На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У світі діє понад 5,8 млн. патентів і кожний день подається 2 тис. патентних заявок, в Україні зареєстровано 86 тис. патентів на винаходи
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Як захистити ідею в області телевізійного шоу-бізнесу — нову телегру?

2008-03-22
Ярослав Ващук

Питання: У мене є ідея в області телевізійного шоу-бізнесу, а саме нова телегра. Як її захистити?

 

Відповідь: Всі об’єкти інтелектуальної власності з погляду захисту прав мають різний статус, обумовлена чинним законодавством. Найнижчий ступінь захисту в об’єктів авторського права. Закон про авторські й суміжні права тільки декларує, що авторські права охороняються. Щоб довести їхнє порушення й домогтися компенсації за їхнє використання потрібно, як мінімум, опублікувати свої думки. І не піддавайтеся на переконання про депонування рукописів за гроші. Це один з порівняно чесних способів відібрання грошей, як проказував незабутній Остап Сулейман Берта Марія Бендер-бий.

Найкращий захист передбачений для винаходів і промислових зразків. Права їхніх авторів охороняються відповідно до закону. Якщо результати Ваших інтелектуальних зусиль є охороноздатними з погляду Патентного закону, Ви зможете одержати багаторічну охорону в країні у вигляді державної реєстрації, про що буде свідчити патент на винахід або промисловий зразок. Винаходу надається правова охорона, якщо він є новим, має винахідницький рівень і промислово здатний. Новизна повинна бути світового рівня, винахідницький задум має на увазі неочевидність рішення для фахівців, промислова застосовність у додатку до телебачення означає детальне пророблення втілення ідеї.

Проблема тільки в тім, що за Патентним законом не є охороноздатними ідеї й правила, у тому числі правила для ігор.

А от антураж гри (поле, костюми, пристосування для ведення гри й т.п.) підпадає під визначення промислового зразка: до промислових зразків ставиться художньо-конструкторське рішення виробу, що визначає його зовнішній вигляд. Промисловому зразку представляється правова охорона, якщо він є новим, оригінальним і промислово застосовним. Промисловий зразок визнається новим, якщо сукупність його істотних ознак, що визначають естетичні й (або) ергономічні особливості виробу, не відома з відомостей, що стали загальнодоступними у світі до дати пріоритету промислового зразка. Промисловий зразок визнається оригінальним, якщо його істотні ознаки спричиняються творчий характер естетичних особливостей виробу. Промисловий зразок визнається промислово придатним, якщо він може бути багаторазово відтворений шляхом виготовлення відповідного виробу.

Оформлення прав відповідно до закону містить у собі патентно-інформаційний пошук на новизну й істотні відмінності, виявлення предмета охорони (формула винаходу), складання реферату й опису, заповнення бланків заяви на реєстрацію, сплату державних зборів. Експертиза триває 1,5-2 роки й не факт, що Ви переконаєте експертів, що Ваше рішення задовольняє всім умовам Закону.

Правда є ще одна можливість за 6-8 місяців одержати патент на корисну модель.


джерело: Інтернет-сайт "ВЯПат"
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100