На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Кишеньковий персональний комп’ютер (КПК) – обов’язковий атрибут безперервного творчого процесу і незамінна річ для творчої людини
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Патентний захист біомедичних інноваційних проектів; Можлива роль ТРИЗ і Аріз у формуванні цієї захисної стратегії (продовження, частина друга)

2012-08-31
Андрій (Гавріель) Лівшиць; Ярослав Ващук

Як тільки у конструкторів нової техніки виникає необхідність створити беззастережно працездатну, лаконічну, елегантну (якщо так можна висловитися про систему або машину) конструкцію, все частіше вони звертаються за допомогою до природи

Все частіше вони успішно знаходять свій жаданий прототип в світі тварин, комах або риб і більш-менш успішно повторюють найбільш ефективні природні рішення в своїх розробках, отримуючи при цьому право назвати це нове технічне рішення, створений у співавторстві з природою, своїм винаходом

Особливо яскраво це проявилося в області генної інженерії

Процес такого генетичного "обгородження" був стихійним, тому роками ніхто не уявляв собі масштабів того, що відбувається.

Перша більш-менш системна оцінка, та й то - тільки для Homo sapiens, була проведена в 2005 році. З'ясувалося, що вчені і біомедичні компанії володіють правами на 20 відсотків (sic!) всіх відомих людських генів. Яка ця частка сьогодні - невідомо.

Далекі від біології люди дізналися про те, що їхні гени вже давно комусь належать, на початку 2000-х років, коли почалися процеси про патенти на гени BRCA1 і BRCA2.

Мутації в цих генах істотно підвищують ризик розвитку раку грудей і яєчників у жінок. Біотехнологічна і діагностична компанія Myriad Genetics в 1998-му і 2000-му роках відповідно запатентувала ці два гени, а також їх мутантні варіанти і методики виявлення мутацій.

А вже в 2001 році лабораторії, що займаються діагностичним тестуванням на зміни в генах BRCA, отримали листи з вимогою припинити всі роботи або виплатити Myriad належні відрахування.
Адресати листів, а також правозахисні та громадські організації з такою постановкою питання не погодилися і подали на компанію до суду.

Розгляди тяглися багато років, причому більша частина рішень виносилася на користь Myriad. Позивачі завзято заперечували вердикти, і черговий етап слухань завершився 17 серпня 2012 року. Апеляційний суд знову визнав, що патентні права біотехнологічної компанії на гени BRCA1 і BRCA2 законні.

Ідея привласнювати права на чиїсь гени виглядає дикою і, більш того, законодавства більшості країн прямо забороняють патентувати те, що було створено природою (і закони природи теж).

Ці доводи неодноразово висловлювалися в судах і громадських дискусіях, але поки патентне лобі успішно відбиває всі нападки. Аргументи тих, хто вважає, що права на використання генів усередині нас або цілих живих організмів можна застовпити за допомогою якихось документів, не позбавлені логіки і навіть деякого витонченості.

ДНК живих істот створена природою? - Так ми ж патентуємо не ту ДНК, що знаходиться всередині клітин, а виділені і очищені молекули, що містять тільки шукані гени.

У природі такі молекули не зустрічаються - відповідно, їх можна вважати творінням людини. Нібито підлягають патентуванню тварини та культури клітин були породжені не людиною, а з'явилися на світ в результаті природних процесів? - Людина вніс у геноми цих створінь певні зміни (найчастіше патенти отримують на генетично модифіковані організми), значить, в природі вони не існують, а є витворами людей.

Це міркування використовувалося ще за часів Луї Пастера: в 1873 році він запатентував дріжджовий штам, заявивши, що "дріжджі, вільні від усіх паразитів та інфекцій, є промисловим виробом". На думку прихильників отчуждаемості прав на використання біологічних об'єктів, на їхній стороні варто базовий патентний закон США, у пункті 101 якого (в тлумаченні американського Конгресу) стверджується, що об'єктом патентування може бути "все, що є під сонцем і створено людиною".
Тепер цікаво розглянути ці питання з позиції винахідника звично працюючого і створює інновації застосовуючи прийоми і методи ТРВЗ і Аріз

ТРИЗ замислювалася "як точна наука". Що ж насправді являє собою ТРИЗ?

