На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У світі діє понад 5,8 млн. патентів і кожний день подається 2 тис. патентних заявок, в Україні зареєстровано 86 тис. патентів на винаходи
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

21. Що повинно робити ваше МСП для врегулювання суперечок, зв’язаних з інтелектуальною власністю?

2004-08-06
Всесвітня організація інтелектуальної власності

(див. початок)

 

...

Чим більш цінними є активи інтелектуальної власності вашого МСП, тим більше імовірно, що інші захочуть скористатися ними, і, якщо можливо, не сплативши вам при цьому. Чи розробили ви стратегію запобігання таких дій? Якщо незважаючи на ваші активні зусилля, хто-небудь імітує, копіює або порушує права інтелектуальної власності вашого МСП без вашого дозволу, то як вам тоді необхідно поступати? Які ваші можливі дії? Як ви оцінюєте витрати і вигоди різних альтернативних рішень? Або ви просто поспішите звернутися в суд?

Ви звичайно можете «зневажити» порушенням прав інтелектуальної власності вашого МСП, якщо зниження доходів, продажів або прибутку представляється вам досить незначним. Якщо масштаб порушень є досить істотним або може незабаром стати таким, то тоді ви повинні якомога швидше визначити винних і діяти у відношенні них негайно, але методично. В іншій ситуації, однак, вас самих можуть звинуватити в крадіжці або порушенні прав інтелектуальної власності якої-небудь іншої особи, навмисне або не навмисне.

В обох випадках, перш ніж прийняти які-небудь офіційні міри було б розумним порадитися з фахівцем, компетентним в області інтелектуальної власності, щоб більш точно визначити імовірність сприятливого для вашого МСП результату при як можна менших витратах. Витрати можуть бути розраховані з урахуванням часу, що може знадобитися для досягнення такого рішення, мита і гонорару, що ви будете повинні заплатити судові і вашому адвокатові, і прямих і непрямих витрат на будь-які можливі альтернативні дії, що вам доведеться почати у випадку негативного рішення. Вам також слід оцінити шанси можливого виграшу в цій справі, суму компенсації і відшкодування збитку, що ви розумно очікуєте одержати від боку-порушника, а також імовірність і ступінь виплати гонорару адвокатові у випадку остаточного рішення у вашу користь.

Очевидно, що для врегулювання такого роду ситуацій потрібно ретельно зважити усі за і проти різних альтернативних дій.

АРБІТРАЖ І ПОСЕРЕДНИЦТВО

У багатьох випадках найбільш дорогим шляхом врегулювання порушень прав може бути розгляд у суді, компетентному розглядати дане питання, зокрема, коли права ІВ вашого МСП були порушені цілим рядом «конкурентів» у межах однієї і тієї ж або різних юрисдикцій. В останньому випадку вашому МСП прийдеться захищати свої права в різних місцях, у різних судах. З цієї причини ви, можливо, захочете скористатися альтернативним механізмом врегулювання спорів, що, як правило, є менш дорогим і менш витратним з погляду часу для вашого МСП. Більш того, перевага посередництва полягає в тому, що часто воно допомагає вам зберегти гарні ділові відносини з іншим підприємством, з яким ваше МСП можливо захоче співробітничати в майбутньому.
Судові позови чи альтернативні шляхи врегулювання спорів?

