На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Держава повинна побачити переваги людського потенціалу — знань, інтелектуальної власності, ідей — перед нафтою, газом, металом і нерухомістю: на відміну від природних копалин людський потенціал має здатність накопичуватися.
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Інноваційні технології, що допомагають підсилити ефект від нарощування видобутку природного газу

2012-10-07
Андрій (Гавріель) Лівшиць

Сланцевий газ багато в чому змінив наше уявлення про місце і значення природного газу в енергетичній структурі будь-якої розвиненої країни
Зараз кількість видобутого природного газу дозволяє подумати про нові варіапнтах його ефективного застосування
Спочатку про нову ситуацію на ринку природного газу:
... Обвал цін на газ в США і, як наслідок, зниження витрат компаній допоможуть американський економіці збільшити виробництво і створити 2,5-5 мільйонів робочих місць до 2020 року. Про це повідомляється в дослідженні консалтингової групи Бостона (Boston Consulting Group, BCG).
BCG відзначає, що в найближчому майбутньому завдяки покладів сланцевого газу вартість палива в США буде на 50-70 відсотків менше, ніж у Європі чи Японії. У квітні цього року ціни на газ в Америці досягли 10-річного мінімуму - трохи більше 71 долари за тисячу кубометрів. Після цього виробники знизили видобуток, і вартість палива почала рости. За різними прогнозами, ціни на газ в США можуть досягти 120-140 доларів за тисячу кубометрів. Для порівняння, "Газпром" продає паливо за кордоном по 300-450 доларів за тисячу кубометрів.
Крім дешевих енергоресурсів, збільшення виробництва сприятиме спад витрат на робочу силу. За прогнозом BCG, ця стаття витрат в США в осяжному майбутньому буде на 20-45 відсотків нижче, ніж аналогічний середній показник у інших розвинених економік. Витрати на робочу силу BCG підраховувала з поправкою на продуктивність праці, яка, за даними групи, у США набагато вище. Позитивний вплив на зростання випуску продукції та створення нових робочих місць надасть тенденція до повернення виробничих потужностей з інших країн назад у США.
У підсумку, як вважають експерти групи, вже до 2015 року виробничі витрати в США будуть менше ніж в Великобританії на 8 відсотків, у Німеччині та Франції - на 15 відсотків, в Японії - на 21 відсоток і в Італії - на 23 відсотки. До 2020 року, за оцінками BCG, США зможуть перехопити у чотирьох найбільших європейських країн 2-4 відсотки експортного ринку, а у Японії - 3-7 відсотка. Це принесе країні додатково 90 мільярдів доларів на рік. Вигода від зростання експорту по всьому світу оцінюється в 130 мільярдів доларів щорічно.