Безсумнівним достоїнством ТРИЗ стало те, що в ній була зроблена спроба використовувати для розв'язання винахідницьких завдань діалектичні підходи, пов'язані з виявленням і дозволом протиріч. З цією метою в ТРИЗ був розроблений спеціальний алгоритм (Аріз), що представляє собою послідовність логічних процедур, спрямованих на представлення розв'язуваної винахідницької задачі у вигляді протиріч і ряд рекомендацій для їх вирішення. Крім того, в книгах по ТРИЗ наводилося велика кількість цікавих прикладів і задач, які самі по собі мали велику пізнавальну цінність.

Однак Теорія рішення винахідницьких задач мала ряд істотних вад, які, очевидно, і призвели до застою в її розвитку після смерті автора, а також до суттєвих складнощів у практичному її застосуванні. У чому ж полягали ці вади.

В першу чергу в тому, що запозичуючи технічні рішення у природи, в якій все гармонійно, знайти суперечності і більш того усунути їх, часто завдання практично не здійсненне

Як стверджують фахівці з ТРВЗ, ідеально сформульована проблема вже містить шляхи її вирішення. У нашому випадку нові проблемні ситуації виникають тільки при невмілому і недбалому копіюванні природних рішень

У ТРИЗ складений список типових прийомів вирішення протиріч, але на жаль системні протиріччя з ТРИЗ не завжди подібні сучасним протиріччям у складних інноваційних системах, що включають в одному інтегративному розв'язанні та програми й алгоритми і композити та багато іншого, що було просто невідомо авторам ТРИЗ

Почнемо з екологічних проблем та інновацій у цій галузі

Екологічні проблеми не завжди вдається вирішити тільки технічними засобами. Наприклад, видобуток нафти дозволяє рядовим нафтовикам прогодувати себе і сім'ю, власникам нафтових компаній - отримувати прибуток, держава отримує податки, з яких виплачуються пенсії, зарплати лікарям, міліціонерам, бібліотекарям і т. д.

Однак видобуток нафти має свої негативні сторони: забруднюється навколишнє середовище. Пропонуємо читачам подумати над питанням, чи можна подолати це протиріччя за допомогою одного з типових прийомів, представлених в ТРИЗ і Аріз?

Швидко, з ходу це може і не вийти, оскільки вказане протиріччя не тільки технічне, а й соціальне. Якщо для подолання чисто технічних протиріч складений список типових прийомів, то для соціальних суперечностей такого списку немає (або він невідомий авторам, але може бути, читачам вдасться його скласти?).

На наш погляд, необхідно не стільки боротися з розливами нафти, скільки замінювати «чорне золото» іншими джерелами енергії. Зниження видобутку нафти автоматично знизить кількість аварій. Інша справа, що таке рішення різко знижує прибутки нафтових корпорацій. Чи погодяться з таким розвитком подій їх власники?

Екологічні проблеми рідко носять лише технічний характер. Наприклад, проблему виснаження природних ресурсів можна сформулювати у вигляді протиріччя між постійно зростаючими потребами людства та обмеженими ресурсами атмо-, гідро-, літо-і біосфери.

Навряд чи цю проблему вдасться вирішити тільки за рахунок створення нових винаходів. Слід зазначити, що і суперечності бувають не тільки технічними. В рамках ТРВЗ виділяються адміністративні, технічні та фізичні протиріччя.

Не завжди необхідно формулювати технічне протиріччя для того, щоб користуватися прийомами вирішення технічних протиріч. Наприклад, в російському патенті № 2266258 використаний прийом «зробити заздалегідь».

Винахід описує спосіб та пристрій для переробки нафтовмісних шламів - відходів нафтовидобутку, що представляють собою відходи буріння, що містять нафту, гірські породи, глину, цемент, розчинені у воді хімічні сполуки.

