На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
«Венчурний бізнес — це коли інвестуються 10 компаній, з них половина стає банкрутами, у трьох ви повертаєте свої інвестиції, одна дає 10-кратне зростання й у ще одній компанії прибуток в 100 разів перевищує вкладення» — Тім Дрейпер
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Чи можна запатентувати ідею?

2007-05-17
Ярослав Ващук

1) Патентуються технічні рішення, а не ідеї. Тому, якщо можливо представити Вашу пропозицію у вигляді такого рішення, наприклад, у вигляді конструктивного або технологічного, то таке рішення може бути охороноспроможним (якщо вже не запатентовано).

Якщо, приміром, для реалізації Вашої новації заявляється якийсь пристрій, за допомогою якого це здійснюється, то такий об’єкт може бути визнаний винаходом.

Патентне відомство перевіряє відповідність пропозиції двом критеріям — «новизна» й «винахідницький рівень». При відповідності їм пропозиція може бути визнана винаходом і на неї видається патент.

2) Технічне рішення можна запатентувати й у вигляді корисної моделі і отримати деклараційний патент.

3) Якщо ж Вашу пропозицію не можна представити у вигляді технічного рішення, то його можна захистити як об’єкт авторського права і отримати свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір, наприклад, у вигляді бізнес-проекту, методики, статті й ін. Для цього потрібно надати сам твір або скласти максимально повний опис пропозиції, його короткий реферат і представити дані про автора (авторах).

4) Патент забезпечує його власнику захист технічного рішення від неправомірного комерційного використання, свідоцтво — від неправомірного поширення твору,або тиражування, публікації, рекламування інформації про викладену в творі ідею.

Процедура доказів порушення авторських прав складніша, ніж патентних, крім того порушенням є дії, коли виріб не створений в одному примірнику, а передбачається його тиражувати й реалізовувати.

джерело: Інтернет-сайт «ВЯПат»
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100