На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У наступних світових війнах буде розвертатися боротьба за інтелектуальну власність, а не за нафту
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Модульність, уніфікація і мультифункціональна взаємозамінність в інноваційних технічних рішеннях (частина друга – продовження аналітичної інтерпретації питання)

2013-11-17
Андрій (Гавріель) Лівшиць

10 . Головна корисна функція . Для сукупності корисних функцій , виконуваних ТЗ , завжди можна знайти більш загальну корисну функцію , безпосередньо відображає призначення ТС , мета її існування та діяльності (і збігається з ними) .

Цю загальну функцію називають головною корисною - ГПФ всій ТЗ на відміну від елементарних корисних функцій ( далі - просто корисних - ПФ ) , в сукупності

забезпечують виконання ГПФ . Відносини між ГПФ та ПФ таке ж , що і між системою та її підсистемами . ГПФ відноситься до системи в цілому , а ПФ - до її підсистем .

11 . Позитивний ефект . Будь-яке зміна ТЗ , що збільшує можливості цієї ТЗ по задоволенню потреб надсистем (і суспільства в тому числі) , є поліпшення системи .

Поліпшення ТЗ проявляється в наступних змінах системи на рівні зовнішнього функціонування:

  • Кількісне зростання корисних « здібностей» ТЗ - перетворення некорисних « здібностей» в корисні ;
  • Усунення шкідливих « здібностей» аж до перетворення їх у корисні ;
  • Збільшення відношення корисного виходу до входу , тобто підвищення ефективності ТЗ.

14. Діалектичне протиріччя . Джерелом розвитку ТЗ , як і всякого об'єкта матеріального світу , є закон єдності і боротьби протилежностей - загальний закон розвитку природи , суспільства , техніки.

Протилежностями є сторони об'єкта , що знаходяться у взаємовиключних відносинах .

При цьому під стороною предмета або явища розуміється все те , що так чи інакше притаманне предмету або явищу , характеризує його і може бути пізнане .

Протилежностями в МС є « вхід» і «вихід» , корисні функції витрати і «здібності ».

Взаємодія протилежностей , коли вони одночасно взаємно припускають і разом з тим заперечують , виключають один одного , становить діалектичне протиріччя .

15 . Технічне протиріччя (ТП ) - діалектичне протиріччя , що виявляється в технічній системі у вигляді погіршення одного боку ТЗ на рівні зовнішнього функціонування ( з позиції потреб надсістеми ) при поліпшенні іншого боку ТЗ.

Іншими словами , ТП можна визначити як діалектичну єдність взаємообумовлених позитивного і небажаного ефектів в МС . ТП завжди пов'язане з деяким компонентом ТЗ ( елементом , групою елементів або взаємодією елементів) , який прийнято називати вузловим компонентом ( КК).

Цей компонент ТЗ пов'язаний відразу з двома сторонами ТЗ , а кількісне зміна деякого параметра (або стану ) цього компонента призводить до поліпшення однієї і погіршення іншого боку ТЗ.

Тому більш точно ТП слід визначити як діалектичну єдність позитивного і небажаного ефектів , взаємообумовлених кількісними або якісними змінами вузлового компонента ТС .
16 . Винахідницька задача виникає , коли відбувається загострення ТП , притаманного ТЗ.

При цьому поліпшення одних « здібностей» ТЗ за рахунок кількісного зміни деяких параметрів стає неможливим через значне погіршення інших « здібностей» .

Спроби зберегти ТЗ за рахунок компромісу між сторонами - протилежностями в цьому випадку успіху не мають.

Дозвіл ТП можливе у разі переходу ТЗ у новий якісний стан - діалектичний стрибок .

Це і є винахід .

При розгляді з більш загальних позицій проблема вирішення протиріччя між суспільною потребою і можливістю її задоволення може бути зведена до однієї з двох завдань:

а ) пошук матеріальної форми , заснованої на законах природи і дозволяє виконати функцію , відповідну певної суспільної потреби , - інформаційне завдання (пошук нової системи);

б) дозвіл внутрішнього діалектичного протиріччя в технічній системі , що задовольняє певну суспільну потребу , - завдання - протиріччя .

Ці два типи завдань пов'язані один з одним і в практиці технічної творчості переходять одна в іншу.

17. Фізичне протиріччя . Технічне протиріччя за своєю формою виступає в МС на рівні її зовнішнього функціонування . На рівні внутрішнього функціонування взаємовиключних відносин між сторонами системи не спостерігається : з фізичної точки зору ТЗ знаходиться в якомусь одному визначеному законами природи стані.

