На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
«Венчурний бізнес — це коли інвестуються 10 компаній, з них половина стає банкрутами, у трьох ви повертаєте свої інвестиції, одна дає 10-кратне зростання й у ще одній компанії прибуток в 100 разів перевищує вкладення» — Тім Дрейпер
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Робоча програма на 2000 — 2001 навчальний рiк з дисциплiни «Право iнтелектуальної власностi» для студентiв юридичного факультету

2003-04-01
Ярослав Ващук

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ IНСТИТУТ РЕГIОНАЛЬНОГО УПРАВЛIННЯ I ПРАВА

«Затвержую»
Проректор по навчальнiй роботi

______________________________
«____«___________2000 р.

 

РОБОЧА ПРОГРАМА

на 2000 — 2001 навчальний рiк
з дисциплiни «Право iнтелектуальної власностi»
для студентiв юридичного факультету спецiалiзацiй:
«Державно-правова», «Господарсько-правова», «Суд, прокуратура, адвокатура»

 

Лекцiй 18 годин
Семiнарських занять 8 годин
Практичних занять 6 годин
Самостійна робота 18 годин
Залiк — IХ семестр

 

Робоча програма складена
старшим викладачем,
представником у справах інтелектуальної власності
(патентним повіреним України)
Ващуком Я.П.

Робоча програма затвержена на засiданнi ___________________________

«____» ___________2000р., протокол № «___».


Хмельницький
2000

 

1.АНОТАЦIЯ

Курс «Право iнтелектуальної власностi» подається в повному об’ємi вивчення основ правового захисту iнтелектуальної власностi i має важливе теоретичне i практичне значення для пiдготовки висококвалiфiкованих спецiалiстiв до роботи в умовах перехiдного перiоду до цивiлiзованої ринкової економiки, базуючись на основних правових iнститутах авторського права i права промислової власностi. Одна iз особливостей перехiдного перiоду в тому, що довгий час поняття iнтелектуальної власностi в нашiй країнi практично взагалi було вiдсутнє, продукт iнтелектуальної працi був вiдчужений вiд його творця i фактичного власника. В 1992 роцi, прийняттям «Тимчасового положення про правову охорону об’єктiв промислової власностi та рацiоналiзаторських пропозицiй в Українi», вiдбулася законодавча констатацiя початку перiоду з новим режимом правової охорони iнтелектуальної власностi. А тому, однiєю iз важливих цiлей даного курсу є: навчання студентiв, майбутнiх правоохоронцiв, керiвникiв рiзних рiвнiв народного господарства, принципам охорони iнтелектуальної власностi, правилам володiння та розпорядження нею по нормах, що принятi в цивилiзованому свiтi, поведiнцi на ринку iнтелектуального продукту, яким необхiдно навчитися володiти як власнiстью в повному смислi слова, розпоряжатися як майном, одержувати дохiд iз нематерiальних активiв.
Курс «Право iнтелектуальної власностi» включає вивчення питання цивiльно-правового регулювання вiдносин, пов’язанних з творчою дiяльнiстью людини i двох основних роздiлiв права iнтелектуальної власностi: авторське право i право промислової власностi. В результатi вивчення курсу студенти повиннi:
— володiти питаннями цивiльно-правового регулювання вiдносин, пов’язанних з творчою дiяльнiстью;
— вмiти розрiзняти об’єкти iнтелектуальної власностi;
— знати порядок оформлення i захисту, умови передачi i об’єм прав в залежностi вiд виду цих об’єктiв;
— вмiти працювати з патентною iнформацiєю та документацiєю;
— знати i вмiти вести адмiнiстративний i судовий процес вирiшення спорiв по питання правового захисту об’єктiв iнтелектуальної власностi;
— вирiшувати проблеми захисту прав авторiв, знати суть, форми i способи захисту;
— приміняти рiзноманiтнi засоби направленi на укрiплення законностi в правозастосовнiй дiяльностi пiдприємств i органiзацiй;
— володiти прийомами мiжнародного права в областi правової охорони iнтелектуальної власностi;
— використовувати прийоми активiзацiї творчого мислення для рiшення винахiдницьких задач.
Оволодiння учбовим курсом «Право iнтелектуальної власностi» дає можливiсть спецiалiстам сприяти i володiти прийомами укрiплення правової основи державностi в країнi, охоронi прав i свобод громадян, розширенню їх реальних можливостей для використання своїх творчих сил та здiбностей, примiняти передбаченi законом засоби, якi забезпечують задоволення обгрунтованих потреб авторiв про признання належних їм прав, факт iснування яких неправомiрно заперечується або iгнорується.
Засвоєння студентами матерiалiв дисциплiни сприяє освоєнню та розвитку: науково-професiйної пiдготовки в областi права, зовнiшньо-економiчної дiяльностi, знання принципiв функцiонування ринку промислової власностi.
Вивчення вказаної дисциплiни передбачає попереднє ознайомлення iз загальноправовими та профiлюючими дисциплiнами даної спецiальностi.
Курс «Право iнтелектуальної власностi» пов’язаний з такими курсами, як «Цивiльне право», «Економiка пiдприємств», та iншими загально-юридичними та економiчними дисциплiнами i орiєнтований на безпосереднє використання набутих знань при судовому порядку вирiшення спорiв, зв’язанних з реалiзацiєю авторами представлених їм прав.
При формуваннi курсу використаний досвiд факультативного вивчення дисциплiни в українських i росiйських ВУЗах, використанi рекомендацiї Управлiння навчання, атестацiї i пiдвищення квалiфiкацiї патентних повiрених Державного патентного вiдомства України.
В процесi вивчення курсу здiйснюється поточний контроль, а по закiнченню курсу студенти складають залiк.

