На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
На земній кулі зареєстровано більше 30 млн. торговельних марок (в Україні – понад 100 тис.) і це число зростає щороку майже на мільйон
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

• Чому експерт Укрпатенту вважає, що трьохрівнений домен "ml.net.ua" відображує назву держави "Україна"?!

2009-03-05
Ярослав Ващук
Директору ДП «Український
інститут промислової власності»


Щодо висновків попередньої
експертизи заявки на товарний знак

 

В Повідомленні від 29.01.2009 № 2920/4, отриманим представником заявника 05.02.2009, експертом відділу формальної експертизи заявок на знаки визначено, що заявка на реєстрацію знака № m 2009 00232 містить включене до знак позначення, що відображує назву держави "Україна". В зв’язку з цим заявнику доводиться до відома, що до сплаченої суми збору 2000 грн. необхідно доплатити ще 6000 грн. В телефонній розмові з експертом було з’ясовано, що мається на увазі літери "ua" з указаної на зображенні електронної адреси підприємства — "zhz2002@ml.net.ua".

Відповідно до п.1.4 "Правил погодження питань про внесення позначення, що містить офіційну назву держави "Україна", до знака для товарів і послуг", затверджених наказом МОН від 04.03.2004 № 175, використанням офіційної назви держави "Україна" вважається внесення позначення до знака як елемента, що містить: "…міжнародний код України "UA", визначений згідно зі Стандартом Міжнародної організації із стандартизації ISO 3166 та Стандартом Всесвітньої організації інтелектуальної власності ST.3". Згідно стандарту ISO 3166 міжнародний код України це символ, що складається з двох великих (заголовних) латинських літер "U" і "A".

На нашу думку твердження експертизи, що літери "ua" в трьохрівнемому домені "ml.net.ua", який вказаний на етикетці, що реєструється як знак (заявка № m 2009 00232), "відображують назву держави "Україна" є помилковим по наступним причинам:

1) літери "ua" виконані малими (стрічковими) літерами в складі електронної адреси підприємства — "zhz2002@ml.net.ua" і розглядати лише ці дві букви із контексту це рівнозначно стверджувати, що словосполучення "Papua New Gvinea" теж відображує назву держави "Україна";

2) сам домен ".ua" не може відображати назву держави "Україна", так як:
— він є позначенням певної віртуальної зони всесвітньої комп’ютерної мережі Інтернет, а не держави*;
— його адмініструє (розпоряджається ним: реєструє, надає в оренду, забирає у користувача) "Інтернет корпорація з присвоєння імен та номерів" (ICANN), що знаходиться в США***;
— він може бути в користуванні (оренді) у фізичної чи юридичної особи, причому не обов’язково громадянина України чи територіально розташованої в Україні, наприклад, власник домена "microsoft.ua" американська корпорація Microsoft Corporation (див. додаток 2);

3) на офіційному сайті міжнародних стандартів ISO розміщено пояснення, що домени на зразок .jp, .fr, .zw (маємо на думці і .ua) не є міжнародними кодами держав і находяться у віданні Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN)**;

4) на реєстрацію, згідно заявки № m 2009 00232, заявлена етикетка (такий вид знака передбачений п.2.1.20 "Правил складання, подання та розгляду заявки на видачу свідоцтва України на знак для товарів і послуг"), а розміщення реквізитів виробника на етикетці**** — це обов’язкова вимога ст.. 15 Закону України "Про захист прав споживачів" до змісту любої етикетки (див. додаток 1);

5) виходячи із мотивації нормативного документу, що визначає умови надання згоди на внесення до знака позначення, що містить офіційну назву держави "Україна" (п.2.1. "Правил погодження питань про внесення позначення, що містить офіційну назву держави "Україна"), використання офіційної назви держави "Україна" як елемента знака не повинно суперечити "публічному порядку, принципам гуманності й моралі, сприятиме інтересам держави та не вводитиме в оману громадськість щодо особи, яка виробляє товар чи надає послуги". Але по відношенню до написання на етикетці електронної адреси цієї особи така вимога є, по меншій мірі, безпідставною.

На підставі вище викладеного, просимо Вас доручити юридичній службі Укрпатенту провести аналіз заявленого позначення з урахуванням приведених доводів відносно визначення факту використання в ньому офіційної назва держави "Україна".

 

Примітки:

*Доменное имя — символьное имя домена. Должно быть уникальным в рамках одного домена. Полное имя домена состоит из имён всех доменов, в которые он входит, разделённых точками. Например, полное имя luris.net.ru. (с точкой в конце) обозначает домен третьего уровня luris, который входит в домен второго уровня net, который входит в домен ru, который входит в корневой домен. Доменное имя служит для адресации узлов сети Интернет и расположенных на них сетевых ресурсов (веб-сайтов, серверов электронной почты, сетевых сервисов) в удобной для человека форме. Альтернативой может быть адресация узла по IP-адресу, что менее удобно и труднее запоминается. (http://ru.wikipedia.org/wiki/Доменное_имя).

**The country coded Top-Level Domains (ccTLDs) in the Internet are identified by ISO 3166-1 alpha-2 codes (.jp, .fr, .zw). This does not mean that ISO is involved in the governance of the Internet. So for all questions on the administration of the Internet Domain Name System please ask either the Internet Assigned Numbers Authority (IANA) or the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) for information. (ISO 3166 Maintenance agency (ISO 3166/MA) — ISO’s focal point for country codes, http://www.iso.org/iso/country_codes).

***ТОВ "Хостмайстер" надає послуги по адмініструванню і супутньому технічному супроводу домену ".ua" і публічних доменів у ньому. За 7 років адміністрування домену ".ua" 400848 зареєстрованих доменних імен в домені ".ua". "Правила домену ".ua". 1.1. Домен верхнього рівня ".ua" є складовою частиною всесвітньої системи доменних імен, що її адмініструє "Інтернет корпорація з присвоєння імен та номерів" (ICANN)... 1.4. Термін "особа" в межах цих Правил охоплює як фізичних, так і юридичних осіб…" (ТОВ "Хостмайстер" https://hostmaster.net.ua).

****Этикетка — ярлык на товаре, экспонате, продукте производства и т.п. с указанием названия, производителя, его реквизитов, даты производства (или срока годности) и других сведений о нем… (Україна поліграфічна, http://www.ukr-print.net).

 

Додаток:
1) зображення знака відповідно до заявки № m 2009 00232, на 1 арк. в 1 прим.;
2) інформація з сайту власника домена "microsoft.ua", на 1 арк. в 1 прим.

 

 

Відповідь директора ДП «Український інститут промислової власності»

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100