На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
В Україні на 01.10.2013 (з 1992 р.) зареєстровано 394423 охоронних документів на ОПВ, із них патентів: 108167 на винаходи, 83871 на корисні моделі, 25522 на промзразки, 176805 свідоцтв на знаки для товарів і послуг, 13 свідоцтв на топографії ІМС, 20 реєстрацій КЗПТ та 25 свідоцтв на право на використання зареєстрованих КЗПТ
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Інтерв’ю як об’єкт авторського права

2005-09-19
Станіслав Слободян

Теорія і практика цивільного права усе більшу увагу приділяє проблематиці авторського права, що викликається, по-перше, прийняттям нового Цивільного кодексу України, а, по-друге, змінами та доповненнями, внесеними до Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Зокрема, ст. 13 Закону України «Про авторське право і суміжні права» у редакції Закону від 11 липня 2001 року було доповнено частиною 3, відповідно до котрої співавторством є також право на інтерв’ю. Співавторами на інтерв’ю виступають, з одного боку, особа, що дає інтерв’ю, і, з іншого — особа, котра його бере. Опублікування запису інтерв’ю, таким чином, допускається лише за згодою особи, яка дала інтерв’ю.

Іншими словами, чинне законодавство України про авторське право визначає інтерв’ю як об’єкт авторського права.

У цій статті буде розглянуто авторсько-правову природу інтерв’ю, для чого попередньо слід визначити його поняття.

ПОНЯТТЯ ІНТЕРВ’Ю

У тлумачному словнику української мови під інтерв’ю мається на увазі призначена для опублікування у пресі, передачі по радіо, телебаченню розмова журналіста із політичним, громадським або будь-яким іншим діячем і т. ін., прес-конференція [1].

Із цього роз’яснення можна зробити висновок, що інтерв’ю може бути взятим не обов’язково у якогось діяча, але й у будь-якої іншої людини, якщо вона може відповісти на запитання, поставлені журналістом.

Це підтверджується визначенням поняття інтерв’ю, яке пропонує юридична література.

Наприклад, В.Л. Чертков відзначає, що під інтерв’ю слід розуміти зустріч, у процесі якої письменник, репортер або коментатор отримує від співбесідника інформацію для опублікування [2].

Таким чином, із вищезазначених пояснень можна зробити висновок, що інтерв’ю становить бесіду, у якій обов’язково бере участь журналіст або письменник, і яка є призначеною для донесення останніми інформації до широкого кола людей за допомогою преси, радіо або телебачення...


Повний текст статті на сторінці сайту



корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100