Андрій (Гавріель) Лівшиць; Ярослав Ващук
Статистика частоти виявлення тих чи інших мутацій у людей різного віку або раси допомогла б вченим глибше зрозуміти механізми розвитку захворювань і в майбутньому розробити більш ефективні засоби профілактики та лікування. Однак компанії неохоче діляться такими даними, і, знову ж, далеко не всі вчені захочуть витрачати зусилля на їх вивчення, враховуючи, що за власну роботу, дуже можливо, доведеться "відстібати" держателю патентів. Ще один «побічний ефект» патентування: методика, право на яку закріпила за собою небудь компанія, може виявитися недосконалою (наприклад, за деякими даними, у аналізів, розроблених Myriad Genetics, частка хибнонегативних відповідей становила до 12 відсотків). Оскільки розробка нової методики може гальмуватися через небажання інших компаній виплачувати відрахування або купувати патент, патентовласник доводиться вдосконалювати свої методи поодинці, що, зрозуміло, не радує потенційних пацієнтів. Для опису цих наслідків використання патентів на біотехнології (і не тільки) був придуманий спеціальний термін - трагедія антіобщінную. Суть трагедії в тому, що дії власників виняткових прав на що-небудь (а володарі заради збільшення прибутку працюють тільки на себе) призводять до неоптимальному витрачанню загального ресурсу. Втім, навіть противники патентування визнають, що трагедія антіобщінную, якщо і проявилася, то поки не дуже значно. Як рекомендують прийоми і методи подолання протиріч запозичені в Теорії та алгоритм рішення винахідницьких завдань, найбільш підходящими для досягнення ідеального кінцевого результату є комплексні інтегративні рішення. Такі комплексні рішення, які крім всього позитивного як би переносять позитивні аспекти властиві виявленим і синтезованим винаходам природи на суміжні технології, які за значимістю перевершують первинний варіант подолання суперечностей та параметри ідеального кінцевого результату в десятки разів В якості прикладу розглянемо біо-технологічний процес гомогенізації молока В даний час процес гомогенізації і наступний за ним в технологічному ланцюжку процес пастеризації призводить до того, що найбільш корисні для організму людини речовини в молоці втрачають свої корисні властивості Пропонуємо нову технологію, яка не має вказаних недоліків На початку коротко про технології, яку пропонуємо, і про особливості і новизні цієї технології: Пристрій повинен складатися з розгінної гідродинамічної секції, перехідної і співвісні другий гідродинамічної секції з вбудованим вихровим генератором, що переходить у гідродинамічний підсилювач рівня турбулентності, пов'язаний з входом в насос високого тиску Всі гомогенізованих молоко в пропонованому пристрої розділяється на два потоки, перший (60% від усього потоку) під тиском в 3 бар (45 psi) надходить в розгінну гідродинамічну секцію (розгін здійснюється під впливом закону-Бернуллі), другий (40% від усього потоку ) під тиском в 3 бар (45 psi) надходить в коаксіальну першої, другої гідродинамічну секцію; У пропонованому пристрої відбувається динамічний процес послідовної гомогенізації потоку молока, на першому етапі гомогенізації за рівнем турбулентності в трубопроводі (такого процесу немає ні в кого, це основний елемент новизни, підтверджений в існуючих охоронних документах на право інтелектуальної власності); Після цього гомогенізірованиий потік молока трансформується в вихрову трубу (за рахунок вбудованого вихрового генератора) і направляється на насос високого тиску (тиск від 2000 до 3000 бар, або 29000-43500 psi) де відбувається другий етап динамічної гомогенізації в потоці, в результаті якого розмір часток в емульсії (молоко - це емульсія) зменшується до часток менше одного мікрона, тобто вона перетворюється в нано-емульсію; Процес гомогенізації відбувається за період часу менше 1 секунди і не порушує жодних природних і біологічних взаємозв'язків в молоці Процес гомогенізації відбувається при стабільній температурі або, за певних гідродинамічних співвідношеннях, - при зниженні температури молока Весь процес динамічної гомогенізації відбувається за рахунок створення особливих турбулентних гідродинамічних умов в потоці молока без руйнування біологічної рівноваги між усіма його компонентами Позитивні відмінності пропонованого процесу від існуючого:
- У існуючій технології немає етапу динамічної гомогенізації за рівнем турбулентності і виходить, що існуюча технологія не дозволяє вести процес гомогенізації в режимі реального часу під час руху молока в трубопроводі;