У залежності від істоти вашої справи посередництво (або примирення) і/або арбітраж можуть бути гарною альтернативою судовому розглядові. Ці альтернативні варіанти звичайно маються лише в тих випадках, коли спір із приводу прав ІВ відбувається між сторонами якого-небудь контракту, наприклад між ліцензіаром і ліцензіатом, або між партнерами спільного підприємства, що погодилися віддати перевагу посередництву і/або арбітражеві, а не розглядові справи в компетентному суді. Досить розумно передбачити можливість виникнення суперечки і вказати засоби його врегулювання в момент складання первісного контракту. Після того як суперечка виникла — значно сутужніше, а іноді навіть неможливо дійти згоди про врегулювання суперечки за допомогою посередництва або арбітражу. Однак ваше МСП можливо побажає звернутися до Центра ВОІВ по арбітражі і посередництву з проханням установити контакт з іншим підприємством-стороною в цій суперечці, щоб допомогти сторонам домовитися про винесення суперечки на розгляд Центра відповідно до Правил ВОІВ по посередництву, арбітражеві і прискореному арбітражеві. Часте посередництво й арбітраж є гарною заміною або, принаймні у випадку посередництва, менш дорогою прелюдією офіційного розгляду. У рамках своєї ділової стратегії ваше МСП поступило б правильно, включивши відповідні положення в угоди для того, щоб передбачався варіант врегулювання спорів в сфері ІВ насамперед (і можливо тільки лише) за допомогою посередництва або арбітражу, якщо необхідно, у належний час.
Центр ВОІВ по арбітражу і посередництву

Серед цілого ряду установ, до яких ваше МСП може звернутися з проханням про допомогу у врегулюванні своєї суперечки без судового розгляду, Центр ВОІВ по арбітражу і посередництву є саме тією установою, що робить різноманітні послуги у врегулюванні комерційних суперечок між приватними підприємствами, включаючи МСП. Центр досяг особливих успіхів у врегулюванні спорів, що стосуються назв доменів.

На веб-сайті Центру ВОІВ по арбітражу и посередництву детально описуються переваги посередництва і/або арбітражу і його різних послуг.

ЗАХИСТ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ВАШОГО МСП

Придбання і збереження прав інтелектуальної власності є безглуздим, якщо ці права не можуть бути захищені на ринку. Саме погроза захисних дій дозволяє експлуатувати право інтелектуальної власності як комерційний актив. Якщо розглядати цю проблему в даному контексті, то існування ефективного режиму захисту стає найважливішим аспектом добре діючої системи ІВ.


Навіщо захищати права ІВ

Основна мета придбання охорони ІВ полягає в тому, щоб дозволити вашому МСП скористатися результатами тих винаходів і досягнень ваших службовців, що привели до появи прав ІВ у вашого МСП. Його активи ІВ можуть бути корисними лише в тому випадку, якщо придбані права ІВ можуть бути захищені. У противному випадку, особи, що порушують ваші права або займаються контрафакцією, завжди зможуть скористатися відсутністю ефективного захисного механізму для того, щоб витягти користь від вашої роботи. Коротше кажучи, захист прав ІВ є досить важливою для вашого МСП, для того щоб:

  • Зберегти юридичну чинність ваших прав ІВ у відповідному державному органі.
  • Попередити порушення на ринку, для того щоб уникнути збитку, у тому числі збитку гудвіл або репутації.
  • Одержати компенсацію за фактичний збиток, наприклад втрати в прибутку, що стали результатом порушення ваших прав на ринку.

ЗАХИСТ ПРАВ — ЧИЯ ЦЕ ІНІЦІАТИВА?

Тягар захисту прав ІВ головним чином лежить на власнику таких прав. Ваше МСП як власник прав ІВ саме повинне виявити будь-яке порушення своїх прав ІВ або контрафакцію і вирішити про характер підлягаючому вживанню заходів. У той час як у більшості випадків ви збуджуєте розгляд у цивільному суді, у випадку підробки або піратства ви можете розглянути питання про порушення карної процедури, якщо такий варіант у вас мається.

Однак створення установ, що сприяють захистові прав інтелектуальної власності, входить у компетенцію національних урядів. Судові органи, і в деяких випадках такі адміністративні органи як відомства інтелектуальної власності або митних органів, — це ті урядові заклади, що повинні розглядати випадки порушення прав або випадки підробки. Якщо вживання заходів на границі з метою припинення імпорту товарів з підробленим товарним знаком або піратськими товарами є можливим, митні влади повинні відігравати важливу роль у захисті інтелектуальної власності вашої країни на своїй границі. Відповідно до положень застосовуваного законодавства митні влади повинні вживати заходів по своїй власній ініціативі або на прохання правовласника або виконувати накази суду. Крім того, у деяких країнах маються промислові асоціації, що роблять допомогу своїм членам у захисті їхніх прав інтелектуальної власності (див. http://www.bsa.org або http://www.riaa.com/index.cfm).

