На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Сила інтелекту не в тому, щоб все знати, а в тому щоб знати, де в даний момент можна знайти необхідну інформацію
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Технічний рівень і надійність експериментального контрольно–випробувального обладнання та їх роль в оцінці інноваційних технічних рішень

2012-02-27
Андрій (Гавріель) Лівшиць, Ярослав Ващук

Якість і надійність контрольно-випробувального обладнання завжди визначали рівень достовірності результатів експериментальних тестів

Кілька місяців тому весь науковий світ був заінтригований сенсаційними повідомленнями про унікальних експериментах, як би показали перевищення швидкості світла потоком нейтрино

Наша група авторів сайту Ярослава Ващука, ще тоді в своїх коментарях і статтях відзначали, що швидше за все висновки учасників цього експерименту передчасні і ретельний інженерний аналіз всіх компонентів тестової системи дасть відповідь на ці висновки

Як уже неодноразово у нас виходило в 2011 році, наші висновки і коментарі виявилися правильними і ось далі йде підтвердження цього припущення:

... Надсвітловою швидкість нейтрино стала результатом поганого з'єднання оптико-волоконного кабелю від приймача GPS з комп'ютером. Про це з посиланням на власні джерела повідомляє офіційний блог журналу Science ScienceInsider.

Після того, як з'єднання було виправлено, фізики вирахували, за скільки оптичний сигнал проходив кабель. Виявилося, що цей показник знизився на 60 наносекунд.

При обчисленні часу руху нейтрино від джерела до детектора з отриманого в експерименті часу віднімається час, потрібний на обробку сигналу (в тому числі і витрачається на рух імпульсів по проводах).

Таким чином, прискорення роботи системи означає, при тих же експериментальних даних, що нейтрино летіли довше і ніякого надсвітловою руху не було.

"Це можливе пояснення, але ми не можемо знати цього напевно до тих пір, поки не будуть проведені подальші експерименти з пучком (нейтрино)", - наводить РИА Новости слова офіційного представника CERN Джеймса Гіллес.

Перші повідомлення про сверхсветових нейтрино з'явилася 23 вересня 2011 року. Тоді в італійській лабораторії в Гран-Сассо вчені в ході експерименту OPERA з вивчення нейтринних осциляцій виявили, що мюонні нейтрино з прискорювача в CERN приходять на 60 наносекунд раніше розрахункового часу. З цього виходило, що частинки рухаються з 1,0000248 світлової швидкості.

Після цього на сайті препринтів arXiv.org з'явилася велика кількість робіт, присвячених результатам OPERA.

Серед них були статті, в яких автори вказували на можливі помилки в результатах. В одній з робіт, наприклад, стверджувалося, що вчені не враховували рух супутників GPS, які використовувалися в експерименті, щодо потоку нейтрино.

Це повідомлення змусило всі зацікавлені сторони знову повернутися до розгляду та аналізу виникли сумнівів; За повідомленнями та публікацій на цю тему прояснюється наступне:

... Учасники колаборації OPERA проведуть повторні експерименти по сверхсветових нейтрино в травні 2012 року. Про це повідомляється в прес-релізі на сайті CERN.

23 лютого офіційний блог журналу Science повідомив, що в ході перевірок вдалося виявити можливу причину появи у нейтрино сверхсветовой швидкості в експерименті в італійській лабораторії в Гран-Сассо.

Виявилося, що погане з'єднання в кабелі уповільнювало роботу обчислювальної системи і призводило до недооцінки часу руху нейтрино (і, отже, збільшення швидкості).

В цей же день офіційний представник CERN Джеймс Гіллес заявив РІА Новини: "Це можливе пояснення, але ми не можемо знати цього напевно до тих пір, поки не будуть проведені подальші експерименти з пучком (нейтрино)."

У прес-релізі CERN говориться, що всі брали участь в роботі організації повідомлені про результати перевірки.

Також там повідомляється, що вченим вдалося виявити ще один ймовірний ефект, який міг позначитися на кінцевому результаті. Він пов'язаний зі стандартом частоти, який використовувався для вимірювання часу руху елементарних частинок.

Через це ефекту (суть якого в повідомленні не пояснюється) час руху нейтрино могло бути помітно переоцінене (а надсвітловою швидкість, отже, недооцінена).

Перші повідомлення про реєстрацію мюонним нейтрино, що рухаються зі сверхсветовой швидкістю, з'явилася 23 вересня 2011 року. Тоді вдалося встановити, що нейтрино з CERN приходять в Гран-Сассо в середньому на 60 наносекунд раніше розрахункового часу.

Як наслідок, виходило, що частинки рухаються з 1,0000248 світлової швидкості. За кілька останніх місяців з'явилася велика кількість різних пояснень, як теоретичних, так і практичних.
У цьому зв'язку хотілося б ще раз підкреслити наше думку щодо коректного підбору контрольно - вимірювального обладнання та приладів та належного рівня систем внутрішнього автоматичного тестування правильності функціонування всіх елементів контрольно - вимірювального комплексу

Пояснення причин помилки у вимірах, віднесених до поганого з'єднанню в кабелях, призводить до думки про конструкторських хибам і серйозних недоробки в системі управління і контролю експериментів

У той же час застосування альтернативних паралельних контрольних технологій в режимі реального часу, які пропонувалися в наших попередніх публікаціях по цій тематиці, на нашу думку могли б набагато збільшити надійність і достовірність результатів цих експериментів

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100