7 мільйона акцій компанії або близько 0,14 відсотка від її капіталу.
Одночасно Berkshire Hathaway додала до свого портфелю частки в нафтових компаніях National Oil-well Varco і Phillips 66, придбавши 2,8 мільйона та 27 мільйонів акцій цих структур відповідно.
Крім того, компанія Баффета реалізувала значну частину своїх часток в акціях корпорацій з виробництва споживчих товарів - Johnson & Johnson і Procter & Gamble. В J & J частка Berkshire знизилася більш ніж у півтора рази.
Інвестиції Уоррена Баффета завжди викликають інтерес у третіх сторін через успішності його інвесткомпанії, загальний обсяг акцій у розпорядженні якої в грошовому вираженні становить 74,3 мільярда доларів.
Більшу частину інвестиційних рішень в Berkshire приймає сам Баффет, проте в офіційних звітах не відображається, проведені ті чи інші угоди главою фірми або двома іншими провідними менеджерами - Тоддом Комбсом і Тедом Уешлером. Як раніше заявляв мільярдер, ці двоє управляють активами на 2,75 мільярда доларів кожен, тоді як на Баффета доводиться все інше.
Це повідомлення, як і багато інших повідомлень такого роду показують як би завершальний етап всіх операцій по комерціалізації не одного інноваційного продукту, а переплетення не лише об'єктивних, але більшою мірою суб'єктивних причин прийняття найважливіших інвестиційних рішень
Звичайно прелюдією процесу прийняття інвестиційних рішень і формування стратегічних напрямків розвитку технологічного і тісно пов'язаного з ним комерційного поля, є в будь-якому випадку інноваційний процес формулювання інноваційних ідей і доведення їх до інноваційного продукту, базуючись на Теорії рішення винахідницьких задач

Г. С. Альтшуллер так сформулював завдання при розробці свого методу: "Як без суцільного перебору варіантів виходити відразу на сильні рішення проблеми?" Вирішити це завдання допоможуть принципи, що лежать в основі ТРИЗ:
1. Принцип об'єктивності законів розвитку систем - будова, функціонування і зміна поколінь систем підкоряються об'єктивним законам. Сильні рішення - це рішення, відповідні об'єктивним законам, закономірностям, явищам, ефектів.
2. Принцип протиріччя - під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів виникають, загострюються і вирішуються протиріччя. Проблема важка тому, що існує система протиріч прихованих або явних. Системи еволюціонують, долаючи протиріччя на основі об'єктивних законів, закономірностей, явищ і еффектов.Сільние рішення - це рішення, долають суперечності.
3. Принцип конкретності - кожен клас систем, як і окремі представники всередині цього класу, мають конкретні особливості, що полегшують або ускладнюють зміна конкретної системи. Ці особливості визначаються ресурсами: внутрішніми - тими, на яких будується система, і зовнішніми - тим середовищем і ситуацією, в якій знаходиться сістема.Сільние рішення - це рішення, що враховують конкретні особливості конкретних систем, а так само індивідуальні особливості, пов'язані з особистістю конкретної людини , що вирішує проблему.

Як показала практика ведення інноваційних проектів сьогодні педантичне дотримання вимогам і рекомендаціям зазначених трьох принципів зовсім не визначає і не дозволяє досягти ідеальний кінцевий результат у кожній конкретній розробці
Сьогодні кожен фахівець в області біо-механіки або більш загальної біо-інженерії може навести безліч прикладів запозичення найбільш важливих і дивовижних технічних рішень з числа технічних рішень природи
Залишимо для юристів рішення проблеми пріоритетною дати і світової новизни запозичення у природи найбільш елегантного і лаконічного, у багатьох випадках унікального біо-інженерного досвіду

Розглянемо як приклад технічну сторону вирішення проблем одного з елементів продуктів масового попиту, - універсальних липучок, область застосування яких навіть важко ідентифікувати, настільки вона різноманітна і оригінальна