Але якщо поставити завдання усунення ТП в рамках даної ТЗ , стверджуючи позитивний і заперечуючи небажаний ефекти , то взаємовиключні відносини виявляться на рівні внутрішнього функціонування , у вигляді несумісних вимог до параметру ( станом ) вузлового компонента ТС , точніше до фізичного стану КК .

Такі протиріччя називаються фізичними (ФП ) . ФП проявляється при постановці завдання усунення ТП , іншими словами , ФП - форма вираження проблеми усунення ТП в рамках даної ТЗ.

Дозвіл ФП полягає у встановленні нових форм організації та руху матерії в МС , при яких здійснюються обидва несумісних вимоги до стану КК , або , за словами К. Маркса , у встановленні такої « форми руху , в якій це протиріччя одночасно і здійснюється і дозволяється ».

Введення в модифіковану на базі виникли останнім часом умов розвитку уніфікованих інноваційних систем і комплексів теорію рішення винахідницьких завдань ( ТРВЗ )

1 . Зазвичай творчу діяльність визначають через результат. Як приклад можна навести одне з найбільш поширених визначень: « Творчість є діяльність людини , що створює якісно нові матеріальні і духовні цінності» .

Якщо ж спробувати сформулювати визначення творчості як процесу , то ми побачимо , що творча діяльність - це процес пошуку рішення.

По суті , всю людську діяльність можна розділити на дві великі області: область рутинних операцій і область вирішення проблем.

Представлення творчості у вигляді процесу вирішення проблем робить самоочевидним висновок: щоб науково організувати творчу діяльність , потрібно перш за все поставити на наукову основу процес вирішення проблем.

Інакше кажучи , потрібна ТРИЗ.

2 . Вирішення завдань бувають двох видів: строгі і несуворі . Строгі рішення базуються на повній достовірності , точної інформації і , як правило , цілком однозначні. Рішення, отримані на базі неповної , неточної інформації , в умовах невизначеності , називаються несуворими .

Відповідно методи отримання рішень діляться на строгі і евристичні методи . При вирішенні завдань, що висуваються на сучасному рівні розвитку суспільства , ці методи взаємодоповнюють один одного.

У міру розвитку науки багато евристичні методи вирішення формалізуються і переходять в клас строгих за схемою: накопичення і систематизація знань - вироблення « чуття » , інтуїція - формалізація , розробка теорії - алгоритм .

3 . Існуючий апарат вирішення проблем пристосований для пошуку строгих , кількісних рішень . До нього відносяться такі науки , як системний аналіз , теорія пошуку рішень і теорія прийняття рішень .

Основною ідеєю системного аналізу є таке положення: «Рішення будь-якої проблеми є процес створення нової системи».

На системному аналізі базуються : системотехніка (конструювання великих технічних систем) та організаційна системотехніка ( системне конструювання організацій) .

Теорія прийняття рішень розглядає методи знаходження оптимальних шляхів досягнення цілей.

Включає в себе такі дисципліни , як дослідження операцій (застосування математичних , кількісних методів для обгрунтування рішення у всіх областях цілеспрямованої людської діяльності) , метод лінійного програмування (вибір оптимального рішення з великого числа можливих).

Теорія пошуку рішень розглядає процес пошуку рішення в умовах невизначеності в інформаційному плані.

4 . Пошуком евристичних рішень займається ТРИЗ. До її основних рис можна віднести наступні:

а) теорія повинна забезпечувати значне підвищення ймовірності отримання правильних рішень ,

б) теорія повинна займатися пошуком рішень на якісному рівні ,

в) теорія повинна враховувати особливості об'єкта і суб'єкта творчості.

ТРИЗ відповідає всім перерахованим вище вимогам. Крім того , вона базується на двох основних положеннях:

1 . Нове, істинно творче рішення в техніці відповідає черговому етапу розвитку об'єкта , до якого належить вирішення .

2 . Закономірності процесу розвитку об'єкта техніки пізнавані і можуть бути використані для пошуку нових технічних рішень.

Фактором особливості називається те , що притаманне тільки даній теорії , найбільш характерно для неї і відрізняє цю теорію від аналогічних областей знання.

Для ТРИЗ факторами особливості є :

  • Використання виявлених закономірностей побудови і розвитку технічних систем;
  • Наявність оптимальної логіки виявлення завдання і пошуку нових технічних рішень.

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100