Білі гристі шампанізовані вина, виготовлені за шампанською технологією при вторинному
шумуванні виноматеріалів у герметично закритих ємностях, дозволено називати
«Шампанське України», а білі гристі шампанізовані вина, виготовлені
за шампанською технологією із трирічною витримкою вина в пляшках на дріжджах, — «Шампанське України класичне». Також дозволено називати «Коньяками
України» міцні алкогольні напої, виготовлені шляхом купажу коньячних спиртів,
які отримані методом дистиляції коньячних виноматеріалів, витриманих не менш
трьох років у дубовій тарі, що не іржавіють або емальованих ємностях з дубовою
клепкою. Коньяки дозволений випускати під власною назвою. Зміни передбачені
новою редакцією Закону «Про виноград і виноградне вино», підписаної
президентом. Документ набуває чинності від дня опублікування.
Попередньою редакцією закону з 1 січня 2006 року заборонялося використати слова
«шампанське» й «коньяк». За даними асоціації «Укрвинпром»,
це могло привести до подорожчання винної й коньячної продукції мінімум на десять
відсотків, а також до скорочення обсягу виробництва. «У випадку неприйняття
виправлення, нам довелося б випускати ТМ «Советское Игристое», хоча
усередині пляшок так і залишалося б «Советское Шампанское»«, — сказав начальник управління маркетингу Київського заводу шампанських вин «Столичний»
Валерій Романський.
Відповідно до міжнародних стандартів, прийнятим Всесвітньою торговельною
організацією і Європейським союзом, шампанським можуть називатися тільки вина,
зроблені у французькому регіоні Шампань. Франція неодноразово виступала із заявами
про те, що країни СНД, у тому числі й Україна, не мають права використати назви
«коньяк» й «шампанське», оскільки вони є споконвіку французькими.
Якщо наша країна стане членом ЄС, то зобов’язана буде протягом семи років скасувати
такі назви.
В 2005 році в порівнянні з 2004-м українські виробники збільшили випуск шампанських
вин на 19,5% — до п’яти мільйонів дал, а коньяку — майже на 24%, до 2,4 мільйони
дал. В Україні переробкою винограду й випуском вина, шампанських вин і коньяку
займається біля двохсот підприємств.
Джерело
корисний матеріал? Натисніть:
|