Бум видобутку сланцевого газу в США вкрай негативно позначився на атомній енергетиці країни. Як пише The Wall Street Journal, протягом останніх кількох років було заплановано будівництво 29 нових ядерних реакторів 15 компаніями, але з цих проектів приступили до реалізації тільки двох.
Будівництво електростанцій, що працюють на вугіллі, в країні також значно скоротилося. Причиною стало падіння цін на газ, пов'язане із зростанням обсягів видобутку цього палива. У той час як запуск потужностей з виробництва одного кіловата електроенергії на газі коштує 978 доларів, для атомних електростанцій цей показник становить 5339 доларів.
За прогнозами уряду США, до 2035 року в країні буде створено додаткових потужностей з виробництва електрики на 222 гігавата. Це дозволить збільшити сумарну потужність електростанцій на 20 відсотків. При цьому близько 58 відсотків зростання буде забезпечено саме за рахунок введення нових станцій, що працюють на газі. На поновлювані джерела енергії доведеться 31 відсоток, вісім відсотків - на вугільні станції і ще чотири - на АЕС.
Ціни на газ в США тримаються на мінімальних показниках за останні десять років. До кінця 2011 року газ на внутрішньому ринку США можна було купити в три рази дешевше, ніж в Європі, і в шість разів дешевше, ніж у Японії. В даний час середня ціна виробництва мегават електроенергії на годину за допомогою газу в країні складає близько 64 доларів.
"Сланцевий бум" почався в США в другій половині 2000-х років. До початку 2010-х років країна вийшла на самозабезпечення економіки газом, а в 2009 році США обігнали з виробництва палива Росію, яка була лідером у цій галузі.
Розвиток видобутку сланцевого газу дасть можливість США створити 870 000 робочих місць протягом найближчих чотирьох років. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дослідження IHS Global Insight. Крім того, видобуток газу дозволить країні збільшити річний ВВП до 2015 року на 118 мільярдів доларів.
До 2036 внесок індустрії з видобутку сланцевого газу в річний ВВП Америки складе 231 000 000 000 доларів. У 2010 році показник склав близько 70 мільярдів. В даний час валовий внутрішній продукт країни перевищує 14 трильйонів доларів.
У дослідженні також відзначається, що за рахунок податкових зборів видобуток сланцевого газу поповнить бюджети різних рівнів на 933 мільярда доларів протягом найближчих двадцяти п'яти років.
Швидке зростання видобутку сланцевого газу в США в другій половині 2000-х років дозволив американцям вийти на самозабезпечення економіки газом. В результаті Америка з найбільшого у світі імпортера палива перетворилася на експортера. В даний час 34 відсотки американського газового ринку займає сланцевий газ.
У США сильно рух супротивників видобутку сланцевого газу, які вважають, що ця індустрія завдає шкоди екології. Так, тільки в штаті Пенсільванія видобуток газу ведеться з чотирьох тисяч свердловин. В даний час влада США розглядають питання про початок буріння поблизу Нью-Йорка.
У 2009 році США обігнали з виробництва газу Росію, традиційно є лідером на цьому ринку. У 2011 році Росія знову поступиться Америці перше місце з видобутку газу. За перші дев'ять місяців 2011 року видобуток природного газу в РФ склала 490,5 мільярда кубометрів, а в США - 505,4 мільярда. Крім американського, Росія також втрачає частину експортного ринку Європи: США направляють туди надлишки "блакитного палива".
Найбільші нафтогазові корпорації США, в тому числі ExxonMobil, ConocoPhillips і Encana, скоротили видобуток газу через низькі ціни на паливо. Як пише The Wall Street Journal, в першому кварталі поточного року ExxonMobil, наприклад, знизила обсяги видобутку на 1,8 відсотка, а Encana - на п'ять відсотків.
Раніше в міністерстві енергетики США повідомили, що в лютому скорочення видобутку газу в країні стало максимальним за рік і склало 0,6 відсотка.
На початку квітня ціни на природний газ в США впали до мінімуму за останні десять років. На біржі в Нью-Йорку тисячу кубічних футів газу стала коштувати нижче двох доларів (70,3 долара за тисячу кубометрів). Цьому сприяла тепла погода і надлишок пропозиції на ринку завдяки буму в галузі видобутку сланцевого газу.
У другій половині квітня ціни на газ знову почали зростати; з 18 квітня по 2 травня вони піднялися на 18 відсотків. 2 травня, як відзначає Reuters, в ході торгів на NYMEX вартість газових ючерсів з постачанням у наступному місяці знизилася майже на п'ять відсотків, однак за підсумками сесії все одно перевищила два долари і склала 2,253 долара.
У березні ділові ЗМІ повідомляли, що дешевий газ негативно позначився на розвитку атомної енергетики США. Із запланованих до будівництва 29 нових ядерних реакторів фірми-підрядники почали споруджувати тільки 2.
Є кілька сучасних інноваційних рішень, що дозволяють навіть при низьких цінах на цей енергоносій ще більше збільшити ефект від його застосування і значно зменшити шкідливий вплив на екологію
В першу чергу це можна віднести до газоподібним паливним композитам
Основною перевагою їх застосування є можливість отримати стабільне полум'я при мінімальній кількості повітря
Цей факт (до речі офіційно підтверджений результатами в провідних паливних компаніях світу) дозволяє економити як мінімум 25% повітря, необхідного для горіння, що також знижує кількість вихлопних газів на 25% і в кінцевому розрахунку приблизно на 25% підвищує ефективність термодинамічних апаратів, що застосовують в якості палива природний газ

United States Patent Application 20110126462
Kind Code A1
Livshits; David; et al. June 2, 2011
________________________________________
Device for Producing a Gaseous Fuel Composite and System of Production Thereof
Abstract
The invention relates to a gaseous fuel composite, a device for producing the gaseous fuel composite, and subcomponents used as part of the device for producing the gaseous fuel composite, and more specifically, to a gaseous composite made of a gas fuel such as natural gas and its oxidant such as air for burning as part of different systems such as fuel burners, combustion chambers, and the like. The device includes several vortex generators each with a curved aerodynamic channel amplifier to create a stream of air to aerate the gas as successive stages using both upward and rotational kinetic energy. Further, a vortex generator may have an axial channel with a conical shape or use different curved channel amplifiers to further create the gaseous fuel composite.

Як виявилося створення стисливих паливних сумішей на базі дизельного палива також може істотно підвищити ефективність термодинамічних пристроїв
В якості прикладу наводжу один з винаходів з цієї області:

United States Patent Application 20100193445
Kind Code A1
Livshits; David; et al. August 5, 2010
________________________________________
FOAMING OF LIQUIDS
Abstract
Methods and systems for processing of liquids using compressed gases or compressed air are disclosed. In addition, methods and systems for mixing of liquids are disclosed.

корисний матеріал? Натисніть:


2020-11-20
Жива вода


2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100