Вчені показали, що лапки комах зберігають під водою адгезію до гладких поверхнях через те, що місця їх контактів захищаються бульбашками повітря. Робота опублікована в журналі Proceedings of the Royal Society B, а її короткий зміст наводить Nature News.
Здатність комах повзати по гладких поверхнях пояснюється тим, що на їх лапках зазвичай присутні волоски (setae), зчіплюються з субстратом за рахунок капілярних контактів. Волоски покриті водовідштовхувальним маслом, яке пов'язує їх з поверхнею подібно до того, як вода змушує прилипати до столу мокрий аркуш паперу.
Дослідники помітили, що жуки-листоїди Gastrophysa viridula здатні пересуватися по склу навіть під водою, хоча в цих умовах капілярні контакти повинні руйнуватися. Проте, цього не відбувалося - в лабораторному акваріумі жуки виявилися здатні прилипати до скла практично так само міцно, як і на суші.
Виявилося, що комахам вдається зберігає міцний зв'язок зі склом через те, що під водою на їх лапках завжди присутні бульбашки повітря. Оскільки вони захищають місце контакту від проникнення води, то взаємодія між волосками і субстратом відбувається точно так само, як і на суші.
Виявивши цей механізм, вчені створили штучні липучки, здатні прилипати до скла під водою без використання клею. Вони були зроблені з модифікованого силікону і покриті великою кількістю "волосків", які утримували на собі повітря і одночасно робили їх липкими.
Використання комахами волосків для зчеплення з поверхнею нагадує подібну стратегію геконів. У цих тварин, однак, механізм зчеплення інший - вони використовують не капілярні сили, а сили тяжіння Ван-дер-Ваальса і обходяться без масла.
Нещодавно група біофізиків виявила, що такий механізм погано працює у воді - гекони, яких витримували в ванночках протягом декількох годин, виявляються нездатні лазити по склу. Цікаво, що раніше інша група вчених показала, що висока вологість, навпаки, сприяє гарному зчепленню волосків з поверхнею
Наведемо другий приклад того, як відкриття або, як мінімум аналіз досліджень і експериментів може дати поштовх винахідникам, які в цьому випадку можуть дати технічне рішення щодо застосування технічної основи відкриттів і аналітичних висновків і висновків
Фізикам вперше вдалося отримати параметри ядерного магнітного резонансу для плутонію. Він був останнім елементом, для якого ці параметри залишалися невідомими. За словами дослідників, нові результати допоможуть у вивченні хімічних властивостей сполуки цього елементу і, як наслідок, прояснять процеси, що відбуваються з ядерними відходами. Стаття вчених з'явилася в журналі Science, а її короткий виклад наводить New Scientist.
Явище ядерного магнітного резонансу було відкрито в 30-і роки минулого століття і представляє собою поглинання або випромінювання електромагнітної енергії ядрами з напівцілим спіном в сильному магнітному полі. Відкриття цього ефекту, серед іншого, призвело до створення методу магніто-резонансної томографії, а також появи нових методів вивчення складу різних речовин.
Для роботи подібних методів необхідно в першу чергу знати "відгук" ядра в магнітному полі. Останнім ядром з напівцілим спіном, для якого такий відгук не був відомий, був плутоній. Тепер ученим вдалося вирішити цю проблему. За словами дослідників, зробити це вдалося, помістивши зразки вкрай чистого оксиду плутонію в потужне (від 4 до 8 тесла) магнітне поле при температурі 4 кельвіна.
За словами самих дослідників, під час роботи вони самі до кінця не вірили в успіх підприємства - справа в тому, що обчислити структуру безуспішно намагалися протягом останніх 50 років. Тепер, коли параметри ядерного магнітного резонансу відомі, вчені планують використовувати їх для вивчення, наприклад, ядерних відходів. "В теорії можна взяти зразок відходів і досить дешево, безпечно і легко визначити дуже точно, в яких умовах подібні відходи слід зберігати", - розповів один з авторів роботи Георгіс Коутролакіс журналу New Scientist про перспективи методу.
Цей же метод можна досліджувати ще в більш екзотичної формі
У жовтні 2011 року фізики використовували метод ядерного магнітного резонансу для того, щоб вперше на практиці перевірити ергодичність конкретної динамічної системи. Дослідження відразу двох колективів вчених з'явилося в журналі Angewandte Chemie.
Вчені визначили спадкові особливості, володіння якими пов'язане з кращого провідністю електричних сигналів в мозку і підвищеними результатами тестів на інтелект. Робота опублікована в журналі Journal of Neuroscience, її короткий зміст наводить Science Now.
У дослідженні брало участь 472 добровольця з Австралії, в числі яких були 85 пар генетично ідентичних (однояйцевих) близнюків, 100 пар неідентичних близнюків, їхні рідні брати і сестри. В ході експерименту добровольці виконували тести IQ і проходили магнітно-резонансну томографію.
Вчені звертали увагу на обсяг окремих структур мозку і особливості проведення нервових імпульсів нейронами. Дослідники вимірювали електричну ізоляцію індивідуальних нервових волокон - чим вона вища, тим швидше нейрони проводять сигнали. Отримані результати зіставлялися з генетичними даними добровольців.
Авторам вдалося знайти 24 варіанту шести генів, володіння якими було пов'язане з кращого електричну провідність в мозку. Ці варіанти представляли собою однонуклеотидні поліморфізми (SNP) - зміни в послідовності гена розміром в один нуклеотид. Крім кращої електричної провідності, деякі з виявлених поліморфізмів також були пов'язані з підвищеними на кілька пунктів результатами тестів IQ.
Судячи з проведеного аналізу, гени, в яких були виявлені поліморфізми, представляли собою функціональну мережу - володіння вдалим варіантом одного з них підвищувало ефективність роботи іншого. Іншими словами, "інтелектуальні" поліморфізми володіли синергическим ефектом.
Раніше ці ж автори опублікували роботу, де виявили генетичні особливості, що впливають на обсяг гіпокампа - структури мозку, пов'язаної з пам'яттю і емоціями.
Тепер припустимо, що винахідник отримав необхідну інформацію або на худий кінець дізнався про цікавих висновках з дослідницьких робіт вчених
Як у цьому випадку Теорія рішення винахідницьких завдань може допомогти в процесі просування корисної інформації та висновків і передбачуваних природних закономірностей від майже що ідеї до успішного комерційного проекту

(Далі буде)

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100