На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
«Венчурний бізнес — це коли інвестуються 10 компаній, з них половина стає банкрутами, у трьох ви повертаєте свої інвестиції, одна дає 10-кратне зростання й у ще одній компанії прибуток в 100 разів перевищує вкладення» — Тім Дрейпер
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Google купує Motorola Mobility разом з 17 тисячами патентів

2011-08-22

Компанія Google за 12,5 мільярда доларів купує виробника мобільних пристроїв Motorola Mobility. Очікується, що угода, яка стане найбільшою в історії Google, буде завершена в першому кварталі 2012 року. Внаслідок купівлі Google дістане доступ до патентного портфоліо Motorola Mobility, яке налічує понад 17 тисяч патентів.

Про угоду між Google і Motorola Mobility головний виконавчий директор Google Ларрі Пейдж оголосив 15 серпня в офіційному блозі компанії. Переговори про покупку між двома компаніями, судячи з усього, велися в обстановці найсуворішої таємності. The Wall Street Journal пише з посиланням на анонімне джерело, що навіть люди з верхівки команди Android дізналися про угоду тільки в понеділок. Тому новина про те, що один з найвідоміших у світі виробників мобільних пристроїв стане власністю Google, справила ефект вибуху бомби.

За Motorola Mobility Google заплатить 12,5 мільярда доларів - інакше кажучи, по 40 доларів за кожну акцію компанії. Це на 60 відсотків більше тієї ціни, за якою акції Motorola торгувалися на біржах у п'ятницю, 12 серпня (на торгах в понеділок вони піднялися в ціні на 56 відсотків). Motorola обіцяє стати найбільшим придбанням за всю 13-річну історію Google. До цього найдорожчою покупкою компанії вважалася рекламна мережа DoubleClick, за яку в 2007 році Google заплатила 3,1 мільярда доларів. Операцію між Google і Motorola Mobility затвердили ради директорів обох компаній - і тепер черга за акціонерами і регуляторами ринку. Якщо у них не буде заперечень, то до початку 2012 року покупка буде оформлена остаточно.

У пості в блозі Google, присвяченому майбутній угоді, Ларрі Пейдж дав зрозуміти, що далеко не остання причина покупки Motorola - багате патентне портфоліо компанії. Воно налічує 17 тисяч патентів і 7,5 тисяч патентних заявок. Коли угоду затвердять, Google отримає право розпоряджатися цим багатством на свій розсуд. Зокрема, компанія зможе передавати право на використання тих чи інших запатентованих Motorola розробок своїм партнерам. Зараз пристрої на Android випускають 39 виробників, і в їх число входять такі великі компанії, як LG, HTС і Samsung. Для них патенти Motorola стануть хорошим юридичним підмогою в суперечках з Apple і Microsoft.

З "патентної" точки зору покупка Motorola - безумовна перемога Google, хай поки тільки в "кількісному" відношенні. Якщо Google належить приблизно дві тисячі патентів, половина з яких були куплені у IBM, то тепер кількість патентів (без обліку заявок) зросте до 19 тисяч - це майже стільки ж, скільки у Microsoft, і в два рази більше, ніж у Apple, відзначає TechCrunch.

Тим не менш, перехід Motorola Mobility під юрисдикцію Google - питання дещо делікатне, і насамперед через те, що Motorola теж входить до числа виробників Android-пристроїв. Більше того, на відміну від HTC, яка також випускає апарати на Windows Phone, або від Samsung, у якої є власна платформа Bada, для Motorola Android - єдина платформа: під керуванням цієї ОС працюють і смартфони Droid і планшет Xoom. Виникає питання - не образяться інші компанії на те, що Google виділила серед інших і наблизила до себе Motorola? А якщо образяться - чи не почнеться повальна міграція виробників з Android на Windows Phone 7.5, яка дуже до речі виходить цієї осені?

Передбачаючи хвилю спекуляцій на тему "У Google з'явився улюбленець", Ларрі Пейдж заявив у блозі компанії і пізніше в ході селекторної конференції з журналістами, що Motorola увійде до складу Google на правах окремого підрозділу. Операційна система Android буде поширюватися за колишньою схемою, і Motorola не буде отримувати від Google поблажок, яких немає в інших виробників. Однак всерйоз вважати, що приймаючи рішення про купівлю Motorola, Google керувалася виключно патентними міркуваннями, теж нерозумно.

Зараз Motorola переживає далеко не кращі часи. Якщо до виходу iPhone "розкладачки" RAZR були найпопулярнішими мобільними телефонами в США, то в кінці двотисячних років компанія понесла великі збитки, а в січні 2011 року розділилася на дві незалежні компанії - Motorola Mobility, яка займається мобільними пристроями, і Motorola Solutions, яка виробляє телекомунікаційне устаткування. Тим не менш, Motorola залишається на плаву і продовжує випускати пристрої, які мають успіх у користувачів. З боку Google було б великим гріхом цим не скористатися.

За однією з версій, Google застосує в своїх цілях величезний досвід Motorola у сфері телеприставок - поряд з Cisco, компанія є найбільшим у світі виробником такого роду пристроїв. Чи буде це спроба реанімувати потерпілу фіаско платформу Google TV або ж інший проект, поки неясно.

За іншою версією, разом з покупкою Motorola Google нарешті отримає можливість впливати не тільки на "начинку" мобільних пристроїв, а й на їх зовнішній вигляд. Зараз Google просто постачає виробникам свою "операційну", і вони встановлюють її на свої планшети і смартфони, при необхідності доповнюючи її власними "примочками". Маючи в своєму розпорядженні Motorola, компанія нарешті зможе випустити справжній "гуглофон" або "гуглопланшет", в якому все - аж до найдрібніших деталей - буде зроблено так, як того хоче Google.


Посилання по темі
• Google's $ 12.5 Billion Gamble - The Wall Street Journal, 16.08.2011
• "Defending Android" - TechCrunch, 15.08.2011
• Google купить компанію Motorola Mobility - Lenta.ru, 15.08.2011

корисний матеріал? Натисніть:

групи: Винаходи і корисні моделі; Інноваційна діяльність
теги: Google; Apple; США; комп'ютерні технології




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100