На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
В Україні на 01.10.2013 (з 1992 р.) зареєстровано 394423 охоронних документів на ОПВ, із них патентів: 108167 на винаходи, 83871 на корисні моделі, 25522 на промзразки, 176805 свідоцтв на знаки для товарів і послуг, 13 свідоцтв на топографії ІМС, 20 реєстрацій КЗПТ та 25 свідоцтв на право на використання зареєстрованих КЗПТ
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

«Дитячий світ» з Лубянки хоче стати монополістом. Роспатент готовий йому в цьому допомогти

2003-05-30
Тетяна Самойлова

 

На минулому тижні Апеляційна палата Роспатента підтвердила: права на словесний товарний знак «Дитячий світ» можуть належати тільки ВАТ «Дитячий світ» з Лубянки. Якщо це рішення в наступних інстанціях не буде переглянуто, то 148 магазинів дитячих товарів по всій Росії виявляться перед вибором: відмовитися від назви «Дитячий світ» чи платити власникам знака роялті. До того ж таке положення справ дає групі АФК «Система» (вона володіє центральним «Дитячим світом» і хоче будувати загальноросійську мережу) сильний козир на переговорах про поглинання магазинів у регіонах.

Графічне зображення центрального «Дитячого світу» було зареєстровано як товарний знак давним-давно. Більшість регіональних «дитячих світів» і не зазіхали на цю емблему — дизайн вивісок у кожного з них свій. Саме словосполучення «дитячий світ» на цих товарних знаках ніколи не охоронялося. Експерти Роспатента пояснювали справу так: позначення «дитячий світ» увійшло в загальне вживання як указівка виду магазина, що торгує товарами для дітей. Однак у серпні минулого року усе змінилося.

АФК «Система», що володіє контрольним пакетом «Дитячого світу» з Лубянки, в Апеляційній палаті Роспатента змогла домогтися реєстрації (крім графічної частини товарного знаку) і словосполучення «Дитячий світ». З тих пір його використання стало монопольним правом структури АФК «Система», а 148 інших «світів» автоматично перетворилися в порушників закону «Про товарні знаки».

Заперечення на цю реєстрацію пішло відразу. Утворене півроку назад ЗАТ «Роздрібна мережа «Дитячий світ» (компанія, що поєднує топ-менеджерів, що два роки керували відомим універмагом на Лубянці, але в серпні минулого року були звільнені) звернулося в Апеляційну палату Роспатента. До моменту розгляду заперечень (14 січня цього року) до «Роздрібної мережі «Дитячий світ» приєдналися ще порядку шістдесять регіональних «дитячих світів».

Появі цього протесту передували наступні події. Ще восени минулого року представники «Роздрібної мережі «Дитячий світ» поділялися планами відкриття магазина «Дитячий світ» у торговому центрі «Мега» 12 грудня. З власниками «Меги», компанією IKEA, був навіть підписаний відповідний договір. Але як тільки центральний «Дитячий світ» зміг одержати в Роспатенті свідчення про реєстрацію товарного знаку, він відразу звернувся в IKEA із проханням розірвати договір з Роздрібною мережею «Дитячий світ». Як сказав «Фокусу» Дмитро Зубов, заступник голови ради директорів АФК «Система», «Мега» розірвала договір з «Роздрібною мережею «Дитячий світ» на користь компанії, що володіє не тільки товарним знаком, але і самим бізнесом.

Важливий момент: і АФК «Система», і «Роздрібна мережа «Дитячий світ» мають грандіозні плани по вибудовуванню регіональної мережі дитячих магазинів. І якщо керівники «Роздрібної мережі «Дитячий світ», вибравши для своїх торгових точок назву «Дитячий світ», наполягають на його загальновживаності, то в АФК «Система» говорять, що товарний знак «Дитячий світ» може бути тільки в них.

Сьогодні конфлікт між двома конкурентами прийняв загальноросійський масштаб: регіональні магазини «Дитячий світ» побоюються, що, не володіючи правом на словесну частину товарного знаку, вони можуть бути піддані судовому переслідуванню за використання чужого товарного знаку. При цьому мінімальний штраф за незаконне використання чужого товарного знаку може складати більш $3000. Перед регіональними «дитячими світами» коштує вибір: або зовсім відмовитися від звичної назви, або погодитися виплачувати роялті, підписавши ліцензійний договір з центральним «Дитячим світом», або йти в Роспатент із протестом.

