На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Сила інтелекту не в тому, щоб все знати, а в тому щоб знати, де в даний момент можна знайти необхідну інформацію
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Договір про патентне право відтепер діє в Україні

2005-06-04

Набрав чинності і став обов’язковим для України Договір про патентне право (PLT). Це сталося 28 квітня 2005 року у зв’язку з приєднанням до нього у січні цього року десятої країни — Румунії. Раніше договір ратифікували Молдова, Киргизстан, Словенія, Словаччина, Нігерія, Україна, Естонія, Данія, Хорватія.

Зазначений договір, який адмініструє Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), прийнято 1 червня 2000 року у Женеві. Його метою є гармонізація процедури надання патентів та підтримання їх чинності в державах-членах шляхом встановлення т.зв. мінімальних стандартів. Ці стандарти включають дати подання заявок, форми, часові рамки та правила подання електронних заявок.

Разом з тим, PLT не стосується т.зв. суттєвих питань патентного права. Наразі ВОІВ розглядає можливість прийняття іншої угоди, яка б їх урегулювала, однак держави-члени поки не домовилися ні про рівень ні про природу майбутньої гармонізації, повідомляє видання Managing Intellectual Property.

Україна приєдналася до PLT 31 березня 2003 року. Як повідомив заступник директора Укрпатенту Анатолій Горнісевич, чинний Закон України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» в основному відповідає положенням PLT. Разом з тим, за його словами, Договір містить нові положення, зокрема:

а) для встановлення дати подання заявки посилання на раніше подану заявку, зроблене при поданні заявки мовою, прийнятою відомством, замінює опис і будь-які креслення;

б) заявник, власник або інша заінтересована особа може самостійно (не через представника) вчиняти дії у зв’язку з поданням заявки для встановлення дати її подання, сплатою збору, будь-яка іншою процедурою, встановленою Інструкцією до Договору, видачею відомством розписки або повідомлення щодо будь-якої із вищезазначених процедур;

в) неповідомлення відомством заявника, власника або іншу заінтересовану особу про невиконання певної вимоги не звільняє особу від обов’язку виконати цю вимогу.

За словами А.Горнісевича, стосовно заявок, що знаходилися на розгляді станом на 28 квітня 2005 року, і патентів, що є чинними на цю дату, застосування положень Договору та Інструкції є обов’язковим лише до тих процедур, що почалися 28 квітня 2005 року або після цієї дати.


Докладніше читайте у матеріалі фахівців Укрпатенту в №6, 2005 журналу «Інтелектуальна власність».

корисний матеріал? Натисніть:




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100