 

2.ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛIНИ

(Лек-цiй Се-мiн. Прак-тич. Самостійна роб.)
Цивiльно-правове регулювання вiдносин пов’язаних з творчою дiяльнiстю

Авторське право i сумiжнi права

Право на засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту

Право промислової власностi

Економiка i iнформацiйне забезпеченя процесу створення iнтелектуальної власностi

 

3.ЗМIСТ ЛЕКЦIЙ

Тема 1. Цивiльно-правове регулювання вiдносин, пов’язаних з творчою дiяльнiстю.
Лекцiя 1. Поняття творчої дiяльностi та iнтелектуальної власностi. Проблеми захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності в Україні. Національне законодавство у сфері охорони інтелектуальної власності, приведення його до міжнародних норм. Інфраструктура у сфері охорони інтелектуальної власності.
Лекцiя 2. Об’єкти iнтелектуальної власностi, їх класифiкацiя. Авторське право, право промислової власності та право на засоби індивідуалізації: спiльне i вiдмiнностi. Мiжнароднi органiзацiї i договори. Роль держави в регулюванні діяльності у сфері інтелектуальної власності.
Тема 2. Авторське право i сумiжнi права.
Лекцiя 3. Поняття i джерела авторського права. Об’єкти авторського права. Суб’єкти авторських вiдносин. Суб’єктивне авторське право, його змiст i межi. Колективне управлiння майновими правами. Практичні аспекти захисту авторських прав в Україні.
Лекцiя 4. Сумiжнi права. Об’єкти і суб’єкти суміжних прав. Поняття i види авторських договорiв. Захист авторських прав i сумiжних прав.
Тема 3. Право на засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг.
Лекцiя 5. Поняття та види знакiв для товарiв i послуг. Оформлення прав на знаки для товарiв i послуг. Права i обов’язки, що випливають iз свiдоцтва. Право на зазначення походження товарів. Право на фiрмове найменування.
Тема 4. Право промислової власностi.
Лекцiя 6. Право на винаходи, кориснi моделi, промисловi зразки. Об’єкти правової охорони. Суб’єкти прав на винаходи, кориснi моделi i промисловi зразки. Суб’єктивнi права на винаходи, кориснi моделi i промисловi зразки. Захист прав на винаходи, кориснi моделi i промисловi зразки.
Лекцiя 7. Право на рацiоналiзаторську пропозицiю. Право на науково-технiчну iнформацiю. Право на секрети виробництва (ноу-хау). Право на топографії інтегральних мікросхем. Право на селекцiйнi досягнення. Захист вiд недобросовiсної конкуренцiї.
Лекцiя 8. Захист патентних прав та відповідальність за їх порушення в міжнародній судовій практиці (Адміністративний порядок захисту прав. Судовий порядок захисту прав. Суди загальної юрисдикції. Патентний суд. Процедура розгляду суперечок. Цивільно-правова відповідальність. Кримінально-правова відповідальність. Відповідальність за порушення прав патентовласників).
Тема 5. Економiка i iнформацiйне забезпеченя процесу створення iнтелектуальної власностi.
Лекцiя 9. Оцiнка доцiльностi охорони iнтелектуальної власностi, вибiр форми охорони. Лiцензiйнi вiдношення. Патентна iнформацiя, комп’ютернi iнформацiйнi мережi. Рiшення винахiдницьких задач, активiзацiя творчого мислення.

