На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Держава повинна побачити переваги людського потенціалу — знань, інтелектуальної власності, ідей — перед нафтою, газом, металом і нерухомістю: на відміну від природних копалин людський потенціал має здатність накопичуватися.
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

•З 1 січня 2004 року набрав чинності новий Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV

2004-01-01
Ващук Ярослав

 

У зв’язку з цим відбудуться зміни в правовій охороні таких важливих об’єктів промислової власності як винаходи і корисні моделі.

Причина цих змін — відмінності у нормах, які стосуються цих об’єктів промислової власності, у Цивільному Кодексі України і чинному Законі України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі».

За чинним Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» видаються такі охоронні документи:
а) патент на винахід зі строком чинності 20 років від дати подання заявки (видається після проведення кваліфікаційної експертизи заявки, під час якої проводиться перевірка відповідності винаходу умовам патентоздатності — новизні, винахідницькому рівню і промисловій придатності);
б) деклараційний патент на винахід зі строком чинності 6 років від дати подання заявки (видається без проведення кваліфікаційної експертизи і під відповідальність власника патенту за відповідність винаходу умовам патентоздатності) і з можливістю впродовж трьох років від дати подання заявки перетворення його за ініціативою власника на 20-річний патент.

У частині першій статті 462 Цивільного кодексу України зазначається, що набуття права інтелектуальної власності на винахід засвідчується патентом, а у частині третій статті 465 Цивільного кодексу України, що строк чинності виключних майнових прав на винахід спливає через двадцять років від дати подання заявки.

Кодекс не передбачає інших строків чинності патенту, ніж двадцять років, і не передбачає, що інші строки можуть установлюватися законом.

Отже, висновок: з 1 січня 2004 року, дати набрання чинності Цивільним кодексом України, заявки на деклараційний патент на винахід прийматися не будуть.

Заступник директора ДП «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) Лев Глухівський зазначає з приводу «короткого життя» (від 1 червня 2000 року до 1 січня 2004 року) деклараційного патенту:

«У 2000 році, коли цей патент запроваджувався, його тимчасовість була очевидною. Він вводився на період «розсмоктування» великої кількості нерозглянутих заявок, до того часу, доки тривалість кваліфікаційної експертизи (разом з часом, який витрачається на «чергу» заявки) стане перевищувати тривалість формальної експертизи та експертизи на локальну новизну, скажімо, не більше, ніж на шість-сім місяців. Тривалість кваліфікаційної експертизи в Укрпатенті з року в рік скорочується за рахунок вдосконалення патентно-інформаціної бази, суцільної комп’ютеризації експертизи, вдосконалення кваліфікації експертів тощо. Нині середня тривалість кваліфікаційної експертизи заявок на винаходи становить 14 — 16 місяців».

Як вплинуть такі зміни на роботу Укрпатенту?

За словами його директора Алли Красовської, найменш відчутним це буде, якщо всі заявники, які планують подавати заявки на деклараційні патенти, переадресують їх на корисну модель. Це реально, адже за Цивільним кодексом змінюється статус корисної моделі. У частині другій статті 460 Цивільного кодексу зазначено, що об’єктом корисної моделі може бути продукт (пристрій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технології. Цим самим розширюється перелік об’єктів, які можуть визнаватися корисною моделлю, він стає ідентичним до переліку об’єктів винаходу.

Корисна модель набуває статусу «малого» винаходу і може повністю перебрати нішу, що займає винахід, на який видається деклараційний патент. Тоді відбудеться тільки зміна назви «Деклараційний патент на винахід» на назву «Патент на корисну модель».


джерело: Сайт «ВЯПат»
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100