На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Прибутки від використання патентів у світі зросли від 3 млрд дол. у 1982 році до 120 млрд дол. у 2003 році
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

«Потрібно установити мінімальний розмір винагороди винахідникові»

2004-08-10

У наших законах, виявляється, дотепер не прописано, скільки повинний одержувати автор за свій винахід і кому належать право на відкриття, зроблені за бюджетні гроші.

Про це повідомив «Відомостям» директор центра інтелектуальної власності і передачі технологій НАН України Юрій Капіца. У числі фахівців із захисту інтелектуальної власності з Німеччини, Японії, Франції, Великобританії, країн СНД він брав участь у семінарі, присвяченому підтримці винахідництва в Україні, що відбувся в столиці.

Визначення суми винагороди винахідникові віддано нині на відкуп договорові, що автор укладає з організацією, у якій працює, розвиває думку Юрій Михайлович. Але фокус у тім, що він, як правило, є найманим робітником, людиною підневільною. Тому неодмінно потрібно установити мінімум авторської винагороди, виплачуваної за винахід.

- Ми ж не пишемо в законі, що зарплата визначається за домовленістю з роботодавцем, а установлюємо визначений мінімум, — пояснює директор центру. — Чому ж з винахідниками повинне бути інакше? У світі такий мінімум уже давно визначений.

Юрій Капіца стверджує, що і наша система поділу прав на винаходи, створені за державний рахунок, теж не витримує критики.

- Зараз ми готуємо кілька законопроектів з метою прояснити спірні моменти, — говорить наш співрозмовник. — Схема, прийнята за рубежем, така: якщо винахід стосується, приміром, нацбезпеки, права на нього одержує держава. А в інших випадках — або автор, або організація, у якій він працює, за умови виплати йому обов’язкової винагороди. У нас же правами найчастіше заволодіває відомство, що не має можливостей упровадити винахід в життя. Тому десятки гарних ідей лежать, як говориться, під сукном.

 

Джерело: «Киевские ведомости»

корисний матеріал? Натисніть:




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100