На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Сила інтелекту не в тому, щоб все знати, а в тому щоб знати, де в даний момент можна знайти необхідну інформацію
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Інновації?.. Галюцинації!
Міністерство економіки потай від усіх займається інноваціями

2005-06-05

25 травня в Кабінеті міністрів України відбулася прес-конференція міністра економіки Сергія Терьохіна. Захід був попередньо анонсований на сайті інформаційного агентства «Українські новини» як звіт пана міністра на тему: «Дії уряду, спрямовані на створення сприятливої для інноваційної й інвестиційної діяльності підприємницького середовища». Однак у ході 40-хвилинного спілкування з журналістами жодного слова про інновації Сергій Терьохін не вимовив. Прес-конференція почалася з доповіді міністра про вражаючі успіхи уряду за останній місяць. Потім журналістська братія сама задала тон — одно за одним випливали питання, що стосуються бензинової кризи, митно-тарифної політики й іншої текучки.

А тим часом економісти вважають, що розвиток інновацій має принципове значення для будь-якої держави. Так, польський учений Анджей Забєльський відзначає, що 90-95% як іноземних, так і вітчизняних інвестицій в економіку його країни сьогодні йдуть на розширення виробництв, заснованих на застосуванні добре освоєних технологій. У той же час найвищу рентабельність мають ті компанії, які регулярно впроваджують нові технології й за рахунок цього знижують рівень конкуренції. Учений вважає, що сучасні лідери світової економіки ще довго будуть залишатися на нинішніх позиціях саме завдяки інноваціям. А нації, що животіють в убогості, мають чітко певну «стелю» розвитку, оскільки можуть розраховувати лише на розвиток низькорентабельних технологій.

Прогноз невеселий, і світова статистика, на жаль, його підтверджує. За даними ООН, сьогодні ринок високотехнологічної продукції поділений так: Західна Європа — 35%, США — 25%, Японія — 11%, Сінгапур — 7%, Корея — 4%, Китай — 2%, інші всі разом узяті — 16%. Доля Росії становить 0,13%. А доля України настільки мізерна, що експерти не порахували потрібним обнародувати її в загальнодоступних джерелах інформації.

Російський академік Леопольд Леонтьев охарактеризував технологічне відставання країн СНД від високорозвинених держав на прикладі мікроелектроніки. «Там (на Заході й у Японії. — Авт.) зараз елементна база має товщину 0,2 мікрони, — сказав академік. — Прагнуть до 0,15 мікрона. А ми зайняли нішу десь 0,8. У найкращому разі — 0,4-0,6. Це ринок для китайських іграшок».

По даним Держкомстату України, в 2001 р. інноваційною діяльністю займалися 14,8% промислових підприємств країни, в 2002 р. — 14,3%, в 2003 р. — 14,6%, в 2004 р. — 12,7%. При цьому зберігається переважно екстенсивний характер інноваційних процесів — вони пов’язані винятково з освоєнням нового обладнання, винайденого десь на Заході...

Деякі заперечать: так, відстаємо, але причому тут уряд? Мабуть, у чомусь вони праві. Ринкова економіка припускає мінімальні регуляторні функції держави. Практично уряд може допомогти інноваціям тільки за допомогою адресної фінансової підтримки, якщо така передбачена бюджетом, і законодавчими ініціативами, наприклад, що стосуються пільгового оподатковування.

Може бути, такі «дріб’язки» — поки недозволенна розкіш для нашої країни. А можливо, уряд України вирішує масу невідкладних поточних питань, працює в пожежному режимі, але, проте, у нього доходять руки й до питань інновацій. Але ми, на жаль, про це поки нічого не довідалися.

 

Бізнес

корисний матеріал? Натисніть:




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100