На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Сила інтелекту не в тому, щоб все знати, а в тому щоб знати, де в даний момент можна знайти необхідну інформацію
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Технологічний інкубатор. Складові успіху і їх залежність від впливу аналітичних методів ТРИЗ і АРИЗ

2013-10-12
Андрій ( Гавріель ) Лівшиць

Теза про те , що економічний і соціальний успіх будь-якого суспільства можуть забезпечити успіхи в інноваційному розвитку вже давно не потребує доказів . При цьому з усього різноманіття шляхів і напрямків такого розвитку для будь-якого суспільства виключно важким є селекція найбільш відповідного і ефективного шляху

Зараз з повною впевненістю можна констатувати той факт , що для інноваційного розвитку суспільства знайдено організаційне рішення , яке продовжуючи свою оптимізацію , модифікацію та удосконалення , є , якщо судити по перших результатах , найбільш обнадійливим і перспективним

Таким рішенням є організація так званих технологічних інкубаторів в рамках яких нові ідеї викристалізовуються і доводяться до певного ринком рівня досконалості і комерційної готовності

Це явище в технологічному розвитку суспільства виникло 20 років тому в Ізраїлі , в момент після розпаду Радянського Союзу , коли тисячі колишніх радянських фахівців , зі своїми ідеями і нездійсненими в умовах соціалізму надіями , влилися в армію шукають виходу своєї технічної та комерційної ініціативи людей

У цей же час у країнах заходу починалася ера високих технологій і прибуття свіжих фахівців , добре підготовлених професійно і є носіями високої технічної культури і продуктивних професійних навичок , дозволило на початку цього процесу правильно сформулювати основні цілі та завдання для організації перших інноваційних структур , які назвали по аналогією з теплицями в яких в тепличних умовах вирощуються теплолюбні рослини , технологічними теплицями , надалі перейменованими в технологічні інкубатори

Дуже показовим для багатьох фахівців , наприклад в Україні , є приклад вихідців з України , які показали , що їх рівень підготовки і рівень їх інноваційної комерційної ініціативи є гарантією екстраординарного успіху

Наведу один з таких прикладів:

Йосі Варді, людина, яка стояла за творцями ICQ і багатьох інших успішних старт- апів , був єдиним інвестором , повірили в проект репатріантів з України братів Алекса і Віталія Сирота.

Саме він є найбільшим інвестором і завдяки йому в старт- ап FoxyTunes погодилася вкласти свої гроші група американських інвесторів.

В інтерв'ю газеті " Глобс " Варді озвучив свою впевненість у майбутньому братів Сирота , заявивши , що " буде благати дозволити йому інвестувати в їх наступні проекти " .
"Для мене було честю працювати з Віталієм і Алексом . Вони не тільки закохані в інтернет , вони професіонали з великої літери. Я впевнений , що їх талант проявить себе ще не раз " , - розповів відомий підприємець.

Повна інформація по угоді ще не опубліковано , проте, за деякими даними , в проект було вкладено всього 3 мільйони доларів , що обернулися в результаті більш , ніж десятиразової прибутком .

За словами Віталія Сироти , який відповідав за адміністративні питання , на початку шляху вони зверталися в кілька ризикових фондів, що працюють із старт - апамі , але там їх пропозицію нікого не зацікавило. Єдиним , хто повірив , був Йосі Варді, і саме він звів їх з Yahoo .

Тим часом , газета " Едіот Ахронот" повідомляє , що прибуток від угоди , яку отримають братися Сирота , Йосі Варді та інші інвестори , може значно зрости , якщо компанія Microsoft придбає Yahoo або укладе з нею стратегічний договір про партнерство.

З великою часткою ймовірності можна стверджувати , що частина угоди буде оплачена акціями Yahoo , вартість яких значно зросте у випадку подібного розвитку подій.
Цей приклад говорить про те , що виключно важливо почати працювати з генераторами ідей на самому початку їх творчого шляху

В одному з номерів газети " Глобс " опублікована стаття, присвячена компанії Startup - seed , головна мета якої - допомога та підтримка підприємців у сфері високих технологій у віці від 14 до 21 року.

В Ізраїлі ( Ізраїль це тільки один з прикладів , то ж в плані потенціалу можна сказати і про Україну ) багато молодих фахівців хай-тека , що працюють над новими концепціями та технологіями , проте більшість з них не здатні довести свої ідеї до стану готового товару з - за відсутності фінансування і здоровою нахабства , пише " Глобс " .

У першу чергу це стосується тих , у кого просто не вистачає життєвого досвіду - підлітків віком від 14 до 21 року. Саме для них компанія Startup - seeds , заснована в жовтні 2007 року і повністю належить Національному музею науки , техніки і космосу в Хайфі , створила спеціальну програму підтримки.

