На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
На земній кулі зареєстровано більше 30 млн. торговельних марок (в Україні – понад 100 тис.) і це число зростає щороку майже на мільйон
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Модульність, уніфікація і мультифункціональна взаємозамінність в інноваційних технічних рішеннях (частина третя - аналітична інтерпретація питання на прикладі конкретних ситуацій)

2013-11-17
Андрій (Гавріель) Лівшиць

Ось один із прикладів спонтанного виникнення модульного технічного рішення як суміші дизайнерських , інженерних і комерційних інтересів

На початку вересня 2013 дизайнер Дейв Хаккенс виклав у Мережу відеоролик з розповіддю про вигаданому ним смартфоні Phonebloks .

Всі компоненти апарату (від екрану і пам'яті до гіроскопа і Bluetooth ) являли собою знімні блоки , які при виході з ладу (або застаріванні ) можна було замінити на інші .
Над Хаккенсом посміялися ( « дизайнери такі дизайнери » ) , але півтора місяці по тому про підтримку проекту заявила компанія Motorola.

Дейв Хаккенс живе в Голландії . Судячи по сторінці з автобіографією на його сайті , він закінчив Академію дизайну в місті Ейндховені і є вільним художником без постійного місця роботи.

У своїй творчій діяльності Хаккенс , схоже , дотримується принципу « що бачу , про те й співаю » : у 2009 році він проектував дерев'яні келихи для вина , у 2010 -му - їстівну ручку , в 2011 -му - електроподовжувач у вигляді книжки .
Останній проект дизайнер намагався втілити в життя за допомогою Kickstarter , але не зміг зібрати необхідну суму.

З портфоліо Хаккенса випливає, що один з головних « пунктиків » дизайнера - екологічність і ідея повторного використання матеріалів.

Він , наприклад , дав на YouTube майстер- клас про те , як виготовити підлогову плитку з цементу і уламків цеглин , які залишилися після знесення старого будинку , і сконструював маслоотжімной прес , що працює на енергії вітру.

На ідею модульного телефону Хаккенса наштовхнув зламався фотоапарат : з ладу вийшов привід об'єктива.

Дизайнер зв'язався з виробником , але той відмовився ремонтувати пристрій і запропонував купити нову камеру .
Хаккенса вивела з себе думку про те , що фотоапарат доведеться викинути , хоча всі інші вузли - екран , батарея , пам'ять , процесор - працювали бездоганно.

В інтерв'ю він провів паралель з велосипедом : «Якщо у вас спустило колесо , ви не несете велосипед на смітник , ви просто купуєте нову камеру ».

Ідею « ремонтованого велосипеда» Хаккенс вирішив застосувати до смартфону - мабуть, тому що системні камери вже і так існують. Дизайнер запропонував проект апарату під назвою Phonebloks .

Він складається з основної плати ( « бази» ) з гніздами і змінних модулів , які кріпляться до « базі» штирьками . Модулем , у поданні Хаккенса , може бути все що завгодно - екран , батарея , Wi -Fi , Bluetooth , гіроскоп , динамік , мікрофон , GPS , антена , пам'ять.

Достоїнствами проекту , на думку дизайнера , повинні були стати , по-перше , можливість без зусиль замінити що вийшов з ладу компонент , а по-друге , легкість апгрейда ( мало гігабайти оперативної пам'яті - купили модуль з двома гігабайтами ) .
По-третє , вказав Хаккенс , Phonebloks дає можливість створити унікальний смартфон під власні потреби : фотографу потрібні хороша камера і карти пам'яті , мандрівникові - ємна батарея , бабусі - гучний динамік і контрастний екран.

Модулі для Phonebloks будуть випускати « профільні » компанії , мислив Хаккенс :
Qualcomm і Nvidia займуться процесорами , Canon і Nikon можна підрядити робити « фотоблоке » , за виробництво динаміків візьмуться Marshall і Bose.

Всі модулі передбачалося зібрати в одному інтернет -магазині ( Blok - store ) , який став би свого роду « залізним» аналогом App Store і Google Play : користувач приходить , замовляє потрібні блоки , отримує їх і вставляє в свій смартфон .

Хаккенс правильно оцінив свої сили. Розуміючи , що є дизайнером , а не технарем , він став збирати на свій проект не гроші , а «лайки » , попутно підшукуючи серйозного партнера для реалізації задуму.