Представляющий інтереси компанії «Роздрібна мережа «Дитячий світ» Вадим Усков (глава юридичної компанії «Усков і партнери») вважає, що слова «дитячий світ» не можуть бути зареєстровані як товарний знак хоча б тому, що, за даними Держкомстату, у 140 містах Росії знаходиться 148 магазинів, що носять таку назву. Більшість з них з’явилися ще на початку 50-х рр. Якщо враховувати і кількість «дитячих світів», і тривале використання назви, то споживачу часом непросто зрозуміти, про який з «дитячих світів» мова йде, якщо при цьому не вказувати, у якім саме місті знаходиться магазин. На засіданні Апеляційної палати були представлені дані дослідження ВЦИОМ, проведеного в листопаді 2002 р. у містах-міліонниках. Результати показали, що більшість споживачів не зв’язують слова «Дитячий світ» з конкретним власником товарного знаку: у більш 68% опитаних словосполучення «дитячий світ» викликає асоціації з мережею магазинів для дітей і конкретних магазинів у рідному місті.

Ще один аргумент, приведений Усковим: поняття «Дитячий світ» фігурує навіть у діючому ГОСТі (відповідно до стандарту, універмаг «Дитячий світ» — це «підприємство роздрібної торгівлі, що має універсальний асортимент непродовольчих товарів для дітей і торговий зал площею не менш 2500 кв. м»). Діючий ГОСТ фактично повторює норми права, що існували двадцять років тому. Так, ще в 1982 р. Міністерство торгівлі РСФСР видало наказ «Про введення в дію Номенклатури типів магазинів», де «Дитячий світ» описується як тип магазина. Мається ледве більш рання постанова ЦК КПРС і Совмина СРСР «Про заходи для посилення державної допомоги родинам, що мають дітей», з якого можна довідатися, що в 1981 р. рекомендувалося «створення спеціалізованих магазинів і торгових секцій із продажу товарів дитячого асортименту типу магазинів «Будинок матері і дитини» і «Дитячий світ». «Це зайвий раз підтверджує, що словосполучення «Дитячий світ» ще двадцять років тому стало вказівкою типу магазина», — говорить Вадим Усков. А от на думку Дмитра Зубова з АФК «Система», історично сформована назва «Дитячий світ» асоціюється в споживачів у першу чергу саме з будинком універмагу на Лубянці: «Дитячий світ» — це знак послуг, для якого характерний такий обсяг і такий масштаб послуг, який жоден з однойменних магазинів не робить».

Апеляційна палата прийняла сторону «Дитячого світу» з Лубянки, закріпивши монополію на слова «дитячий світ» за центральним «Дитячим світом». Але регіональні магазини «Дитячий світ» мають намір оскаржити це рішення. Правда, зараз не ясно, у яку з інстанцій треба звертатися: у Роспатент (Вищу патентну палату) чи Арбітражний суд. Адже відповідно до обновленого закону «Про товарні знаки» з цього року повинна діяти Палата по патентних спорах Роспатента, але поки така структура просто не створена. Схоже, конфлікт розв’яжеться не швидко.

На думку Валерія Германа, президента асоціації патентних повірників Росії і глави компанії «Интэлс», одним з можливих виходів з положення, що створилося, могло б стати залучення механізму колективного товарного знаку. «Усі 148 магазинів «Дитячий світ» могли б створити об’єднання і зареєструвати в патентному відомстві колективний товарний знак, — говорить Валерій Герман. — Треба тільки написати відповідний документ, який би забезпечував гарантії якості, визначені умови функціонування цього об’єднання в рамках використання товарного знаку». І тоді і знак був би врятований, і сторони могли б спокійно працювати. Однак при сформованих обставинах не очевидно, що центральний і регіональні «дитячі світи» здатні прийти до компромісу. Дуже може бути, що якщо спірний знак не удасться анулювати, те АФК «Система» зможе просто поглинути невеликих однойменних конкурентів з регіонів. Як сказав «Фокусу» Дмитро Зубов, «зараз «Дитячий світ» з Лубянки дуже активно веде переговори з регіональними магазинами про співробітництво».


джерело: «Русский Фокус», 2003
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100