На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
«Венчурний бізнес — це коли інвестуються 10 компаній, з них половина стає банкрутами, у трьох ви повертаєте свої інвестиції, одна дає 10-кратне зростання й у ще одній компанії прибуток в 100 разів перевищує вкладення» — Тім Дрейпер
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Рекомендації з приводу правового захисту фотографій як об’єктів авторського права

2004-05-03
Ярослав Ващук


Загальні відомості.

Відповідно до ЗУ «Про авторське право і суміжні права» об’єктами авторського права є твори у галузі науки, літератури і мистецтва, а саме: ...фотографічні твори, у тому числі твори, виконані способами, подібними до фотографії.

Автору належать такі особисті немайнові права: вимагати визнання свого авторства шляхом зазначення належним чином імені автора на творі і його примірниках і за будь-якого публічного використання твору.

До майнових прав автора належать: виключне право на використання твору; виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами.

Виключне право автора (чи іншої особи, яка має авторське право) на дозвіл чи заборону використання твору іншими особами дає йому право дозволяти або забороняти: відтворення творів; публічну демонстрацію і публічний показ; будь-яке повторне оприлюднення творів, якщо воно здійснюється іншою організацією, ніж та, що здійснила перше оприлюднення; переробки, адаптації, аранжування та інші подібні зміни творів; включення творів як складових частин до збірників, антологій, енциклопедій тощо.

Визначення термінів:
відтворення — виготовлення одного або більше примірників твору в будь-якій матеріальній формі, а також їх запис для тимчасового чи постійного зберігання в електронній (у тому числі цифровій), оптичній або іншій формі, яку може зчитувати комп’ютер;
розповсюдження об’єктів авторського права — будь-яка дія, за допомогою якої об’єкти авторського права безпосередньо чи опосередковано пропонуються публіці, в тому числі доведення цих об’єктів до відома публіки таким чином, що її представники можуть здійснити доступ до цих об’єктів з будь-якого місця і в будь-який час за власним вибором.

Попереджувальні заходи.
1. Кожний примірник твору необхідно позначати торговельною маркою з попереджувальним маркуванням, наприклад, «G-ModelsТМ».
2. Особа, яка має авторське право, для сповіщення про свої права використовує знак охорони авторського права. Цей знак складається з таких елементів: латинська літера «c», обведена колом; ім’я особи, яка має авторське право; рік першої публікації твору, наприклад, © Ярослав Ващук, 2004. Знак охорони авторського права проставляється на збірнику творів (сайті) і може ставитися на кожному примірнику твору.
3. На сайті, де виставлені твори, рекомендується розмістити попередження, наприклад: «Усі мистецькі твори, торговельні марки i логотипи, що мiститься на цьому сайтi, є виключною власнiстю їхнiх власникiв. Основна частина iнформацiї на цьому сайтi є автентичною i виробленною __(суб’єктом авторського права)___ на основi використання творчих доробок, особистих архiвiв, дослiдження рiзних джерел інформації, в т.ч. сайтiв, з їхнього дозволу та iнформацiї, отриманої з публiчних джерел, в т.ч. iснуючих у мережi Iнтернет.«
4. У випадку якщо твір має особливе значення для автора або представляє значну комерційну цінність законом передбачено право автора подати його на державну реєстрацію і отримання свідоцтва про реєстрацію авторського права на твір.
5. В разі виявлення неправомірного використання твору особі, що здійснила протиправну дію, направляється лист-попередження (див.додаток).

Претензійний лист

У виданій Вами книзі » ...» (сайті) використані 10 моїх фотографій, я саме: _______ .
Відповідно до ст..8 Закону України «Про авторське право і суміжні права» фотографічні твори є об’єктами авторського права і правомірне використання їх можливе лише з дозволу автора.
Мої твори використанні без вказівки авторства, без виплати гонорару, навіть без повідомлення мене. Відповідно до ст.. 14 і 15 Закону Ви порушили мої особисті немайнові і майнові права.
Вимагаю визнання і поновлення своїх прав та припинення дій, що порушують авторське право.
Якщо протягом одного місяця Вами не будуть задоволені мої претензії або не представлені мотивовані пояснення матеріали будуть передані в суд.
Примітка. Ст.176 Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 року (витяг):
«Незаконне відтворення, розповсюдження творів науки, літератури, мистецтва ... без дозволу осіб, які мають авторське право ... караються штрафом від ста до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, з конфіскацією всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп’ютерних програм, баз даних та обладнання і матеріалів, призначених для їх виготовлення і відтворення.»


джерело: Інтернет-сайт «ВЯПат»
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100