Тим , кому сподобалася ідея Phonebloks , пропонувалося зайти на сайт Thunderclap і висловити своє схвалення , а заодно і поділитися посиланням на відео зі смартфоном в соцмережах.

До кінця жовтня проект « залайкал » майже мільйон людей , а ролик на YouTube зібрав 17 мільйонів переглядів .

Серйозний партнер , як не дивно , теж знайшовся . (29 жовтня запам'ятаємо це число) про намір брати участь у створенні «відкритої апаратної платформи» для модульного смартфона оголосила в своєму блозі належить Google компанія Motorola.

Вона перейменувала Phonebloks в Project Ara і розповіла , що втіленням ідеї в життя займатиметься що входить до складу компанії відділ перспективних технологій і проектів.

Історія взаємин Хаккенса і Motorola залишається загадкою. З одного боку , компанія заявила , що концепція «телефону -конструктора » зріла у неї близько року - з чого випливає , що голландський дизайнер тут ніби як ні при чому. З іншого боку , Хаккенс , публікуючи 10 вересня ролик про Phonebloks , зазначив , що зробить наступне важливе оголошення про долю проекту саме 29 жовтня.

Партнерів в той момент у нього ніби як не було - звідки він знав ?

Так чи інакше , але ролі Motorola і Хаккенс успішно поділили . Домовилися , що компанія буде займатися технічними деталями проекту , а дизайнерові доручать сформувати навколо нього співтовариство ентузіастів.

«Щоб телефон служив довго , йому не обов'язково бути модульним. Йому достатньо бути ремонтопрігодним ».

Кайл Вінс , засновник iFixit
В інтерпретації Motorola проект Phonebloks став виглядати як «вільна і відкрита » апаратна платформа , продукти для якої можуть створювати всі бажаючі.

У блозі представники Motorola відзначили , що , беручись за проект , компанія «хоче зробити для " заліза "те ж саме , що Android зробив для софта ». Motorola , з одного боку , відвела собі керівну роль (зокрема , обіцяла до зими випустити керівництво для розробників ) , а з іншого боку , гарантувала демократію - мовляв , буде створена онлайн -майданчик для обговорень , де висловитися і бути вислуханим зможуть всі зацікавлені особи .

Практично ніяких технічних подробиць про майбутній устрій компанія не розкрила .

Motorola опублікувала пару малюнків - ескізів і повідомила , що всередину апарату помістять якийсь « ендоскелет » , який утримуватиме модулі разом.

Більшість питань до проекту ( які з'єднання будуть використані , якими будуть габарити готового пристрою , чи не буде телефон розсипатися при падінні) поки залишилися без відповіді.

Ідею модульного смартфона не можна назвати новою . По-перше , згадуються системи Sony QX і Asus Padfone .
Перша була представлена у вересні 2013 року , вона являє собою фотоапарат у форм -факторі об'єктива , але без дисплея. Пристрій можна підключити до смартфону і використовувати екран апарату в ролі видошукача.

Друга система будується навколо смартфона , який можна вставити у «великій чохол з екраном » і отримати планшет , а якщо пристебнути до чохла ще й клавіатуру - то ноутбук .
У 2011 році патент на « модульний смартфон » отримала компанія Microsoft .

В її версії пристрій має вигляд слайдера , нижня частина якого - порожній відсік. У відсік можна поміщати змінні модулі , що розширюють можливості апарату : наприклад , геймпад з кнопками , другий сенсорний екран , QWERTY -клавіатуру або додатковий акумулятор.

Найбільш близька до концепції Phonebloks ідея ізраїльської компанії Modu . У 2007 році компанія анонсувала надмініатюрний телефон і спеціальні футляри до нього ( jackets ) .

Кожен футляр тим чи іншим способом перетворював апарат : наприклад , дозволяв перетворити його в плеєр , навігатор або фотоапарат .

Доля пристрої виявилося сумною: у 2010 році була представлена допрацьована версія апарату під назвою Modu T , після чого компанія , що опинилася в боргах , припинила свою діяльність.

Будувати припущення про долю Phonebloks , еволюціонував у Project Ara , поки передчасно - хоча б через відсутність конкретики .

Перші два кроки зроблені: Дейв Хаккенс намалював красиву картинку , а Motorola взяла на себе організацію справи .

Загрози , тим не менше, вже очевидні:
у китайської ZTE , наприклад , є власний проект модульного смартфона Eco- Mobius .
Суперечка про те , чий стандарт модулів стандартней , може початися швидше , ніж здається.

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100