 

4. ЗМIСТ СЕМIНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Заняття 1. Тема 1. Цивiльно-правове регулювання вiдносин, пов’язаних з творчою дiяльнiстю.
Основнi питання:
1. Поняття творчої дiяльностi та iнтелектуальної власностi. Види iнтелектуальної власностi.
2. Національне законодавство у сфері охорони інтелектуальної власності, приведення його до міжнародних норм.
3. Проблеми захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності в Україні.
4. Авторське право, право промислової власності та право на засоби індивідуалізації: спiльне i вiдмiнностi.
5. Мiжнароднi угоди в областi охорони iнтелектуальної власностi: Паризька i Євразiйська конвенцiї.
6. Міжнародні організації: Всесвiтня органiзацiя з питань iнтелектуальної власностi, Союз країн Договору міжнародної патентної кооперації (РСТ), Європейське патентне відомство.
7. Інфраструктура у сфері охорони інтелектуальної власності.
8. Самостійна робота: опрацювати основні закони по інтелектуальній власності.
Рекомендована лiтература
1) Конституцiя України. Ст. 41, 42, 54.
2) Цивiльний кодекс України. Ст. 517, 520-523.
3) Адмiнiстративний Кодекс України. Ст.164.
4) Кримiнальний Кодекс України. Ст.137.
5) Интеллектуальная собственность. Словарь-справочник.«Инфра»,М,1995.
6) Тимофеенко Л.П. Интеллектуальная собственность: проблемы правовой охраны и использования. К., 1996.
7) О.А.Пiдопригора i О.О.Пiдопригора. Право інтелектуальної власності в Україні. Навчальний посібник для юридичних факультетів. К., «Юрінком-Іртер», 1998.
8) Нормативнi документи про правову охорону об’єктiв промислової власностi в Українi. Держпатент, 1992.
9) Євразiйська патентна конвенцiя, «Iнновацiя», №10-95.
10)Григорьев А., Еременко В. ЕАПО — новый субъект международного права. «Интеллектуальная собственность», №9-10, 1996.
11)Парижская конвенция по вопросам охраны промышленной собственности. «Патенты и лицензии», 1992.
12) Мiжнароднi договори (участь України), «Iнновацiя», №1-96.
13)Паладій М. Ефективне використання інтелектуальних ресурсів нації — вимого часу. «Світ», №33, 2000.

