На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
На земній кулі зареєстровано більше 30 млн. торговельних марок (в Україні – понад 100 тис.) і це число зростає щороку майже на мільйон
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Пахмутову і Добронравова хочуть залишити без «Надежды»

2005-03-30

У Санкт-Петербурзі розпалюється грандіозний судовий скандал. Державна телерадіокомпанія «Петербург — 5 канал» має намір позбавити композитора Олександру Пахмутову і поета Миколи Добронравова авторських прав на такі відомі пісні, як «Нежность», «Надежда», «Беловежская пуща» і інші знамениті хіти. Відповідний позов був поданий у Куйбишевський райсуд північної столиці. Це відбулося після того, як у той же суд надійшов позов від Російського авторського товариства (РАО) до телерадіокомпанії «Петербург» (правонаступник ГТРК «Петербург — 5 канал»), що з 2002 року не платить авторам творів, що звучать в ефірі.

- Починаючи з 2002 року телерадіокомпанія «Петербург» не відчисляє авторам установленої за законом винагороди за виконання їхніх творів в ефірі, — повідомила «Известиям» заступник директори Північно-Західної філії Російського авторського товариства Наталя Лохова. — Це і змусило нас звернутися в суд від імені 14 авторів, серед яких Олександра Пахмутова, Микола Добронравов, Юрій Антонов, Олександр Морозов, Давид Тухманов і інші відомі поети і композитори.

Загальна сума заборгованості по цих позовах перевищила 2,1 мільйони карбованців. У відповідь на заяву РАО в той же Куйбишевський райсуд надійшов безпрецедентний позов від Гостелерадіокомпанії «Петербург — 5 канал» (зараз вона знаходиться в стадії ліквідації, а її правонаступником є ТРК «Петербург», до якої і висуває претензії РАО). У цьому позові «Петербург — 5 канал» вимагає визнати за собою виняткові майнові авторські права на найбільш відомі пісні Пахмутової і Добронравова (у позовній заяві написане «Добронравого»). Попутно в позові відзначається, що майнові авторські права ГТРК «Петербург — 5 канал» на ці пісні переходять до її правонаступника — ТРК «Петербург». Тобто не телекомпанія повинна платити знаменитому творчому і подружньому дуетові, а вони — телекомпанії.

- Що?! — викликнув, довідавшись про позов від «Известий», Микола Добронравов. — Нікому ми з Олександрою Миколаївною (Пахмутовою. -«Вісті») не віддавали своїх авторських прав, тим більше п’ятому петербурзькому телеканалові. Коли ми написали заяву в РАО, щоб ця організація представляла наші інтереси в суперечці з петербурзьким телебаченням, то із Санкт-Петербурга прийшов якийсь папір, що наші підписи на цій заяві підроблені. Ми написали ще одне і вказали, що це дійсно наші підписи.

Телекомпанія претендує на права на найвідоміші твори: «Нежность», «Надежда», «Как молоды мы были»- всего 24 пісні. «Пахмутова зтверджує, — говориться в позовній заяві телекомпанії, — що їй нібито (виділене «Известиями») належать виключні права на ці пісні. Але виняткові авторські майнові права на ці твори належать ГТРК».

Юристи ГТРК ґрунтуються на 486-й статті Цивільного кодексу РРФСР. У ній говориться, що «авторське право на радіо- і телевізійні передачі належить передавальній їхній радіо- і телевізійній організаціям». У позовній заяві ГТРК цитує цю статтю саме так, опускаючи наступний рядок — «...а на твори, включені в ці передачі, — їхнім авторам».

У РАО зтверджують, що телекомпанія зобов’язана платити авторам пісень. Однак у телекомпанії є своя точка зору з приводу авторських відрахувань.

- Ми вважаємо, що РАО вимагає занадто високу плату, — сказав «Известиям» заступник директори компанії «Петербург» Андрій Шишкін. — Саме сума виплат авторам і буде предметом судового розгляду.

Крім того, Шишкін повідомив, що позови до Пахмутовой і Добронравова відкликані. Однак документальних підтверджень цього не представив.


Известия.Ru

корисний матеріал? Натисніть:




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100