На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У будь-якій цивілізованій країні права інтелектуальної власності повинні бути такими ж святими і непорушними, як і право приватної власності
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Стратегія патентування та ліцензування

2010-11-22
Марат Лівшиць, Андрій Лівшиць, Давид Лівшиць (США)

Сучасні технології докорінно змінили відомий і звичний хід розробки проектів по створенню нових продуктів і виробництв.

Застосування композитних матеріалів, синтетичних сполук, лазерної техніки, безконтактних методів контролю та багатьох інших технічних нововведень примусили по іншому дивитися на звичний процес розробки проектів.

Глобалізація і значне зростання у зв'язку з нею рівня конкурентної боротьби між локальними промисловими і чисто економічними або змішаними зонами з різною технічною культурою і методикою комерціалізації винаходів змушують прискорювати процес прийняття рішень.

Комп'ютерні технології дизайну дозволяють за допомогою інженерної імітації з різним ступенем достовірності тестувати нові технічні рішення і визначати їх працездатність і реальність, зменшуючи можливий технологічний ризик.

Особливо все, що пов'язане з вищесказаним, змінилося у зв'язку зі створенням нових, по справжньому конструкторських і інтегративних графічних програм, таких як SolidWorks та їх додатків, що мають у своєму складі потужну і швидкодіючу аналітичну та симулюючу бази.

Багато процесів, які зовсім нещодавно займали тижні і місяці, багато проблем, тільки розуміння яких, вимагало копіткої роботи висококваліфікованих фахівців різних, що доповнюють один одного спеціальностей, тепер можуть вирішуватися за дні та години.

У цій ситуації, всі роботи, пов'язані з формуванням критичних властивостей нових продуктів і технологій, доцільно вести по адаптованому до нових умов організаційному і аналітичному принципам, в нових значно скорочених тимчасових рамках.

Для загальної координації та систематизації всіх цих робіт і необхідних технічних заходів, пов'язаних з охороною, що виникли в цьому процесі об'єктів інтелектуальної власності, необхідні видозмінені методичні системи, що дозволяють враховувати при прийнятті рішень одночасно набагато більше факторів, ніж це було прийнято за часів створення відомих «Алгоритм рішення винахідницьких завдань» і «Теорія рішення винахідницьких задач».

Розвиток високих технологій і їх проникнення в усі сфери людської діяльності, викликали у свою чергу формування і розвиток таких форм захисту інтелектуальної власності, як, наприклад, «Програма, система і метод», «Алгоритм, система і метод» і багатьох інших.

Активний розподіл праці, широка і поглиблена уніфікація технічних рішень, одночасно з конструктивним і схемним ускладненням продуктів і виробів, створюють вимоги і формують умови для створення інтегративних технічних рішень, в яких інтегруються і при необхідності реінтегріруются, активно і пасивно поєднуються традиційно відомі фактори та критерії та нові, незвичайні, що виникли на стику нових технологічних напрямків, фактори та конструкторсько-технологічні елементи.

Питання активного управління якістю принципово змінилися у зв'язку зі створенням і прискореним розвитком сучасних методів контролю на базі імпедансної спектроскопії в режимі реального часу, з вибіркового, періодичного контролю, цей трудомісткий і рутинний процес перетворюється на автоматичну процедуру не залежну від горезвісного людського суб'єктивного чинника.

Це принципово змінює і переносить у більш керовану і передбачувану область прийняття рішень, якісну частину процесу створення нових виробів і продуктів.

З урахуванням цих нових вихідних факторів і створена стратегія патентної та ліцензійної складової частини будь-якого проекту.

Ця стратегія є також комплексним інтегративним організаційним робочим планом будь-якого проекту і може бути представлена у вигляді стратегії пошуку, синтезування технічного рішення та повноформатної реалізації цього технічного рішення в умовах високого рівня конкуренції.

Запропонована робоча схема ілюструє весь процес розвитку проекту з розробки методів захисного кодування оптичних накопичувачів інформації від моменту формулювання мети і завдань проекту до періоду розвиненого масового виробництва. При цьому в схемі має місце важлива інформація, що стосується особливостей використання різних міждержавних угод у галузі захисту прав інтелектуальної власності.

Як приклад наводиться використання міждержавної угоди між Ізраїлем і США з питання взаємного визнання пріоритетних дат подачі заявок на патенти в двох країнах.

Знання особливостей цієї угоди дає можливість використати переваги цієї угоди для зниження витрат на патентний захист проектів з розробки нових виробів для реалізації на глобальних комерційних ринках, разом з тим роблячи цей захист більш гнучким та ефективним.

Значну увагу в запропонованій схемі приділяється патентному прогнозуванню, показується практика ведення патентного прогнозування в умовах різних стадій та етапів розробки проекту.

Відпрацьована і послідовність робіт з підготовки процесу патентного прогнозування і глибина аналізу для обліку всіх технічних і комерційних чинників, які в тій чи іншій мірі впливають на результати та ефективність патентного прогнозу.

Показана специфіка стратегічного планування на початкових етапах проекту і на етапах, які будуть доповнювати проект, включаючи етапи дослідно-промислової експлуатації, випуску настановних серій продукту і його масового виробництва.

джерело: Інтернет-сайт "ВЯПат"
корисний матеріал? Натисніть:

групи: Винаходи і корисні моделі; Інноваційна діяльність; методика навчання
теги: винахід; договір; методика; сайт; США; інтернет; комп'ютерні технології; дизайн; зв'язок




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100