На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Сила інтелекту не в тому, щоб все знати, а в тому щоб знати, де в даний момент можна знайти необхідну інформацію
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Як наздогнати прогрес

2003-04-25
Тетяна МОРОЗОВА


Про можливості і перспективу лізингу комп’ютерного устаткування в Україні розповідає Андрій Безгубенко (35), генеральний директор компанії «Эверест Консалтинг» (з 1992 р.; 117 чол.)

Сьогодні ні для кого не секрет, що одним з факторів, що сприяють успішності компанії на ринку, є широке використання передових інформаційних технологій. На жаль, підтримка на належному рівні інформаційної структури організації з’їдає чималу частину річного бюджету підприємства. І тому в більшості керівників рано чи пізно виникає риторичне питання: бути чи не бути реконструкції, модернізації, розширенню виробництва.

Країни Заходу ще піввіку назад вирішили цю дилему на користь розвитку економіки за допомогою ефективного фінансового інструмента, що дозволяє оптимально планувати витрати, але в той же час мати і використовувати необхідне устаткування без одноразового відволікання великих фінансових засобів. Таким інструментом є лізинг.

- Відомо, що лізинг, що одержав широке поширення в розвинутих країнах і вніс свій істотний внесок у розвиток інвестиційної сфери різних галузей економіки, сьогодні не настільки популярний в Україні.

- Не можу цілком погодитися з вами, оскільки існує думка про недоцільність лізингу для суб’єктів української економіки стосується тільки одного з його видів — фінансового лізингу, що дотепер не одержав «доброго батьківського благословення» українських законодавців.

Але ми зараз говоримо про оперативний лізинг і можливості підприємств, що взяли на озброєння цей унікальний інвестиційний інструмент.

В даний час перед багатьма вітчизняними компаніями стоїть серйозна проблема пошуку і залучення довгострокових інвестицій для розширення виробництва, придбання і впровадження нових технологій. У ситуації, коли банківська система недостатньо розвита і можливості одержання інвестиційних кредитів обмежені, оперативний лізинг є одним з найбільш доступних і ефективних способів фінансування виробництва.

- У чому ж полягає привабливість придбання комп’ютерного устаткування в лізинг?

- По-перше, лізинг дає можливість підприємству — лізінгоотримувачу розширити виробництво, придбати дорогу комп’ютерну техніку і налагодити обслуговування устаткування, виключивши необхідність заморожування власного капіталу. Таким чином, вивільняються засоби для вкладення в інші види активів.

По-друге, придбання комп’ютерного устаткування в лізинг дозволяє підприємству заощаджувати оборотні кошти за рахунок невеликого первісного платежу і розподілених за часом виплат. При цьому графік лізингових платежів (щомісяця чи щокварталу) установлюється з урахуванням побажань самого лізінгоотримувача.

- Те, що оперативний лізинг — ефективний фінансовий інструмент, що дозволяє здійснювати великомасштабні капітальні вкладення в розвиток матеріальної бази будь-якого виробництва чи підприємства, — суперечки немає. Але як у будь-якого продукту чи послуги, у нього повинні бути слабкі сторони, чи не так?

- Природно. І основним недоліком придбання комп’ютерного устаткування в лізинг є сама процедура оформлення — сьогодні не багато компаній готові надавати необхідну документацію (фінансову статистику підприємства) і тому віддають перевагу простій покупці устаткування.

- До речі, а що ви можете сказати щодо інших варіантів придбання комп’ютерів: у кредит чи розстрочку. Ця схема роботи більш звична для вітчизняних підприємств, чи здатна вона конкурувати з лізингом?

- Справа в тім, що про конкуренцію цих взаємозамінних продуктів — «кредитування», «відстрочка платежу» і «лізинг» — навіть не йде мова . В умовах відсутності зацікавленості з боку комерційних банків інвестувати у виробництво, нерозвиненості вторинного ринку корпоративних паперів, слабості інституту застави, остраху «українських» ризиків з боку західних інвесторів вітчизняні підприємства мають вкрай обмежену можливість залучити засоби на придбання потрібного їм устаткування, у тому числі і комп’ютерного.

Разом з тим навіть найбільш великі компанії-постачальники сьогодні не мають такий обсяг оборотного капіталу, що необхідний для здійснення системного фінансування своїх клієнтів на покупку устаткування шляхом надання розстрочки платежів на термін більш 12 місяців. Загальновідомо, що капіталомісткі проекти фізично не можуть окупитися за 3-6 місяців, на які постачальники часом погоджуються дати розстрочку. Крім того, крім заморожування власних оборотних коштів розстрочка тяне прийняття постачальником цілого букета кредитних ризиків, для кваліфікованої оцінки і наступного керування якими вимагаються визначена методологія й інфраструктура. У підсумку підприємства вибирають високі процентні ставки і тверді вимоги до забезпечення банківських кредитів.