Заняття 2. Тема 2. Авторське право i сумiжнi права.
Основнi питання:
1. Об’єкти авторського права, їх ознаки.
2. Об’єкти і суб’єкти сумiжних прав.
3. Особистi i майновi права. Авторська винагорода.
4. Суб’єкти авторських вiдносин. Співавтори.
5. Виникнення i здiйснення авторського права. Умови надання охорони твору авторським правом. Термiн охорони авторських i сумiжних прав.
6. Авторськi договори.
7. Способи цивiльно-правового захисту авторського права i сумiжних прав.
Рекомендована лiтература
1) Цивiльний кодекс України. Ст. 517, 520-523.
2) Закон України «Про авторське право та сумiжнi права», 1993.
3) Тимофеенко Л.П. О смежних правах.,К., 1996.
4) Адмiнiстративний Кодекс України. Ст.164.
5) Кримiнальний Кодекс України. Ст.137.
6) Интеллектуальная собственность. Словарь-справочник.«Инфра»,М,1995.
7) Тимофеенко Л.П. Интеллектуальная собственность: проблемы правовой охраны и использования. К., 1996.
8) Цивiльне право. За ред. О.А.Пiдопригори i Д.В.Бобрової. II частина. Навчальний посiбник для студентiв юридичних вузiв i факультетiв.«Вентурi», К., 1996.
9) Закон України «Про власнiсть». Ст.13, 41, 1991.
10) Авторское право Украины. Сборник нормативно-правовых актов. Агенство по защите прав авторов «Рес инкорпоралес». К, 1996.

Заняття 3. Тема 3.Право на засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг.
Основнi питання:
1. Поняття та види знакiв для товарiв i послуг. Вимоги до зображень знаків.
2. Оформлення прав на знаки для товарiв i послуг.
3. Права i обов’язки, що випливають iз свiдоцтва на товарний знак. Захист прав.
4. Право на на зазначення походження товарів.
5. Право на фiрмове найменування.
6. Право на науково-технiчну iнформацiю.
Рекомендована лiтература
1) Кримiнальний Кодекс України. Ст.137.
2) Закон України «Про охорону прав на знаки для товарiв i послуг»,1993.
3) Закон України «Про науково-технiчну iнформацiю», 1993.
4) Закон України «Про охорону прав на сорти рослин», 1995.
5) Нормативнi документи про правову охорону об’єктiв промислової власностi в Українi. Держпатент, 1992.
6) Цивiльний кодекс України. Ст. 517, 520-523.
7) Интеллектуальная собственность. Словарь-справочник.«Инфра»,М,1995.
8) Тимофеенко Л.П. Интеллектуальная собственность: проблемы правовой охраны и использования. К., 1996.
9) Цивiльне право. За ред. О.А.Пiдопригори i Д.В.Бобрової. II частина. Навчальний посiбник для студентiв юридичних вузiв i факультетiв.«Вентурi», К., 1996.

Заняття 4. Тема 4. Право промислової власностi.
Основнi питання:
1. Право на винаходи, кориснi моделi, промисловi зразки. Об’єкти правової охорони.
2. Суб’єкти прав на винаходи, кориснi моделi i промисловi зразки, їх особисті і майнові права.
3. Оформлення прав на винаходи, кориснi моделi i промисловi зразки.
4. Захист прав на винаходи, кориснi моделi i промисловi зразки.
5. Право на рацiоналiзаторську пропозицiю.
6. Право на секрети виробництва (ноу-хау).
Рекомендована лiтература
1) Адмiнiстративний Кодекс України. Ст.164.
2) Интеллектуальная собственность. Сборник типових договоров.М.,1995.
3) Закон України «Про охорону прав на винаходи i кориснi моделi», 1993.
4) Закон України «Про охорону прав на промисловi зразки», 1993.
5) Закон України «Про захист вiд недобросовiсної конкуренцiї», 1996.
6) Цивiльний кодекс України. Ст. 517, 520-523.
7) Кримiнальний Кодекс України. Ст.137.
8) Интеллектуальная собственность. Словарь-справочник.«Инфра»,М,1995.
9) Тимофеенко Л.П. Интеллектуальная собственность: проблемы правовой охраны и использования. К., 1996.
10) Цивiльне право. За ред. О.А.Пiдопригори i Д.В.Бобрової. II частина. Навчальний посiбник для студентiв юридичних вузiв i факультетiв.«Вентурi», К., 1996.
11) Корзников А. Спори о квалификации объектов промышленной собственности. «Патенты и лицензии», №10, 1996.
12) Методические рекомендации по патентованию изобретений в иностранных государствах. Госпатент, 1995.

