На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Патентний повірений на безоплатній основі надає консультації
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Звичайні речі - незвичайні рішення: розробка нового типу туалету

2011-08-07

Фонд Білла і Мелінди Гейтс прийняв рішення профінансувати розробку нового типу туалету. Як повідомила телекомпанія CNN, на створення альтернативи класичному унітазу зі змивом, розробленим ще в XVIII столітті, виділяється вісім грантів на загальну суму 41,5 міліонів доларів. Ця ініціатива спрямована на поліпшення санітарії в країнах, що розвиваються і зниження захворюваності кишковими інфекціями.


Еволюція туалету

Перші відомі науці спроби створити щось на зразок облаштованого туалету з каналізацією відносяться приблизно до періоду з 1700 по 1400 рік до нашої ери, коли будувався Кноський палац на острові Крит. В ході розкопок цієї пам'ятки мінойської культури археологи виявили схожі на унітаз дерев'яні сидіння, з'єднані з трубами. Щось подібне було знайдено і при розкопках китайських споруд, датованих 206 роком до нашої ери.

Близько 600 року до нашої ери в Римі було розпочато будівництво каналізаційної системи, що пізніше отримала назву Cloaca Maxima. Вона призначалася в першу чергу для збору сечі з громадських вбиралень і зливу її в річку Тибр. У I столітті нашої ери імператор Веспасіан обклав ці вбиральні податком на сечу (в ті часи вона була цінною сировиною для виробництва аміаку для відбілювання вовни). Як записали римські історики Гай Светоній Транквилл і Діон Кассій, коментуючи цей податок своєму синові Тита, Веспасіан виголосив свою знамениту фразу "Гроші не пахнуть".

За винятком цих одиничних спроб, людство до кінця другого тисячоліття нашої ери справляло нужду так само, як на зорі свого розвитку - знайшовши зручне місце на свіжому повітрі. У другому тисячолітті найбільш "просунуті" жителі міст для відправлення природних потреб ввели в ужиток горщики, вміст яких все так же викидалося на землю або у водойми.

У 1596 році англійський парламентарій від Ратленд сер Джон Харінгтон (John Harington) порадував свою хресну мати - королеву Єлизавету I винаходом туалету з подобою змиву. Натисканням на кнопку імпровізований унітаз заповнювався водою з розташованої вище ємності. Потім відкриттям спеціального клапана вода з нечистотами скидалася в резервуар під підлогою, який треба було регулярно спорожняти. Цей пристрій було встановлено в річмондському палаці.

Перший прототип сучасного туалету зі змивом розробив і запатентував лондонський годинникар Олександр Каммінгс (Alexander Cummings) в 1775 році. У його унітазі стік мав S-подібну форму для боротьби з неприємним запахом, як в сучасних унітазах. Винахід Каммінгса незабаром вдосконалили Джозеф Брама (Joseph Bramah), що придумав ланцюговий привід зливного бачка, і Джозеф Едамсон (Joseph Adamson), що розробив більш ефективну систему сифонного змиву.

Тим не менш, у багатьох джерелах "батьком туалету" називається британський сантехнік Томас Креппер (Thomas Crapper). Його початкова заслуга полягає в тому, що він винайшов поплавковий клапан, що захищає бачок від переповнення, і дещо менш значимих удосконалень (всього з 1881 по 1896 рік він отримав вісім патентів). Крім того, Креппер заснував успішну фірму з продажу унітазів, яка сприяла небувалого зростання їхньої популярності в розвинених країнах.

Зрозуміло, нова система туалету значно підвищила витрати води і зажадала споруди каналізаційних систем і очисних споруд, але користь від неї ні у кого не викликала і не викликає сумнівів. Тим не менш, співробітники Фонду Білла і Мелінди Гейтс вирішили, що настав час для створення "Туалета 2.0".

Недоступна санітарія

"Ні одна інновація за останні 200 років не зробила більше для порятунку життів і поліпшення здоров'я, ніж санітарна революція, яка прийшла зі створенням туалету. Однак її поширення недостатньо. Вона торкнулася лише третина населення світу. Нам потрібні нові підходи, нові ідеї. Коротше, нам треба заново винайти туалет ", - заявила президент програми фонду Гейтсів по глобальному розвитку Сільвія Метьюс Беруелл (Sylvia Mathews Burwell).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 2,5 мільярда жителів Землі в даний час не мають доступу до звичних в західних країнах туалетів. Це сприяє значному поширенню кишкових інфекцій в країнах, що розвиваються, чому сприяє також відсутність центрального водопостачання і жаркий клімат.

Так, попадання фекалій в питну воду стало однією з основних причин епідемій холери 2008-2009 років в Зімбабве, де заразилися близько 100 тисяч чоловік і померли більше 4200, і 2010-2011 років на Гаїті, де до цього часу інфекція вразила понад 360 тисяч осіб, понад 5,5 тисячі з яких померли.

Від сукупності кишкових інфекцій, пов'язаних з поганою санітарією, за підрахунками експертів ВООЗ, щорічно у всьому світі помирають близько 1,5 мільйона дітей.

Нові ідеї

Як пояснив директор фонду Гейтсів з очищення води та гігієни Френк Рійберсман (Frank Rijsberman), недоліками класичної конструкції є висока для країн, що розвиваються вартість, потреба у водопостачанні та каналізаційної системи, а також відсутність переробки вмісту.

"Ми хочемо розглядати випорожнення як ресурс і переробляти його. Думаю, ми зможемо добувати з них енергію, мінеральні речовини і воду. Ми хочемо винайти туалет, який дешевий, який коштує не більше декількох центів і який захочуть використовувати бідняки ", - заявив Рійберсман.

Для досягнення цих цілей фонд виділив гранти на загальну суму в 41,5 мільйонів доларів восьми дослідницьким колективам. Серед їхніх проектів туалети, які видобувають чисту воду і мінеральні солі із сечі і калу; виробляють електрику з перетворених СВЧ-випромінюванням в плазму або перероблених за допомогою сонячних батарей випорожнень та інші.

Експерти фонду відзначили, що жоден з цих проектів не в змозі самостійно вирішити проблему санітарії в усьому світі, і підкреслили, що розробці туалетів має супроводжувати вдосконалення систем каналізації та очищення води. Тим не менш, вони повні впевненості в досягненні поставлених завдань.

На створення працюючих прототипів відведено рік. За підсумками їх розгляду найбільш перспективні будуть вдосконалюватися протягом ще 3-4 років. Так що не виключено, що вже наше покоління зможе справити потребу, даруючи людству воду, мінерали, тепло і світло.

корисний матеріал? Натисніть:

групи: Винаходи і корисні моделі; Інноваційна діяльність
теги: винахід




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100