Нафтовмісних шлам попередньо обробляють до отримання рівномірної по складу і в'язкості суміші шляхом його перемішування, розігріву та введення органічного розріджувачі, завантаження робочого агента здійснюють двома рівними порціями, причому першу - до завантаження обробленого нафтовмісних шламу, а другу - одночасно з ним, потім вводять рідину, нагріту до 60-70 ° С, в кількості, що визначається по результату аналізу проби обробленого нафтовмісних шламу.

Перемішування компонентів ведуть в змішувачі при швидкості обертання 100-150 оборотів в хвилину протягом 15-20 хвилин. Установка оснащена необхідними для реалізації способу вузлами і пристроями.

Винахід забезпечує переробку будь-якого нафтовмісних шламу, не залежно від його природи і в'язкості (нафти, масла, мазуту, гудрону і т. д.), терміну та місця його поховання, вмісту вологи в шламі.

Читаючи цей текст, ви познайомилися з особливим (чітким, лаконічним) стилем викладу суті винаходу. Використовуючи цей та інші патенти в якості зразка, а також грунтуючись на деяких правилах, наведених в наших статтях, ви зможете оформити власну розробку у вигляді заявки на винахід і, як знати, може бути, отримати патент!

В основі величезного числа процесів і явищ у природі і в техніці лежать фізичні закони. Іноді ми використовуємо знання фізики, навіть не замислюючись про це.
У ТРИЗ вибрані і зведені в окремий покажчик кілька сотень фізичних явищ, використаних у патентах та авторських свідоцтвах (деякі вказані в різних додатках і розробках останнього часу).

Якщо ви вже зацікавилися, покажчик покаже вам на прикладах ефективність використання законів природи при проектуванні нової техніки, а може бути, підкаже рішення що стоїть перед вами технічної задачі.

До нього увійшли багато фізичні ефекти, які ще чекають свого застосування і свого «пріменітеля» (чи не ви їм будете?).

Хімічний ефект - ефект, що допомагає розв'язати технічне протиріччя; його особливість у тому, що ефект досягається за допомогою зміни хімічного складу технічної системи або її окремих частин. Хімічні ефекти досить різноманітні, однак піддаються класифікації.

Далі ми постараємося в короткій формі показати шлях аналізу ймовірних етапів розвитку та многочістленних версій застосування запозичених у природи (на рівні ідеї) методів та сенсорів безконтактного контролю

НЕОБХІДНА СТАН ПРОЕКТУ ПРИЛАДУ І ТЕХНОЛОГІЇ НА МОМЕНТ ПОЧАТКУ ЇХ СИСТЕМНОЇ РОЗРОБКИ;

Повинні бути:
Розроблено основні конструктивні та технологічні принципи побудови продукту
Виготовлений базовий універсальний прототип виробу;
Проведено цикл попередніх випробувань вироби;
Проведено коригування універсального прототипу вироби за результатами попередніх випробувань;
Підготовлено матеріали на патентну заявку;
Розроблено стратегію патентно-ліцензійної захисту технології;

Для доведення виробу ДО ЕТАПУ МАСОВОГО ВИРОБНИЦТВА І АКТИВНОЇ ФАЗИ МАРКЕТИНГУ
повинні бути виконані наступні роботи:
Розробка вихідних технічних вимог на продукт з урахуванням побажань і рекомендацій потенційних клієнтів;
Розробка технічного завдання на проект;
Технічне пропозицію, включаючи проектування, виготовлення та випробування моделей вироби;
Технічний проект, включаючи проектування, виготовлення та випробування прототипів вироби;
Робочий проект, включаючи проектування, виготовлення та випробування дослідних зразків виробу;
Узгодження і евалюації виробів на відповідність вимогам чинних стандартів;
Атестація виробів в інституті стандартів;
Випуск настановної серії виробів;
Дослідно промислова експлуатація настановної серії виробів;
Розробка стратегії маркетингу;