На щастя чи на жаль, важко сказати, але саме не дуже сприятлива інвестиційна атмосфера в Україні визначає попит на лізинг. Саме тому лізинг виступає своєрідною альтернативою банківському кредитуванню, розстрочці і самофінансуванню. Застосування схеми лізингу в порівнянні з іншими схемами придбання основних засобів заощаджує фінансові ресурси лізінгоотримувача. Крім того, для лізингоотримувача лізинг є додатковим джерелом фінансування, що дозволяє не задіяти вже існуючі кредитні лінії й у той же час мати оперативний доступ до сучасних технологій, комплексно реалізовувати проект, без дроблення його на частині.

- І все-таки, у чому полягають основні відмінності схеми придбання комп’ютерного устаткування в кредит і в лізинг?

- По-перше, при наданні устаткування в лізинг особлива увага приділяється грошовим потокам, що повинні забезпечити лізингові платежі, а не кредитної історії фірми.

На умовах лізингу можна одержати об’єкт «під ключ».

Крім того, при оформленні лізингового договору не потрібно ні додаткова застава майна, ні банківська гарантія, тому що забезпеченням виконання лізингового договору служить отримане устаткування.

- А на кого лягає відповідальність по ремонті і технічному обслуговуванні комп’ютерного устаткування, придбаного в лізинг?

- У даному випадку питання зважується індивідуально по кожнім конкретному договорі. Лізингові угоди можуть передбачати зобов’язання лізінгодавача зробити ремонт і технічне обслуговування устаткування. Це особливо важливо при лізингу складного устаткування, що вимагає залучення висококваліфікованого персоналу для пусконалагоджувальних робіт, ремонту й обслуговування. Практично, на умовах лізингу можна одержати об’єкт «під ключ», надавши здійснення технічної підтримки устаткування кваліфікованим фахівцям компанії-лізінгодавача, і завдяки цьому сконцентрувати всі зусилля на рішенні основних стратегічних питань свого бізнесу.

- Що відбувається з технікою по закінченні лізингового договору?

- По закінченні терміну дії договору підприємство може обміняти техніку на нову, уклавши наступний договір лізингу, чи викупити її по залишковій вартості. Якщо врахувати те, що лізінгодавач має право застосовувати механізм прискореної амортизації з коефіцієнтом до 3, то по закінченні договору техніка може бути передана на баланс лізінгоотримувачу по мінімальній залишковій вартості (яка може складати 1 грн.).

- А на який термін ваша компанія сьогодні надає комп’ютерне устаткування в лізинг?

- У залежності від конкретних умов договору підприємство може одержати техніку в лізинг на термін від 18 до 48 місяців (1-4 року).

- Для яких категорій підприємств схема придбання комп’ютерного устаткування в лізинг є найбільш сприятливою?

- По-перше, придбання комп’ютерного устаткування в лізинг — це ідеальне рішення для підприємств, що зіштовхуються з проблемою обмеженості ліквідних засобів, тому що витрати на придбання устаткування рівномірно розподіляються на весь термін дії договору. Вигідна ця схема і підприємствам, для яких важливо оптимальне співвідношення в балансі власного і позикового капіталів. Крім того, ряд переваг одержують рентабельні підприємства, оскільки існує можливість істотного зменшення оподатковуваної бази шляхом оптимізації податкових відрахувань.

- Ви говорите про оптимізацію податкових відрахувань. Не зовсім зрозуміло: а як що ж має місце подвійне оподатковування, що виникає у випадку придбання устаткування в лізинг?

- Повинний сказати, що це ще один міф, що стосується тільки фінансового лізингу. Як я уже відзначав раніше, на розвиток фінансового лізингу негативно впливає недосконала законодавча база (це і зазначена вами, усім відома проблема подвійного ПДВ, і відсутність прискореної амортизації з метою оподатковування, проблеми з переходом права власності і багато чого іншого). Але всі ці нюанси ні в якій мері не стосуються оперативного лізингу.

І навіть навпаки, вибір такого варіанта придбання комп’ютерного устаткування дає цілком відповідному закону спосіб мінімізації й оптимізації оподатковування на підприємстві: лізингові платежі, відповідно до Закону України «Про лізинг», відносяться на валові витрати лізінгоотримувачу , таким чином, зменшується оподатковуваний прибуток, на відміну від довгострокового кредиту, виплата якого виробляється з чистого прибутку. Придбання основних засобів у лізинг (у даному випадку — комп’ютерного устаткування) дозволяє підприємствам усіх галузей розширити склад витрат, що включаються в собівартість, що дає можливість значно зменшити податок на прибуток.




джерело: «Бизнес», №11 (530), 2003
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100