НАЯВНІСТЬ ПРОЦЕДУР ЗАХИСТУ

Угода по торговельних аспектах прав інтелектуальної власності (Угода ТРІПС) зобов’язує членів Всесвітньої торгової організації (промислово-розвинуті країни і багато країн, що розвиваються) забезпечити запропоновані механізми захисту прав інтелектуальної власності. Відповідні положення Угоди ТРІПС прагнуть забезпечити, щоб цивільні, адміністративні і кримінальні процедури і засоби захисту відповідали запропонованим мінімальним стандартам у відношенні доказів і наявності судових заборон, відшкодування збитків, інших засобів судового захисту, права на інформацію, відшкодування збитку відповідачеві й адміністративним процедурам.

Для вашого МСП, як власника права ІВ, винятково важливо знати, що судові влади у великому числі країн наділені повноваженнями віддавати наказ про прийняття термінових і ефективних заходів, націлених на припинення передбачуваного порушення прав.

Щоб запобігти імпорт контрафактного товарного знаку або піратських товарів, власник права в багатьох країнах може домогтися через національні митні влади вживання заходів на границі (на міжнародній границі). Як власник права ІВ ваше МСП може одержати допомогу від митної влади на границі; оскільки в іншому випадку вам довелося б мати справу з багатьма порушниками після того, як товари були б пущені в оборот у країні.

Більш докладну інформацію про Угоду ТРІПС див. http://www.wto.or/english/tratop_e/trips_e/intel2_e.htm

ЯК ВИ ЗАХИЩАЄТЕ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ВАШОГО МСП?

Завжди корисно і навіть необхідно проконсультуватися з експертом після того як ви знайшли, що хто-небудь порушив ваші права ІВ.

Щоб уникнути заморожування обмежених фінансових і людських ресурсів вашого МСП у рамках офіційного розгляду, відразу ж після виявлення вами порушення ким-небудь прав інтелектуальної власності вашого МСП ви повинні насамперед направити лист (звичайно відомий як лист «про заклик до припинення і відмовленню від дій») передбачуваному порушникові, що інформує його/її про можливе існування конфлікту між правами ІВ вашого МСП і його/її діяльністю (с указівкою точної сфери конфлікту) і запропонувати обговорити можливе рішення цієї проблеми.

При складанні вищевказаного листа рекомендується скористатися допомогою адвоката для того, щоб уникнути порушення судового розгляду передбачуваним порушником, що затверджує, що ніякого порушення прав не відбулося і не передбачається. Часто така процедура є ефективною у випадку ненавмисного порушення, оскільки порушник у більшості таких випадків або припинить свою діяльність, або погодиться провести переговори про заключення ліцензійної угоди.

Якщо ви зштовхнулися з навмисним порушенням, включаючи зокрема підробку і піратство, ми рекомендуємо вам удатися до допомоги правоохоронних органів для того, щоб застати зненацька порушника в його/її службових приміщеннях, запобігти порушення і зберегти відповідні докази передбачуваного порушення прав. Крім того, компетентні судові влади можуть змусити порушника інформувати вас про особистості третіх осіб, втягнутих у виробництво і поширення товарів або послуг, зв’язаних з порушенням прав і про їхні канали поширення. Як ефективні засоби стримування проти правопорушень судові влади можуть на прохання вашого МСП винести постанову про знищення неправомірно зроблених товарів або їхньому збуті за рамками комерційних каналів без якої-небудь компенсації.

Якщо по тій або іншій причині ваше МСП має намір уникнути судового розгляду, ви можете розглянути питання про використання наявних альтернативних механізмів врегулювання суперечки, таких як арбітраж або посередництво (див. Арбітраж і посредництво»).

джерело: Интеллектуальная собственность для бизнеса. Малые и средние предприятия (МСП)
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100