- У пропонованого пристрою другий етап процесу гомогенізації відбувається під тиском, як мінімум в два рази вище;
- У пропонованій технології розміри частинок (глобул) жиру однорідні все в межах 70-120 нанометрів і не мають тенденції до злипання, - у існуючій технології розкид розмірів складає понад 10 разів, - від 02 до 2 мікрон;
- У пропонованій технології всі процеси гомогенізації можуть проводитися в трубопроводі, наприклад при подачі від цистерни до обладнання молокопереробного заводу і не вимагають спеціальних виробничих площ;
- В пропонованому процесі температура молока не підвищується;
- В пропонованому пристрої є можливість при гомогенізації вводити в молоко додаткові компоненти (наприклад полівітаміни або лізоцим для збільшення терміну зберігання);
- Пропонований пристрій має мінімальні габаритні розміри і зручніше в експлуатації, має оптимальні умови для стерилізації;
- На пропонованому пристрої можна виконувати також процес ферментації або під час гомогенізації або після неї без порушення параметрів гомогенізованого молока;
- Пропонований пристрій набагато дешевше ніж існуюче обладнання;
- На пропонованому пристрої можна виконувати технологічну гомогенізацію перед введенням молока в технологічне обладнання для виробництва молочних продуктів;
Грунтуючись на законах і методах Theory of inventive problems solving і Algorithm of inventive problems solving, проведений структурний аналіз існуючих сьогодні технологій гомогенізації молока Найбільш ймовірним представляється наявність системного протиріччя саме в застосуванні для гомогенізації методу впливу на молоко високим тиском Це комплексне протиріччя виражається в наступних негативних явищах:
- При підвищенні тиску порушується біологічна рівновага між основними біологічними складовими компонентами молока
- Гомогенізація здійснюється тільки в процесі зменшення розмірів глобул жиру і не зачіпає інших найважливіших біологічних компонентів
-Гомогенізація не гарантує повної стабільності розмірів і просторових співвідношень між глобулами жиру в молоці
- Гомогенізація швидше за все погіршує смакові якості молока, так як ці якості не визначаються розмірами глобул жиру
- В процесі гомогенізації підвищується температура молока, і, якщо це підвищення перевищує 40 градусів за Цельсієм (що цілком імовірно), то відбувається процес локальної деструкції окремих компонентів молока
- Розкид розмірів глобул жиру в молоці досить великий, від 0.2 мікрона до 2 мікрон, що дозволяє припустити локальне з'єднання більш дрібних часток у більші, в зонах де рівень турбулентності під час гомогенізації був менше
- Гомогенізація під впливом високого тиску ніяк не може вплинути на об'ємну однорідність кількості соматичних клітин у молоці, а саме вони впливають на основні споживчі якісні та смакові параметри молока
Таким чином компанія-розробник технології може запропонувати варіант гомогенізації, що виключає вплив на молоко високим тиском Пропонується варіант з гомогенізацією за рівнем турбулентності, який (наприклад) при приготуванні паливних емульсій забезпечує розміри крапель води, однорідно розподілених в об'ємі дизельного палива, в межах 1 мікрона Можна припустити, що і в молоці є можливість отримати розміри глобул жиру в тих же межах Гомогенізація за рівнем турбулентності дозволяє:
- Створити однорідний фон кількості соматичних клітин по всьому об'єму обробленого молока
- Виключити будь-яку біологічну деструкцію компонентів молока
- Виключити будь-яку механічну деструкцію компонентів молока
-Виключити найменше підвищення температури молока в процесі гомогенізації
- Виключити будь-які локальні новоутворення з біологічних компонентів молока і їх фрагментів (так як фон турбулентності однорідний по всьому об'єму молока)
- Значно покращити смакові якості молока
- Однорідно розподілити по всьому об'єму молока біологічні забруднення і понизити їх вплив на смакові якості молока (такі, як Урея, кров)
- Значно знизити витрати на гомогенізацію
- Значно зменшити час, необхідний для процесу гомогенізації
- Значно підвищити гнучкість в застосуванні процесу гомогенізації в подальшому виробництві молочних продуктів
- Вести на тому ж, існуючому сьогодні, технологічному обладнанні виробництво композиційних продуктів харчування
- Вести процес ферментації одночасно з процесом гомогенізації, що значно скорочує витрати на виробництво молочних продуктів, виробництво яких вимагає процесу ферментації
- Зберегти всі найважливіші корисні жирні кислоти в кінцевих продуктах, що істотно підвищить їх якість і споживчі властивості
далі буде ...
корисний матеріал? Натисніть:
|