 

5. ЗМIСТ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Заняття 1. Тема 2. Авторське право i сумiжнi права.
1. Ознайомлення з видами охоронних документiв.
2. Квалiфiкацiя об’єктiв правової охорони.
3. Оформлення заявки на реєстрацiю твору в ДДІВ.
4. Оформлення авторського договору.
Завдання для самостiйної роботи
1. Провести аналiз можливих порушень авторського права, сумiжних прав на пiдприємствi (в мiстi, на ринку, в рекламi). Навести приклади, привести аргументацiю.
2. Освоїти класифiкатор рiзновидiв об’єктiв iнтелектуальної власностi.
3. Вивчити Закон України «Про авторське право та сумiжнi права».
Лiтература
1. Закон України «Про авторське право та сумiжнi права», 1993.
2. Положення про державну реєстрацiю прав автора на твори науки, лiтератури i мистецтва. Постанова КМУ №532 вiд 18.07.95.
3. Интеллектуальная собственность. Сборник типових договоров.М.,1995.
4. О.А.Пiдопригора i О.О.Пiдопригора. Право інтелектуальної власності в Україні. Навчальний посібник для юридичних факультетів. К., «Юрінком-Іртер», 1998.

Заняття 2. Тема 3. Право на засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг.
1. Тестовий контроль самостiйної роботи.
2. Оформлення заявки на реєстрацiю товарного знака.
3. Аналiз зображень на вiдповiднiсть вимогам до товарних знакiв.
4. Змiст та користування бюлетнем «Промислова власнiсть».
5. Розгляд i аналiз прикладiв судових процесiв по фактах порушення авторських i патентних прав в Українi i закордоном.
6. Оформлення позовної заяви на факт порушення патентних прав i проведення навчального судового процесу по розгляду цього порушення.
Завдання для самостiйної роботи
1. Вивчити Закон України «Про захист вiд недобросовiсної конкуренцiї».
2. Провести аналiз можливих порушень правил чесної конкуренцiї на ринку, в рекламi. Навести приклад, привести аргументацiю.
Лiтература
1. Закон України «Про захист вiд недобросовiсної конкуренцiї», 1996.
2. Закон України «Про науково-технiчну iнформацiю», 1993.
3. Андрощук Г. Разрешение споров в области интеллектуальной собственности. «Бизнес Информ», №20, 1996.

Заняття 3. Тема 4. Право промислової власностi.
1. Тестовий контроль самостiйної роботи.
2. Пiдготовка комплекту заявочної документацiї на винахiд.
3. Аналiз формули винаходу — юридично значимої частини опису.
4. Аналіз діаграми сроків розгляду заявки і дії патенту на винахід.
Завдання для самостiйної роботи
1. Вивчити Закон України «Про охорону прав на винаходи i кориснi моделi» в дiаграмi строкiв розгляду заявки i дiї патенту на винахiд.
2. Скласти формулу винаходу вiдповiдно до iндивiдуального завдання.
3. Вивчити Закон України «Про охорону прав на знаки для товарiв i послуг».
4. Розробити товарний знак для своєї фiрми.
Лiтература
1. Закон України «Про охорону прав на винаходи i кориснi моделi», 1993.
2. Правила складання та подання заявки на видачу патенту на винахiд i корисну модель. Держпатент, «Iнновацiя», №10-95.
3. «Промислова власнiсть», Бюлетень, Держпатент.
4. Подготовка и оформление заявок на изобретения. ВНИИПИ, М., 1987.
5. Закон України «Про охорону прав на знаки для товарiв i послуг»,1993.
6. Правила складання та подання заявки на реєстрацiю знака для товарiв i послуг. Держпатент, 1994.

 

6. ЛIТЕРАТУРА ДЛЯ ПОГЛИБЛЕНОГО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛIНИ

6.1.Основна література
1. О.А.Пiдопригора i О.О.Пiдопригора. Право інтелектуальної власності в Україні. Навчальний посібник для юридичних факультетів. К., «Юрінком-Іртер», 1998.
2. Цивiльне право. За ред. О.А.Пiдопригори i Д.В.Бобрової. II частина. Навчальний посiбник для студентiв юридичних вузiв i факультетiв.«Вентурi», К., 1996.
3. Авторское право Украины. Сборник нормативно-правовых актов. Агенство по защите прав авторов «Рес инкорпоралес». К, 1996.
4. Интелектуальная собственность в Украине: правовые основы и практика. В 4-х томах. К., «Ін Юре», 1999:
— Том 1. Право интеллектуальной собственности.
— Том 2. Авторское право и смежние права.
— Том 3. Промышленная собственность.
— Том 4. Оценка интеллектуальной собственности. Бухгалтерский учет и налогообложение.