Підготовка програми виробництва та реалізації виробів на період адаптації до умов ринку; опрацювання системи гарантійного обслуговування; пошук стратегічного партнера; перша фаза активного маркетингу;

ПРИЛАДИ ДЛЯ резонансних КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ВОДИ ТА ІНШИХ РІДИН, ПОВИННІ БУТИ повністю придатна для ЕФЕКТИВНОЇ РОБОТИ В УМОВАХ нижченаведені основні ГАЛУЗЕЙ - СПОЖИВАЧІВ ТЕХНОЛОГІЇ:
Фармацевтична промисловість
Мікробіологічна промисловість
Напівпровідникове виробництво
Мікроелектроніка
Енергетика, У ТОМУ ЧИСЛІ І атомних електростанцій
Промислові кондиціонери
Водопідготовка та водоочистка у всіх галузях промисловості, житлових, промислових і громадських будівлях і спорудах
Тонка хімічна технологія
Виробництво косметичних препаратів
Виробництво алкогольних і безалкогольних напоїв
Харчова промисловість
Тепличне господарство
Технології поливу в сільському господарстві
Гальванічні і електрохімічні виробництва
Нафтовидобувні виробництва

Продуктів масового попиту, ЯКІ ПОВИННІ бути результатом ЗАВЕРШЕННЯ ПРОЕКТУ:
1. Побутовий індикатор чистоти водопровідної води;
2. Промисловий індикатор чистоти водопровідної води;
3. Трубопровід-сенсор для безконтактного контролю провідності рідин, виготовлений на базі промислових трубопровідних компонентів з полівінілхлориду; робочі діаметри трубопроводів, - 1/16; 1/8; ?; 3/8; ?; ?; 1; 1-1/4; та далі з інтервалом в ? дюйма до 4 дюймів; трубопровід призначений для вбудовування в системи автоматичного керування виробництвом;
4. Трубопровід-сенсор для безконтактного контролю провідності рідин, виготовлений на базі промислових трубопровідних компонентів з поліпропілену; робочі діаметри аналогічно пункту 3; трубопровід призначений для вбудовування в системи автоматичного керування виробництвом;
5. Автономний трубопровід-сенсор для контролю провідності рідин, виготовлений на базі промислових трубопровідних компонентів з полівінілхлориду; робочі діаметри аналогічно пункту 3;
6. Автономний трубопровід-сенсор для контролю провідності рідин, виготовлений на базі промислових трубопровідних компонентів з поліпропілену; робочі діаметри аналогічно пункту3;
7. Системи трубопроводів-сенсорів, аналогічно пунктам 3 - 6, виготовлені на базі промислових трубопровідних компонентів з полікарбонату;
8. Системи трубопроводів - сенсорів, аналогічно пунктам 3-6, виготовлені на базі промислових трубопровідних компонентів з тефлону, композитних полімерних матеріалів, термореактивних пластичних мас, полімерів з різними наповнювачами і з термостійких матеріалів;
9. Системи сенсорів, вбудованих в автоматичні керуючі комплекси, для безконтактного контролю якості рідин у трубопроводах діаметром більшим ніж 4 дюйма; трубопроводи виготовлені з полівінілхлориду; із поліпропілену; з термостійких полімерів; із термореактивних пластмас;
10. Системи сенсорів, відповідно до пунктів 3-9, призначені для контролю стану рідин, що подаються на іригаційні системи в сільському господарстві;
11. Системи сенсорів, відповідно до пунктів 3-9, призначені для контролю стану рідин в комплексах зрошуваного землеробства;
12. Системи сенсорів, відповідно до пунктів 3-9, призначені для контролю стану рідин в тепличних сільськогосподарських комплексах;
13. Системи безконтактних датчиків рівня з горизонтальним методом монтажу;
14. Системи безконтактних датчиків рівня з вертикальним методом монтажу;
15. Системи інтегральних датчиків рівня та сенсорів контролю якості;

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100