За словами генерального директора компанії Амі Бен - Басата , Startup - seeds прагне " підтримати ефект іскри серед молоді , і створити для юних підприємців щось на зразок технологічної теплиці " .

У рамках програми будь-який підліток , який вважає , що у нього є життєздатна ідея , може зайти на сайт компанії , і описати свою пропозицію . Всі ідеї проходять попередню перевірку , після чого більш вдалі ініціативи виносяться на розгляд комісії.

Якщо мова йде про нову технологію або революційній ідеї , здатної завоювати місце на ринку , її автору допомагають створити старт- ап . Якщо ж мова йде про більш прості ідеях , таких , як нова хороша інтернет- аплікація , до її творцеві приставляють на три місяці персонального ментора з провідних ізраїльських хай- тек фахівців і грант у розмірі 1-3 тисяч доларів. В обох випадках усі права на ідею , а в разі успіху - і доходи , залишаються у її автора .

Така інноваційна інфраструктура дозволяє будь-якому здатному і шукає індивідууму досить швидко дозріти для серйозного проекту , але найголовніше це формування інноваційного духу і впевненості в собі у талановитих людей
Ця обставина не залишається непоміченим

Наведу тільки кілька прикладів:

Південнокорейський концерн Samsung повідомив увечері в середу , 9 жовтня , в ході заходу Samsung Global Innovation про відкриття в Ізраїлі " теплиці " для стартап -компаній.
"Теплиця" , яка почне працювати в районі Алмазної біржі в Рамат- Гані в першій половині 2014 року, прийме до 10 стартапів .

Представники концерну підкреслили , що мають намір супроводжувати роботу творців стартапів з самих ранніх етапів. При цьому , на відміну від інших схожих проектів , стартапи НЕ будуть обмежені в часі , яке вони зможуть провести " під крилом " концерну , повідомляє The Marker .

Крім того , керівництво Samsung повідомило про вкладення коштів в ізраїльський стартап Mantis Vision , що розробляє технології тривимірної відеозйомки в русі. Обсяг вкладених коштів не повідомляється.

Німецька фармацевтична корпорація Merck відкриває в Явне " теплицю " для старт- ап компаній та науково -дослідних груп, що працюють у сфері біотехнологій.

Merck , один зі світових лідерів на ринку фармакології , надасть підприємцям первинне фінансування та наукову інфраструктуру. "Теплиця" буде розташовуватися на площі в 600 кв.м. в комплексі "Інтер- Лаб" в промисловій зоні Явне .

У найближчі шість років корпорація вкладе в " теплицю " 10 мільйонів євро. Учасники програми будуть відбиратися у відповідності зі стратегією Merck - Serono , біофармацевтичного крила німецької корпорації .

Корпорація eBay , що володіє однойменним інтернет- аукціоном і системою електронних платежів Paypal , відкриває " теплицю " для старт- ап компаній, що працюють в сфері онлайн -торгівлі , соціальних мереж та роботи з великими даними.

Як повідомляє " Калькаліст " , нова " теплиця " буде відкрита в будівлі колишнього меблевого магазину Kika в промисловій зоні Поліг у Нетанії .

Планується , що інноваційний центр eBay почне свою роботу до кінця 2013 року. На поточний момент корпорація зайнята пошуком бажаючих взяти участь у проекті старт- ап компаній.

За словами заступника гендиректора eBay з інформаційних систем ізраїльтянина Амита Маніпаза , основний упор буде робитися на роботу з штучним інтелектом , аналіз і структурування великих обсягів інформації , візуалізацію даних , соціальне моделювання і так далі.

Після всього сказаного залишається питання , - чому відомі в усьому світі компанії створюють технологічні інкубатори не в себе вдома , а в крихітній країні з великими проблемами в безпеці і з дуже обмеженими ринковими ресурсами

Нижче пропонується коротка інформація про структуру, діяльність , наукових і виробничих зв'язках діючих технологічних інкубаторів , які пояснюють прийняття таких рішень :
Державні структури , призначені для організації , фінансування та допомоги у виході інноваційних проектів на самостійний шлях у бурхливому комерційному море

Технологічні інкубатори знаходяться у віданні міністерства промисловості і торгівлі , міністерства енергетики та частково міністерства сільського господарства

Всі зазначені міністерства мають спеціальний бюджет для фінансування діяльності технологічних інкубаторів , причому мається спеціальний бюджет для інвестування безпосередньо в проект і спеціальний бюджет для фінансування менеджменту проектів

Головний Вчений міністерства промисловості і торгівлі:

Така посада і відповідний відділ існують для надання методичної допомоги технологічним інкубаторів та селекції та контролю проектів у технологічних інкубаторах

У відділі Головного Вченої розгорнуті підрозділи та групи високопрофесійних експертів як штатних так і позаштатних і вони несуть основне навантаження і відповідно несуть персональну відповідальність за проекти , які вони рекомендують для включення до тематичного плану технологічних інкубаторів

За кожним з експертів закріплені по кілька проектів у різних інкубаторах і кожен експерт є ключовою фігурою в контролі та фінансуванні цих проектів

інститут експорту:

Інститут експорту надає проектам в технологічних інкубаторах всю необхідну методичну та інформаційну допомогу ; Крім того інститут експорту надає на конкурсній основі великі гранти (близько 120 тисяч доларів) для найбільш перспективних для експорту проектів

Інститут також допомагає у випуску проспектів та інших інформаційних матеріалів , а також просуває на світові ринки новостворені інноваційні продукти

Державний інститут стандартів:

Так як відповідність міжнародним стандартам є одним з основних умов для просування інноваційного продукту на ринок , склалася стійка практика постійного співробітництва та кооперації технологічних інкубаторів з інститутом стандартів

Не останню роль в цьому також грає бездоганна якість оцінки і контролю технічної характеристики інноваційних продуктів , яке виконується в лабораторіях інституту стандартів на найсучаснішому і ефективному контрольно - вимірювальному обладнанні

Вартість таких послуг для технологічних інкубаторів є символічною , що допомагає використовувати бюджет проектів більш ефективно і в кінцевому рахунку приваблює навіть такі великі і багаті корпорації , які можуть реструктурувати бюджети старт- апів і спрямувати кошти на вирішення найбільш важливих і ключових проблем

Комерційні випробувальні лабораторії:

Існує , поряд з інститутом стандартів , також мережа комерційних випробувальних лабораторій , які можуть здійснити випробування інноваційного продукту відповідно до діючих стандартів , не прийнятими , наприклад в Європі

Також іноді стандарти відповідають міжнародним , наприклад заходам ваги або лінійним розмірам , не прийняті або не застосовуються в країнах , куди повинен бути експортований інноваційний продукт

Для того , що б заповнити цю нішу і отримати вже на стадії розробки продукту відомості про його відповідність локальним стандартам , технологічні інкубатори повною мірою використовують переваги , які дає співпраця з комерційними випробувальними лабораторіями

Державні компанії- монополісти:

У багатьох країнах об'єкти національної інфраструктури перебувають під контролем державних компаній - монополістів
Для того , що б уникнути будь-яких непорозумінь чи непорозумінь , у разі , якщо інноваційний проект має відношення до об'єктів національної інфраструктури і повинен врахувати всі готівкові особливості , технологічні інкубатори , у разі технічної або комерційної необхідності , - або залучають компанії монополісти до повноправного партнерства або ведуть свою роботу за проектом у повній відповідності з вимогами компаній – монополістів

Міждержавні та регіональні інвестиційні фонди:

Технологічні інкубатори використовують повною мірою будь-які можливості для своєчасного фінансування проектів

Для цього і створені різні регіональні ( Європейські ) і Американо - Ізраїльські спеціалізовані інвестиційні фонди , для фінансування спільних проектів і досліджень (як наприклад фонд Берд )

Так як у кожного фонду є свій стандарт фінансування та комплекс вимог для визначення відповідності проектів умовам фінансування , то технологічні інкубатори , при формуванні договорів з новими компаніями у своєму складі , заздалегідь враховують можливі вимоги зазначених фондів і готують нові компанії до того моменту , коли можливо їм потрібні додаткові інвестиції

муніципальні служби:

У населених пунктах в яких розташовані технологічні інкубатори (є значним роботодавцем для невеликих населених пунктів) місцеві муніципальні служби намагаються всіма заходами допомагати технологічним інкубаторам у вирішенні будь-яких організаційних питань, що у тій чи іншій мірі в компетенції муніципальних служб , тому при формуванні нових інноваційних компаній , адміністрація технологічного інкубатора передбачає створення логічної та матеріальної бази для такого роду співпраці

Громадські професійні об'єднання:

Громадські професійні об'єднання , такі як об'єднання інженерів і архітекторів і багато інших , намагаються привертати увагу своїх членів до проблем , що вирішуються в технологічних інкубаторах і фахівці , що входять в ці об'єднання , особливо пенсіонери , стараються, якщо це можливо в силу специфіки проекту , передати свій досвід у вирішенні аналогічних технічних і комерційних проблем