6.2.Дерективнi документи
1) Закон України «Про авторське право та сумiжнi права», 1993.
2) Закон України «Про охорону прав на винаходи i кориснi моделi», 1993.
3) Закон України «Про охорону прав на знаки для товарiв i послуг»,1993.
4) Закон України «Про охорону прав на промисловi зразки», 1993.
5) Закон України «Про захист вiд недобросовiсної конкуренцiї», 1996.
6) Закон України «Про охорону прав на сорти рослин», 1995.
7) Закон України «Про науково-технiчну iнформацiю», 1993.
8) Закон України «Про охорону прав на топографії інтегральних схем», 1997.
9) Закон України.«Про охорону прав на зазначення походження товарів», 1999.
10) Закон України «Про власнiсть». Ст. 1991.
11) Закон України «Про обмеження монополiзму та недопущення недобросовiсної конкуренцiї у пiдриємницькiй дiяльностi», 1992.
12) Закон України «Про рекламу», 1996.
13) Законодавства країн свiту. Держпатент, 1995.
14) Патентный закон Российской Федерации.«Российская газета»,14.10.92
15) Тимчасове положення про правову охорону об’єктiв промислової власностi та рацiоналiзаторських пропозицiй в Українi. Затв. Указом Президента України вiд 18.09.92 №479.

6.3. Методичнi матерiали
1) Подача международной заявки по процедуре РСТ. Держпатент, 1995.
2) Тимофеенко Л.П. Интеллектуальная собственность: проблемы правовой охраны и использования. К., 1996.
3) Методические рекомендации по патентованию изобретений в иностранных государствах. Госпатент, 1995.
4) Тимофеенко Л.П. Охрана прав на интеллектуальную собственность. «Заря»,К., 1994.
5) Шалито Н.Б. Защита прав авторов открытий, изобретений, рационализаторских предложений и промишленных образцов. Учебное пособие. ВНИИПИ,М., 1987.
6) Нормативнi документи про правову охорону об’єктiв промислової власностi в Українi. Держпатент, 1992.
7) Бюлетенi «Промислова власнiсть». Держпатент, з 1993 року.
8) Азбука авторского права. «Юридическая литература», М., 1995.
6.4. Перiодичнi видання
1) «Iнтелектуальна власність», ДДІВ, Київ, з 1999 р.
2) «Закон i бiзнес», Київ.
3) «Бизнес Информ», Харьков.
5) «Промислова власнiсть», Бюлетень, ДДІВ.
6) «Дiло», Київ.
7) «Галицькi контракти», Львiв.
6) «Интеллектуальная собственность», Российская Федерация.
7) «Патенты и лицензии», Российская Федерация.
8) Iнформацiйно-пошукова система «Законодавство». Бази «ЗАКОН», «КОДЕКСИ». Версiя 3.30.002. Iнформацiйно-аналiтичний центр «Лiга», 1995.
9) «Юридичний вiсник України», Київ.

 

7. ПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТIЙНОГО I РУБIЖНОГО КОНТРОЛЮ

