На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У світі діє понад 5,8 млн. патентів і кожний день подається 2 тис. патентних заявок, в Україні зареєстровано 86 тис. патентів на винаходи
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Комплексні інтегральні показники, як фактор для оцінки працездатності інноваційних технологій

2012-04-15
Андрій (Гавріель) Лівшиць

Розробники спеціального технологічного устаткування і метрологічного забезпечення до нього постійно стикаються з проблемами його характеризації і кваліфікації основних робочих параметрів

Ці проблеми посилюються тим, що присутні в сучасному обладнанні найскладніші комбінаторні системи, що зв'язують в єдиний комплекс різнопланові виконавчі механізми та агрегати досить складно охарактеризувати за допомогою якого те одного найважливішого показника, що визначає працездатність, точність і надійність;

Занадто багато пересічних функціональних зв'язків і занадто різними критеріями можна оцінити достатність та ефективне функціонування всіх елементів конструкції, виконавчих органів і систем контролю та управління

Останнім часом у самих різних виробничих сферах, медицині та індустрії високих технологій з'явилися приклади застосування для такого роду оцінки і характеризації комплексних інтегративних показників, за допомогою яких, наприклад медичне обладнання може отримати додаткові аналітично - діагностичні функції;

Такі нові можливості в області медичних технологій як правило дуже високо оцінені інвестиційним співтовариством;

Так велика ірландська компанія з виробництва медичного обладнання Covidien повідомила про придбання ізраїльської компанії Oridion. Вартість операції - 346 мільйонів доларів, на 72% дорожче ринкової ціни на біржі Цюриха на момент її укладення.

Ізраїльська біомедична компанія Oridion розробила методику моніторингу дихання пацієнтів, засновану на обсязі видихуваного вуглекислого газу.

Затверджений американським управлінням з контролю за лікарськими препаратами (FDA) комплексний легеневий індекс (IPI), заснований на свідченнях створених Oridion приладів, успішно використовується лікарями для прискореної оцінки стану пацієнта.
Саме комплексний легеневий індекс і є розглянутий нами комплексний інтегральний показник

В рамках нашого аналізу підемо по шляху поступового ускладнення функціональних завдань і мікромініатюризації об'єктів дослідження

В якості об'єкта для дослідження візьмемо високотехнологічний продукт масового попиту

Так компанія Google приступила до тестування очок доповненої реальності, повідомляє The New York Times. Фотографії очок опубліковані в соцмережі Google +.

Судячи по знімках, прототип очок не має стекол. Пристрій являє собою обідок, який утримується на голові за допомогою кріплень у перенісся і заушников.

Навпаки правого ока розташовані мініатюрний прозорий екран і камера, яка дивиться в напрямку "від користувача".

Технічних характеристик очок Google не приводить, але імовірно, в них вбудовані динаміки, мікрофон і модулі GPS і Wi-Fi.

Приклад використання очок показаний у відеоролику "Project Glass: один день". Пристрій буде сповіщати про вхідні повідомлення, нагадує про призначені зустрічі і допомагає добратися в потрібне місце, виводячи карту з вказівками. Людина спілкується з окулярами за допомогою голосових команд.

Всі відомості "накладаються" на зображення дійсності, яким його бачить користувач власними очима, а не затьмарюють його. Технологія привнесення віртуальних об'єктів в картину реального світу носить назву "доповнена реальність".

Не виключено, що камера в окулярах використовується не тільки для фото-та відеозйомки, але і для аналізу ситуації. Наприклад, коли людина в ролику дивиться у вікно, на екрані з'являється прогноз погоди.

У соцмережі Google + про окуляри розповіли співробітники Google Бабак Парвіз (Babak Parviz), Стів Лі (Steve Lee) і Себастьян Тран (Sebastian Thrun). Вони попросили користувачів назвати завдання, які, на їхню думку, має вміти виконувати пристрій.

За даними The New York Times, за розробку навігаційного ПО для окулярів відповідає Стів Лі, який раніше брав участь у створенні сервісу "Локатор".

Себастьян Тран займається розробкою машин-роботів, які пересуваються без "живого" водія. Бабак Парвіз входить в число творців прототипу контактних лінз доповненої реальності.

Те, що бачить і відчуває користувач таких окулярів також є багаторівневим інтегральним і мультифункційним показником відчуттів користувача

Використання інтегральних показників та інтеграція контрольних параметрів у перспективних розробках і дослідженнях також можуть допомогти в оцінці результатів і надати системне організуючий вплив на подальші плани та моделювання експериментів

З цієї тематики, міжнародна група дослідників створила квантовий комп'ютер всередині алмазу.

При цьому вченим вдалося розробити спосіб захистити його роботу від впливу зовнішнього середовища. Робота опублікована в журналі Nature.

В алмазах, крім атомів вуглецю, зазвичай також присутні атоми домішок. Чим більше домішок у камені, тим менше він цінується, проте вченим потрібні були саме вони.

Квантовий комп'ютер складався з двох кубітів - квантових бітів. Роль одного з них виконувало ядро азоту, а іншого - електрон. Точніше кажучи, кубітами були їхні спини - характеристики "обертання" субатомних частинок.

Дослідникам вдалося розробити метод ізолювання кубітів від зовнішнього середовища за допомогою мікрохвильового випромінювання, так, щоб це не призводило до декогеренції. За словами розробників, ця технологія дозволить збільшити надійність твердотільних квантових комп'ютерів і зробити простіше їх масштабування.

Дослідники підтвердили квантову поведінку пристрою , змусивши його виконувати алгоритм Гровера. Він застосовується при пошуку в неструктурованому каталозі.

Наприклад, якщо вам потрібно знайти людину в телефонній книзі, знаючи тільки його номер телефону. Класичні комп'ютери справляються з такими завданнями гірше квантових.

В основі потенційних переваг квантових комп'ютерів лежать незвичайні закони квантового світу. Там, де звичайні комп'ютери послідовно перебирають різні варіанти, квантові можуть видати результат відразу.

Це відбувається тому, що квантова система може перебувати одночасно в різних станах. Дослідник отримує відповідь, тільки коли виробляє вимір квантової системи. При цьому безліч варіантів "схлопивается" в однозначну відповідь. Він, правда, може вважатися вірним тільки з якоюсь вірогідністю, але проводячи безліч вимірів, можливість помилки можна практично виключити.

Таких прикладів сьогодні вже можна привести безліч, що також дає попередні підстави до пошуку та інтегруванню функцій і контрольних показників у складних інноваційних проектах

корисний матеріал? Натисніть:


2020-11-20
Жива вода


2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100