На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
На земній кулі зареєстровано більше 30 млн. торговельних марок (в Україні – понад 100 тис.) і це число зростає щороку майже на мільйон
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

•Правовий захист об’єктів інтелектуальної власності в Україні в 2004 році

2004-02-21
Ярослав Ващук

Правовий захист об’єктів інтелектуальної власності дозволяє власникові, що одержав охоронний документ (патент, свідоцтво), монопольно володіти, користуватися і розпоряджатися об’єктом, що одержав захист, на визначеній території і протягом визначеного законом часу.

Останнім часом у режимі захисту прав інтелектуальної власності в Україні відбулися суттєві зміни. Основні з них пов’язані з прийняттям Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової охорони інтелектуальної власності” від 22 травня 2003 р. № 850-IV та набранням в 2004 році чинності Цивільним кодексом України 16 січня 2003 р. № 435-IV.

Отже, згідно українського законодавства, враховуючи його зміни, в 2004 році підлягають правовому захистові наступні об’єкти інтелектуальної власності.


Винахід. Об’єктом винаходу може бути: продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослин і тварин); спосіб (здійснення технологічних операцій, одержання нового продукту і т.п.); застосування раніше відомого продукту або способу по новому призначенню. Винахід захищається патентом України з терміном дії до 20 років від дати подання заявки. Об’єкт винаходу повинний бути новим, промислово придатним, а технічне рішення повинне мати винахідницький рівень. Винахід визнається новим, якщо він не є частиною рівня техніки. Рівень техніки включає всі відомості, які стали загальнодоступними у світі до дати подання заявки. Протягом 12 місяців з дати подачі заявки в Україні можуть бути подані заявки для патентування за рубежем, яким буде встановлено пріоритет по даті подачі національної заявки. Заявка на патент на об’єкти промислової власності, за виключенням сортів рослин, подаються в Укрпатент Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки.


Корисна модель. Об’єктом корисної моделі, правова охорона якій надається згідно Законом, може бути: продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини тощо); процес (спосіб), а також нове застосування відомого продукту чи процесу. Корисна модель захищається деклараційним патентом, строк дії якого до 10 років від дати подання заявки. Корисна модель відповідає умовам патентоздатності, якщо вона є новою і промислово придатною.


Промисловий зразок. Об’єктом промислового зразка може бути форма об’єкта, малюнок або розфарбування об’єкта, що визначають зовнішній вигляд промислового виробу і призначені для задоволення естетичних і ергономічних потреб. Патент видається на зовнішній вигляд будь-якого об’єкта, етикетку, упакування, емблему підприємства за умови новизни і промислової застосовності. Патент діє 10 років і продовжується на 5 років на прохання власника.


Торговельна марка. Об’єктом захисту можуть бути словесні, образотворчі (зображувальні), об’ємні й інші зображення і їхні комбінації, виконані в будь-яких кольорах і мовах. Видається свідоцтво терміном дії 10 років і дозволяється скільки завгодно раз продовжувати по 10 років. Правовий захист поширюється на визначений перелік товарів і послуг, що власник свідоцтва обмовив при реєстрації знака.


Географічне зазначення. Об’єкт захисту: назва місця походження товару — це назва географічного місця, уживана як позначення в назві товару, що походить із зазначеного географічного місця і має особливі властивості, винятково або головним чином обумовлені характерними для даного географічного місця природними умовами або об’єднанням цих природних умов з характерним для даного географічного місця людським фактором.

Правова охорона географічного зазначення надається на підставі їхньої реєстрації і діє безстроково від дати їхньої реєстрації.

Реєстрація права на використання вже зареєстрованого географічного зазначення іншою особою засвідчується свідоцтвом, що діє протягом 10 років від дати надання заявки, термін дії продовжується до 10 років.


Сорт рослини. Об’єктом захисту є різновиди сорту: клон, лінія, гібрид першого покоління, популяція, що є новими, однорідними, стабільними і мають відмінну здатність. Патент України видається терміном на 30 років, а для винограду, дерев і плодових культур термін дії патенту 35 років. Заявка на патент подається, на відміну від інших об’єктів промислової власності, в інститут експертизи сортів рослин Державної служби з охорони прав на сорти рослин, що діє у складі Міністерства аграрної політики.