1. Що дає пiдстави для судового захисту автор. права i сумiжних прав?
2. Якi об’єкти iнтелектуальної власностi є контрафактними?
3. Способи цивiльно-правового захисту автор. права i сумiжних прав.
4. Вiдшкудування збиткiв за порушення автор. права i сумiжних прав.
5. Яка iсторiя створення Всесвiтньої конвенцiї про авторське право?
6. Що таке «примусова лiцензiя»?
7. Чи iснують межi авторсько-правової охорони?
8. Як вибрати назву фiрми i її захистити, не порушуючи чужих прав?
9. Що таке «товарний знак»(знак для товарiв i послуг), яким вимогам вiн повинен вiдповiдати i як здiйснити його державну реєстрацiю?
10. Що таке недобросовiсна конкуренцiя i як з нею боротися?
11. Як i для чого одержувати патент на винахiд?
12. Що таке авторське право i як його з вигодою реалiзувати?
13. Що таке сумiжнi права?
14. Що таке авторський договiр i його форма?
15. Що таке виключне право i його використання автором iнтелектуальної власностi?
16. В яких випадках технiчну новинку захищати в режимi «ноу-хау» чи патентом на винахiд, корисну модель чи промисловий зразок?
17. Що таке промислова власнiсть? Об’єкти промислової власностi.
18. Як захистити комп’ютерну програму?
19. Чи оподатковується винагорода та премiя за винахiд, рацпропозицiю?
20. Що таке недобросовiсна реклама i як її припинити?
21. Як вiрно оформити документи на технiчне «ноу-хау»?
22. Якi пiльги (в оподаткуваннi та iн.) передбаченi законодавством за впровадження технiчних новинок?
23. Де навчають винахiдництву, наукова та методична лiтература по цiй проблемi?
24. Чи обовязкова наявність товарного знака на підприємстві?
25. Чи обовязково необхідно треєструвати товарний знак?
26. Що таке фальсифікований товарний знак?
27.Привести приклади наіменування місця погодження товару.

 

8. ПИТАННЯ НА ЗАЛIК

1. Поняття творчої дiяльностi та iнтелектуальної власностi.
2. Види iнтелектуальної власностi, промислова власнiсть. Класифiкацiя об’єктiв iнтелектуальної власностi.
3. Закони авторського і патентного права.
4. Авторське та патентне право: спiльне i вiдмiнностi.
5. Мiжнароднi угоди про охорону iнтелектуальної власностi.
6. Парижська конвенцiя, основнi принципи.
7. Мiжнароднi органiзацiї по питаннях iнтелектуальної власностi.
8. Роль держави в регулюванні діяльності у сфері інтелектуальної власності.
9. Види iнтелектуальної власностi, якi охороняються в Українi.
10. Об’єкти авторського права. Суб’єкти авторських вiдносин.
11. Способи цивiльно-правового захисту авторського права i сумiжних прав.
12. Майновi і особистi права автора твору.
13. Сумiжнi права. Об’єкти і суб’єкти суміжних прав.
14. Передача авторського права. Авторськi договори.
15. Способи цивiльно-правового захисту автор. права i сумiжних прав.
16. Визначення винаходу, правова його охорона.
17. Визначення корисної моделi, правова її охорона.
18. Визначення промислового зразку, правова його охорона.
19. Захист прав на винаходи, кориснi моделi i промисловi зразки.
20. Процедура оформлення патентних прав.
21. Порушення патентних прав, контроль за порушеннями.
22. Вимоги до зображень, що реєструються як товарнi знаки.
23. Оформлення прав на знаки для товарiв i послуг.
24. Право на рацiоналiзаторську пропозицiю.
25. Право на науково-технiчну iнформацiю.
26. Право на секрети виробництва (ноу-хау).
27. Право на селекцiйнi досягнення.
28. Право на зазначення походження товарів.
29. Право на фiрмове найменування.
30. Поняття недобросовiсної конкуренцiї, боротьба з нею.
31. Право на топографії інтегральних мікросхем.
32. Захист патентних прав в міжнародній судовій практиці.
33. Відповідальність за порушення патентних прав в міжнародній судовій практиці.
34. Патентний суд в зарубіжних державах.
35. Оцiнка доцiльностi охорони iнтелектуальної власностi, вибiр форми охорони.
36. Лiцензiйнi вiдношення, види лiцензiй.
37. Патентна iнформацiя, комп’ютернi iнформацiйнi мережi.
38. Рiшення винахiдницьких задач, активiзацiя творчого мислення.

© ,Ващук,2000

джерело: Інтернет-сайт «ВЯПат»
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100