У Грузії запатентовані більш десяти продуктів та страв національної кухні, повідомляє РБК з посиланням на телеканал "Руставі-2". Патент оформлений, зокрема, на виноградну горілку чачу, хачапурі, сир сулугуні і чурчхели (горіхи в загущених виноградному соку). Глава "Грузпатента" Іраклій Гваладзе заявив, що цей крок дозволить захистити національні бренди. Процес патентування грузинської продукції, за його словами, буде продовжений. Про те, що грузинські власті хочуть запатентувати деякі продукти, стало відомо у квітні. При цьому до кінця року, як повідомлялося, в республіці планують прийняти законопроект, який дозволить сертифікувати продукти за європейською системою захисту продовольчих торгових марок (TSG - Traditional Specialty Guaranteed). Сертифікація, як писала EurasiaNet (переклад статті було опубліковано на ИноСМИ), розрахована на впровадження грузинських продуктів на міжнародних ринках. Домовившись про визнання національних брендів із зарубіжними країнами, Грузія могла б добитися того, щоб під зазначеними назвами (наприклад, хачапурі) продавалися тільки ті продукти, які вироблені за певною технологією і з певних інгредієнтів. "Це не принесе негайної вигоди грузинським фермерам та економіці, але в кінцевому підсумку допоможе грузинським продуктам завоювати добру репутацію", - зазначав міністр сільського господарства Грузії Бакур Квезерелі. Раніше в Грузії вже були оформлені сертифікати на 18 експортних сортів вина. У серпні 2011 року агентство "Новости-Грузия" повідомляло, що грузинські власті добилися повернення брендів "Хванчкара" і "Кіндзмараулі", які зареєстрував у США бізнесмен Євген Дозорцев. "Ми представили всю необхідну документацію в Патентне бюро США, де йшла тяганина, і компанія "Дозорцев і сини" була змушена визнати законність наших вимог", - зазначав з цього приводу глава "Грузпатента".
Посилання по темі
корисний матеріал? Натисніть:
|