Компонування інтегральної мікросхеми. Об’єкт захисту — мікроелектронний виріб кінцевої або проміжної форми, призначений для виконання функцій електронної схеми, елементи і з’єднання якого неподільно сформовані в обсязі і (або) на поверхні матеріалу, що складає основу такого виробу, незалежно від способу його виготовлення.

Право на топографію засвідчується свідоцтвом з терміном дії 10 років.

Обсяг прав на компонування IMC визначається зображенням топографії IMC на матеріальному носії. Топографія мікросхеми повинна мати відмінності, що забезпечують їй нові властивості і не були відомі в області мікроелектроніки до дати представлення заявки або до дати її першого використання.


Авторське право і суміжні права. Об’єктами авторського права є:

— літературні письмові твори белетристичного, документального, наукового, технічного, прикладного характеру і т.п.;

— комп’ютерні програми і бази даних;

— виступи, лекції, промови, проповіді, інші усні твори;

— музичні твори з текстом і без тексту;

— драматичні, музично-драматичні твори, пантоміми, хореографічні й інші твори, створені для сценічного показу і їхньої постановки;

— аудіовізуальні твори;

— скульптури, картини, малюнки, гравюри, літографії й інші твори образотворчого мистецтва;

— твори архітектури, містобудування і садово-паркового мистецтва;

— фотографічні твори, у тому числі виконані способами, подібними фотографії;

— твори прикладного мистецтва, у тому числі твори декоративного ткацтва, кераміки, лиття, художнього скла, ювелірні вироби й інші, якщо вони не охороняються спеціальним законом про промислову власність;

— ілюстрації, карти, плани, креслення, ескізи твори, що стосуються географії, геології, топографії, техніки, архітектури й інших областей науки;

— сценічні обробки творів, обробки фольклору, придатні для сценічного показу;

— тексти перекладів для дублювання, озвучування, субтитри на українській або на інших мовах іноземних аудіовізуальних творів;

— інші переробки творів і обробки фольклору (похідні твори) без заподіяння шкоди охороні оригінальних творів, на основі яких створені похідні твори;

— збірники творів, збірники обробок фольклору, енциклопедії й антології, збірники звичайних даних, включаючи бази даних, інші складені твори за умови, що вони є результатом творчої роботи в доборі, координації або упорядкуванні змісту без заподіяння шкоди охороні творів, що входять у них;

— інші можливі твори.

Авторське право діє протягом усього життя автора і 70 років після його смерті.

Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Державна реєстрація авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, здійснюється УААСП Державного департаментому інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки.

Об’єктом суміжних прав незалежно від призначення, змісту, способу і форми вираження є:

— виконання літературних, драматичних, музичних, музично-драматичних, хореографічних, фольклорних і інших творів;

— фонограми, відеограми;

— передачі (програми) організацій віщання.

Строк дії суміжних прав — протягом 50 років від дати першого запису виконання, першого опублікування фонограми (відеограми), першого публічного сповіщення передачі.


Комерційна таємниця. До комерційної таємниці відносять інформацію, що має дійсну або потенційну цінність у силу її невідомості третім особам, до якої немає вільного доступу на законній підставі і стосовно якої власник інформації вживає заходів до охорони її конфіденційності. У міжнародній практиці використовується також термін «ноу-хау» (know how, що в перекладі з англійської означає «знаю, як»), що застосовується до секретів технічного (принципи, характеристики і параметри виробничих процесів і пристроїв, креслення, схеми, формули, рецепти, інструкції і т.п.) і комерційного (методи організації виробництва, відомості про клієнтів і постачальників, дані про фінансування, методи реклами і т.п.) характеру.

джерело: Інтернет-сайт «ВЯПат»
корисний матеріал? Натисніть:


2020-11-20
Жива вода


2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100