Останнім часом виникли навіть інвестиційні фонди , в які об'єдналися пенсіонери , колишні топ - менеджери великих міжнародних компаній

Технічні університети:

Багато університетів створили свої технологічні інкубатори , в які в першу чергу передаються перспективні проекти студентів та дослідників , акредитованих в цих університетах

Умови в технологічних інкубаторах щодо уніфіковані і технологічні інкубатори в університетах тільки відрізняються більш молодим складом співробітників і мають більш комфортні умови розвитку проектів , так як лабораторна база університетів використовується також і для реалізації проектів в університетських технологічних інкубаторах

Великі міжнаціональні корпорації:

Такі корпорації маючи найбільш концентровані фінансові , виробничі та технологічні ресурси , можуть швидше за все просунути інновації вперед , але природно їх інтереси при цьому суто егоїстичні , - вони просувають тільки те , що їм цікаво , вигідно і важливо

Навіть за таких умов , роль таких корпорацій і їх участь в інноваційному розвитку і, відповідно у розвитку технологічних інкубаторів важко переоцінити

Про специфіку роботи на інноваційному полі з такими корпораціями має сенс зупинитися окремо в новій публікації

Відбір ідей для формування проектів:

Кожен технологічний інкубатор сьогодні має свою спеціалізацію , хоча на перших етапах появи інкубаторів , в одному могли розвиватися проекти кількох технологічних напрямків
З появою спеціалізації , і , особливо від моменту часткової (а у деяких технологічних інкубаторів та повної ) приватизації , відбір ідей і проектів став більш системним , що дозволило виявляти проблемні з точки зору комерціалізації проекти на етапах їх технологічної експертизи

Це дозволило сконцентрувати фінансові ресурси на більш реальних з погляду успішності на ринку продуктах і забезпечило значну економію фінансових коштів
Існуючі системи стимулювання та допомоги у перший період розвитку проектів

Правила роботи технологічних інкубаторів насамперед передбачають схеми організації роботи проектів та їх технологічного розвитку в найбільш щадному режимі , особливо на перших стадіях розвитку
Про це вже достатньо сказано в цій статті і можна навести тільки один приклад , як система видачі для нового проекту авансу в обсязі 10 % від загального обсягу фінансування , забезпечує можливість з перших моментів розвитку проекту для залучення до роботи над проектом необхідних фахівців

Міжнародні промислові виставки та їх вплив на успішне просування проектів:

Для порівняння основних комерційних , споживчих і технічних показників інноваційного продукту або технології , які стали базою для формування нової компанії в рамках технологічного інкубатора , кращою базою для такого порівняння є експонати всіляких промислових і комерційних виставок

Аналіз таких експонатів є одним із завдань , що стоять перед фахівцем з комерціалізації і , від того як він відреагує на результати такого аналізу , залежить той шлях розвитку комерційних якостей продукту , який може привести до перемоги в конкурентній боротьбі , а може призвести до невдачі , у разі непрофесійною і неадекватної оцінки

Формування фахівців з технічної та комерційної експертизі проектів:

Спеціалізація інноваційних проектів і необхідність їх оцінки , висновки з цієї оцінки , які надаються інвесторам і стратегічних партнерів у промисловості та сільському господарстві , сформували на ринку потреба у фахівцях з комерціалізації

Дуже багато такі фахівці пройшли підготовку в університетах , але сьогодні на ринку працюють і домінують , просто талановиті особистості , які і формують і створюють комерційний успіх для інноваційного продукту

Дуже часто саме вони синтезують ідею і пропонують її технічним фахівцям , яким тільки й залишається , як кажуть , - упакувати ідею в продукт ; З досвіду останніх років саме такого роду проекти є найбільш вдалими в комерційному плані

трансфер технологій:

У технологічних інкубаторах дуже часто відкриваються і успішно реалізуються міжнародні проекти

До уваги читачів пропонується схема співпраці з технологічними теплицями Ізраїлю та інших країн , який автори собі її уявляють ;

Це не стосується проектів , які вже здійснюються в рамках якої або компанії і мають необхідні для цього інвестиції або власні кошти ;

Це також не відноситься і до тих проектів , які передані для якої або інноваційної компанії або будуть запропоновані який або інноваційною компанією для реалізації в будь-якої технологічної теплиці , що працює в даний час в Ізраїлі

В пропозиції поле діяльності будь-якої технологічної теплиці в Ізраїлі розділене на роботу в Ізраїлі безпосередньо і на міжнародне співробітництво ;

На завершення хочеться відзначити , що створення зазначених вище відносно комфортних умов для інноваційних проектів можливо практично в будь-якій країні пострадянського простору , а це може залучити великих інвесторів і великі комерційні компанії

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100