На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
На земній кулі зареєстровано більше 30 млн. торговельних марок (в Україні – понад 100 тис.) і це число зростає щороку майже на мільйон
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Уряд і Національний банк не дійшли згоди, яким саме має бути Український банк реконструкції та розвитку

2003-05-22

 

У квітні Президент Л. Кучма у щорічному посланнi Верховнiй Радi доручив їм разом створити такий банк вже в першому пiврiччi цього року.

Голова НБУ Сергій Тігіпко передав на узгодження до Кабiнету Мiнiстрiв проект створення українського банку сприяння розвитку на базi Нiмецько-Українського фонду. І категорично наполягав, щоб цей банк був банком другого рiвня, який працює через уповноваженi банки.

Однак 5 травня Кабмін видав постанову, в якій засновником банку бачить Українську державну iнновацiйну компанiю. Голова правлiння цієї компанiї Володимир Рижов заявив, що банк створять у серпні-вересні і що це буде акцiонерний банк першого рiвня, який зможе безпосередньо кредитувати економiку. Планується, що контрольний пакет акцiй банку залишиться в компанiї, а iнша частина може бути продана комерцiйним інвесторам — і українським, i iноземним. В. Рижов навіть розповів про плани зробити майбутній банк «народним», для чого потрібно, за його словами, продати до 20% акцiй фiзичним особам. А головне — він повідомив, що компанiя не планує створювати банк на основi Нiмецько-Українського фонду, як пропонував Тігіпко. «Мене не спокушає створювати торговельний банк. Я створюватиму iнвестицiйно-промисловий банк», — рішуче заявив В. Рижов.

У відповідь на наміри уряду зігнорувати пропозиції НБУ щодо створення банку реконструкції та розвитку С. Тігіпко зустрівся з Президентом, від якого отримав схвалення своїм, а не урядовим планам, після чого заявив на прес-конференції, що Банк сприяння розвитку на основі Німецько-Українського фонду буде створений незалежно від створення Українською державною інноваційною компанією УБРР.

Таким чином, зважаючи на рішучість і непоступливість позицій опонентів, усе йде до того, що в Україні буде створено не один, а два банки реконструкції та розвитку (хоча й з різними, але дуже схожими назвами і функціями), причому обидва — на виконання одного доручення глави держави.


корисний матеріал? Натисніть:




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100